LaLieLoe - Born to be Wild
Nub-theorie en het geslacht van je baby voorspellen met 12 weken

De Nub-theorie: hoe betrouwbaar is het?

De Nub-theorie: hoe betrouwbaar is het?

De Nub-theorie: hoe werkt het en betrouwbaar is het?

Je baby’s geslacht voorspellen vanaf 12 weken

Een jongetje of meisje? Wat krijg je? Je kan écht niet meer wachten. Dan zit er maar één ding op: de Nub-theorie toepassen en al vanaf 12 weken het geslacht van je baby voorspellen. Maar hoe werkt het precies en hoe betrouwbaar is het?

De ‘nub’ van je baby

Alle baby’s ontwikkelen zich hetzelfde tot 9 of 10 weken. Bij beide geslachten groeit er een bobbeltje tussen de benen: the nub. Vandaar de naam Nub-theorie. Vanaf ongeveer 11 weken zwanger zijn, ontwikkelen de jongens een penis en meisjes een clitoris met schaamlippen. Qua vorm zijn de nubs gelijk, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog.

De Nub-theorie

Bij de Nub-theorie bekijk je de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat. Staat de bobbel in een hoek van 30 graden, iets omhoog, dan wordt het waarschijnlijk een jongetje. Bij meisjes staat de nub meer evenwijdig aan de ruggengraat, in een rechte lijn dus en een hoek kleiner dan 30 graden. Het klinkt gemakkelijk, maar om de Nub-theorie toe te passen, moet je er zeker van zijn dat er een zijwaartse echo gemaakt wordt. Je kan aan de echoscopist vragen hier rekening mee te houden tijdens het maken van de foto. © The Mommie Diaries

Hoe betrouwbaar is het?

Heel eerlijk, het is over het algemeen een beetje natte vinger werk. Zeker als je niet precies weet waar je naar kijkt. Zo kun je het knobbeltje verwarren met de navelstreng of andere lichaamsdelen. Een waterdichte methode is het dus zeker niet. Bovendien moet je wel echt een duidelijke echofoto hebben met de baby ook nog eens in juiste houding. Ligt je baby goed en heb je een scherpe echofoto, dan is de kans dat de voorspelling klopt ongeveer 75%. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans wordt dat de voorspelling klopt. Natuurlijk zul je wel nog even bij de verloskundige langs moeten gaan om achter het daadwerkelijke geslacht te komen. En zelfs dan is het niet 100% zeker. Want échte zekerheid heb je pas na de bevalling.

Voor de leuk

Dat het niet helemaal betrouwbaar is, wil niet zeggen dat je er niet voor moet gaan als je nieuwsgierig bent naar het geslacht van de kleine. Het is zeker leuk om een echofoto te laten maken en te speculeren over het geslacht. Wat ook leuk is: een Babywatcher huren en samen met je partner, familie of vriendinnen opzoek gaan naar de nub en het geslacht voorspellen. We raden je wel aan om toch nog maar even te wachten met het inkomen van de roze of blauwe spulletjes.

De verloskundige en de Nub-theorie

De meeste verloskundigen zullen zeker bekend zijn met de term. Maar of ze ook daadwerkelijk gebruik maken van de theorie, is maar de vraag. Grote kans dat ze er zelf niet over zullen beginnen, omdat het weinig zekerheid biedt. Ben jij super nieuwsgierig, dan kun je er natuurlijk altijd zelf naar vragen!
Echo's tijdens je zwangerschap. Lees er alles over.
Misselijk nu je zwanger bent? Dit zijn de oorzaken en dit kun je eraan doen!