Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zwanger koppel bij de verloskundige pretecho maken

Alles over de pretecho!

Alles over de pretecho!

Een pretecho: gewoon voor de fun

De naam zegt het al. Een pretecho: het is eerste instantie gewoon voor de fun! Geen medische noodzaak, maar gewoon lekker de kleine bewonderen. Welke pretecho’s zijn er en hoe werkt het precies?

Een pretecho is een niet medisch noodzakelijke echo. Met andere woorden: een echo voor je plezier. Gewoon om de kleine nog een keer, of een aantal keren te zien. Want zeg nou zelf, er is toch niks fijner dan het hartje van je baby zien kloppen. En die schattige beweginkjes, zo cute!

Hoeveel echo’s krijg je?

Vanuit de basisvergoeding krijg je sowieso twee echo’s: de termijnecho en de twintig-wekenecho. Het kan echter zo zijn dat jouw verloskundige nog (een hoop) meer standaard echo’s aanbiedt. Bijvoorbeeld de vroege echo (rond de 7 weken), groei-echo’s en de liggingsecho (rond de 36 weken). Ook worden er meer echo’s aangeboden als dat nodig blijkt te zijn voor extra controle. Zwanger van een tweeling? Ook dat is een reden voor meer standaard echo’s.

Waarom laat je een pretecho maken?

Veel toekomstige ouders vinden dat ze niet genoeg echo’s krijgen. Ze kunnen absoluut geen genoeg krijgen van het zien van hun baby. Daarom laten ze pretecho’s maken. Het is altijd erg fijn en geruststellend om het hartje van de baby te zien kloppen, de groei en ontwikkeling te zien en om die schattige bewegingen nog een keer met je ogen te ervaren, in plaats van het alleen te voelen in de buik. Nu weet je weer zeker dat alles goed gaat daarbinnen! De beelden die vastgelegd worden, krijg je na afloop mee naar huis. Een extra, blijvende, herinnering. Tijdens de echo kijk je op een groot scherm mee naar de baby. Diegene die de echo uitvoert, neemt alle tijd en legt precies uit wat je waar ziet. Er wordt niet direct naar afwijkingen van de baby gezocht, maar het kan wel zo zijn dat er iets gezien wordt. Dit hoor je dan direct.

Waar maak je een pretecho?

Wat leuk is aan een pretecho, is dat je, in veel gevallen, wat meer mensen mag meenemen dan bij medische echo’s. Familie en vrienden kunnen zo ook een keertje meegenieten. Hoeveel mensen precies, is afhankelijk van de plek waar je gaat. Vraag dit dus vooraf. Er zijn speciale klinieken die in pretecho’s gespecialiseerd zijn. Hier kun je dan ook terecht. Soms kan het gewoon bij de verloskundige en er zijn zelfs ziekenhuizen die pretecho’s aanbieden.

Wanneer maak je een pretecho?

Elke fase van de zwangerschap levert weer andere leuke beelden op. Wat de beste tijd is voor de pretecho, hangt af van wat je graag zou willen zien. Het kloppend hartje is al vanaf week 7 zichtbaar. Toch worden de meeste pretecho’s tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap gemaakt. 16 tot 20 weken Vanaf 16 weken is het geslacht van de baby waarschijnlijk zichtbaar. Daarom worden in deze periode veel pretecho’s gedaan om het geslacht te bepalen. Tot 22 weken Tot 22 weken krijg je de baby nog mooi in één beeld, erna word je baby’tje te groot hiervoor. Je baby is waarschijnlijk flink actief. Hikjes, gaapjes, duimen, trappelen.. Je kan het allemaal zien. Vanaf 25 weken Je baby begint een vetlaagje te krijgen en details in het gezichtje worden steeds beter zichtbaar. Perfect voor een 3D echo dus. Misschien kom je er nu al achter op wie jouw baby lijkt! Het wipneusje van papa? Vanaf 30 weken Je kan nog wel een pretecho laten maken, maar de kans bestaat dat je niet veel ziet, op bijvoorbeeld het ruggetje na. Het is natuurlijk afhankelijk van de ligging van je baby, de ligging van je placenta, maar ook van de hoeveelheid vruchtwater die je ziet. Hoe dichterbij de uitgerekende datum komt, hoe lastiger het wordt je baby helemaal in beeld te krijgen. Je baby kan al ingedaald zijn, waardoor het hoofdje niet meer zichtbaar is. Je kan dan geen pretecho meer maken.

