Blaasontsteking tijdens je zwangerschap
Een blaasontsteking tijdens je zwangerschap. What to do?
Verdorie, een blaasontsteking nu je zwanger bent. Was dat nou net niet waar je op zat te wachten. Hoe komt het, hoe kom je ervan af en kan het kwaad? Lees het snel!
Ai, vervelend, zo’n blaasontsteking in je zwangerschap.
Alsof al die andere kwaaltjes nog niet erg genoeg zijn. Helaas is de kans op een blaasontsteking in de zwangerschap extra groot. Dus je bent zeker niet alleen. En net als alle anderen, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
Waarom krijg je blaasontsteking als je zwanger bent?
Je blaas zit onderin je buik en bewaart je urine. Via de urinebuis gaat het naar buiten. Als je een blaasontsteking hebt, heb je een ontsteking aan de wand van je blaas of in de urinebuis. Wat ontstaat door bacteriën die via de urinebuis binnendringen. Omdat de hormonen in het lichaam veranderen in de zwangerschap, wordt de vagina minder zuur en is je urinebuis wat wijder. Hierdoor en loop je meer kans op bacteriën en schimmels in je vagina en kunnen ze gemakkelijker in de blaas terecht komen. Ook is het lastiger plassen als je zwanger bent, door de volle baarmoeder die op je blaas drukt. Hierdoor plas je jouw blaas niet helemaal lees en blijft er urine achter in de buis. Zo heb je meer kans op een infectie.
Hoe merk je een blaasontsteking op?
- Je hebt constant het gevoel dat je moet plassen, ook al ben je net geweest
- Je plast steeds kleine beetjes
- Je kan een zeurende pijn in je onderbuik hebben
- Je hebt bloed in je urine
- Je urinebuis prikt of jeukt tijdens het plassen
- Je urine ruikt vreemd
- Je hebt pijn in je zij of onderrug
- Je bent misselijk en moet overgeven
- Je urine is minder helder dan normaal
- Je hebt verhoging
Als je zwanger bent, kan het lastig zijn een blaasontsteking te herkennen, omdat je bijvoorbeeld sowieso al last hebt van enkele symptomen (zoals vaker plassen). Heb je één of meer van deze klachten? Neem dan even contact op met je huisarts, vertel dat je zwanger bent en laat je onderzoeken op blaasontsteking.
Is het gevaarlijk voor jou als zwangere vrouw?
De blaasontsteking zelf is niet gevaarlijk voor jou of je kindje. Maar het is wel belangrijk er zo snel mogelijk vanaf te komen en het dus niet te verwaarlozen. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk meer kans dat de blaasontsteking doortrekt naar je nieren. Hierdoor kan een nierbekkenontsteking ontstaan, wat wel gevaarlijk kan zijn. Ga dus op tijd langs je huisarts.
Je hebt een blaasontsteking, wat nu?
Heb jij je urine laten onderzoeken bij de huisarts en blijkt dat je inderdaad een blaasontsteking hebt? Dan krijg je antibiotica speciaal voor zwangere vrouwen, die dus niet schadelijk is voor jou of jouw baby. Je klachten zullen waarschijnlijk binnen twee dagen verminderen. Is dit niet zo, verergeren je klachten, word je ziek of krijg je koorts? Neem dan nogmaals contact op met de huisarts.
Wat kun je daarnaast zelf óók proberen?
- Door veel te water en thee te drinken spoel je de bacteriën weg
- Blaasontsteking krijg je vaak als je weerstand niet optimaal is. Help je lichaam een handje door vitamine C bij te slikken
- Cranberry zorgt voor een verhoogde zuurgraad van je urine. Drink twee glaasjes cranberrysap per dag (let op de suikers erin) of haal bij de drogist een cranberry supplement
- Draag katoenen ondergoed en verzorg jezelf goed daar beneden (met alleen water!)
Hoe voorkom je een (volgende) blaasontsteking?
- Drink veel, minimaal 1,5 liter per dag
- Ga meteen plassen als je druk op je blaas voelt
- Neem de tijd om de blaas leeg te plassen
- Geregeld cranberrysap drinken
- Gelijk plassen na de seks