Welke pretecho’s zijn er?

  • 2D-echo
Dit is de meest standaard echo. Je ziet je baby in zwartwit beeld zonder diepte. Alle bewegingen zijn zichtbaar en je ziet het hartje kloppen. De termijnecho en 20-wekenecho zijn in 2D en de metingen worden dus via deze echo’s gedaan. Als pretecho is deze mogelijkheid ideaal als jij nog niet precies wil weten hoe jouw baby’tje eruit ziet en je liever laat verrassen na de bevalling.
  • 3D-echo
De 3D-echo wordt opgebouwd uit meerdere 2D-echo’s. Je baby is in kleur zichtbaar met diepte, in stilstaand beeld. Hierdoor kun je al een beeld krijgen van hoe je baby uitziet en kun je misschien zelfs al herkennen op wie de baby lijkt. De 3D-echo is aan te raden vanaf week 25, omdat de baby dan een vetlaagje en bol gezichtje begint te krijgen.
  • 4D-echo
Een 4D-echo gaat nog een stapje verder. Het wordt ook wel de live 3D-echo genoemd. Je ziet niet alleen hoe je baby’tje uitziet, maar ziet tegelijkertijd de bewegende beelden. Gapen, zwaaien, duimen, trappelen.

Geslachtsbepaling via pretecho

In veel gevallen wordt de pretecho gebruikt om het geslacht te bepalen. Vanaf wanneer dit precies mogelijk is, kan verschillen. Week 15, 16 of 17. De meeste klinieken bieden vanaf week 16 geslachtbepaling aan. Het is echter mogelijk dat je baby niet gunstig ligt, waardoor je na afloop nog niks weet. Je zal dan geduldig moeten afwachten tot de volgende echo (waarschijnlijk de 20-wekenecho). De geslachtbepaling is hier geen officieel onderdeel van. Dus als het geslacht niet goed zichtbaar is, zal hier niet uitgebreid de tijd voor worden genomen. Als er twijfel is, zal de echoscopist het geslacht niet met je delen. Of zeggen dat er een bepaalde kans is dat het een meisje of jongen is. Je zal dan toch de volgende echo moeten afwachten, voordat je roze of blauwe spulletjes kan gaan inslaan. Het komt ook wel eens voor dat de echoscopist het denkt zeker te weten, maar dat achteraf toch blijkt dat het verkeerd is ingeschat. Echt zeker is het geslacht dan ook pas na de geboorte.

De Babywatcher

Een bijzondere manier om een pretecho te maken, is met de Babywatcher. Je huurt online zelf een echoapparaat voor een aantal dagen naar keuze. Vervolgens kun je, met behulp van bijgevoegde instructies, thuis zelf je echo’s maken. Nodig opa, oma, vrienden en familie uit, en neem de tijd om de baby in 2D-beelden te bewonderen. Tip: super leuk tijdens feestdagen, tijdens een gender reveal party en super leuk als cadeau!

Wat kost een pretecho?

Een pretecho is dus geen standaard of medische echo, en wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding voor de pretecho. De kosten variëren van de echopraktijk, van de soort echo die je laat maken en van de hoeveelheid (en kwaliteit) foto’s en video’s die je mee naar huis krijgt. Een simpele 2D-echo met zwartwit foto’s kun je laten maken vanaf €40. Voor een 4D-echo in kleur of een 3D-echo al snel 100 tot 120 euro kost.
De Babywatcher huur je vanaf €69 voor 3 dagen! Bekijk de huuropties.
Alles wat je moet weten over echo's en echografie tijdens je zwangerschap!
Babywatcher, de pretecho voor thuis.