LaLieLoe - Born to be Wild
Linea sbiadita sul test di gravidanza: cosa significa?

Licht streepje op de zwangerschapstest: ben ik zwanger of niet?

Licht streepje op de zwangerschapstest: ben ik zwanger of niet?

Vol spanning wacht je de minuten af. Je loopt op de zwangerschapstest af en je ziet… Een super licht streepje. Wat betekent dit? Ben je nou zwanger of niet?

Je loopt al even rond met het gevoel zwanger te zijn. Je voelt je anders. En het lijkt wel alsof je last hebt van vroege zwangerschapssymptomen. Helaas weet jij als geen ander dat vrouwen er nog wel eens naast kunnen zitten met ‘dat gevoel’. Je wilt niks liever dan duidelijkheid, en wat brengt meer duidelijkheid dan een zwangerschapstest? Althans, dat dacht je. Maar nu je de uitslag voor je ziet, weet je het nog niet. Ben je zwanger of niet? Waarom staat er zo’n licht streepje en niet gewoon een dikke vette streep? Nu weet je toch nog niks? Stiekem heb je hoop dat dit een goed teken is. Maar is dat ook zo?

De zwangerschapstest goed uitgevoerd?

Na het zien van het lichte streepje op de test, ga je al snel twijfelen aan jezelf. Heb je de test goed uitgevoerd? Lees dan ook altijd de gebruiksaanwijzing voordat je gaat testen. Heb je dit niet gedaan? Doe dit nu dan snel en kijk of je alles goed hebt gedaan: heb je de juiste hoeveelheid seconden over het staafje geplast of het staafje lang genoeg in je urine gehouden? Heb je ook een aantal minuten gewacht voordat je de uitslag bekeek? Check ook even of de test niet over datum is, want een test die over de datum is, is niet meer betrouwbaar. Heb je alles volgens de gebruiksaanwijzing gedaan en komt er een licht streepje tevoorschijn, dan is de kans heel, heel, heel groot dat je zwanger bent!

Want zo werkt de zwangerschapstest

Zoals je misschien al weet, kun je niet zomaar een zwangerschapstest doen. Je moet eerst even geduld hebben. Na de innesteling van de vrucht, begint je lichaam met het aanmaken van hCG. De aanmaak gaat snel en de hoeveelheid van het hormoon verdubbelt elke twee dagen (tot week tien van de zwangerschap, vanaf dan blijft het gelijk). Het hCG gehalte wordt gemeten in de zwangerschapstest. Het is echter niet meteen hoog genoeg om aan te kunnen tonen. Vanaf de dag waarop je ongesteld moet worden, is er genoeg hCG in je lichaam om positief te kunnen testen. Je kan het beste in de ochtend testen, omdat ochtendurine de meeste hCG bevat.

Omdat hCG alleen in het lichaam van een zwangere vrouw voorkomt en de zwangerschapstest reageert op hCG zijn de testen super betrouwbaar. De meeste testmerken geven dan ook aan 99% betrouwbaar te zijn. Test jij negatief, maar blijk je later toch zwanger te zijn? Dan was het gehalte hCG dus nog niet hoog genoeg toen je de test deed.

Klik hier om de extra gevoelige (6 dagen eerder) zwangerschapstest te bestellen.

Waarom is het streepje zo licht?

Als er een licht streepje verschijnt na een zwangerschapstest, kan dit een aantal dingen betekenen.

1. Het is een indrooglijntje; je bent dan niet zwanger. Hoe dit lijntje ontstaat? Je hebt netjes de gebruiksaanwijzing gevolgd en na de aangeraden wachttijd (meestal rond de drie minuten) gekeken of je zwanger bent. Maar helaas, géén streepje! Leg je de test weg en kijk je na een kwartier of half uur nog een keer, dan kan het zijn dat er ineens een licht streepje is verschenen. Het is dan waarschijnlijk een indrooglijntje, veroorzaakt door de urine. Gooi de test dan ook meteen weg nadat je negatief getest hebt om verwarring te voorkomen.

2. Je hebt veel water gedronken. Als je veel water hebt gedronken, kan het zijn dat je urine verdund is waardoor er minder hCG in zit. Daardoor ontstaat er een lichter streepje, maar je bent niet minder zwanger! Yay!

3. Je hebt een niet zo gevoelige zwangerschapstest gebruikt. Het kan namelijk ook aan de zwangerschapstest zelf liggen. Er zijn verschillende testen met verschillen in gevoeligheid. De gevoeligheid van de test wordt aangegeven met mIU/ml. Hoe hoger dit percentage, hoe gevoeliger de test. Hier kun je op letten als je in de apotheek of winkel staat. Wij bieden de meest gevoelige test aan die er te koop is via onze website.

4. Het is nog maar pril zwanger. Hoe eerder je test, hoe lichter het streepje (vaak) is. Natuurlijk is ook dit weer afhankelijk van de gevoeligheid van de test. Maar verschijnt er een licht streepje, dan kan het gewoon een zeer verse zwangerschap zijn. Als je nog twee dagen wacht en je dezelfde test doet, komt er waarschijnlijk een duidelijker streepje.

Hoe weet je het helemaal zeker?

In principe kun je er dus vanuit gaan dat je zwanger bent, ook al ontstaat er maar een heel licht streepje. Toch is het logisch dat het niet helemaal zeker voelt. Om het zeker te weten, kun je het beste twee tot drie dagen wachten en opnieuw testen. Je hCG gehalte is dan alweer verdubbeld waardoor je waarschijnlijk een donkerder streepje krijgt. Is het streepje weer zo licht? Ook dan ben je gewoon zwanger hè! Wacht nog een paar dagen en test dan weer opnieuw om jezelf ervan te overtuigen. Je kan ook eens een andere, extra gevoelige, test proberen. Veel vrouwen twijfelen of ze wel zwanger zijn na het zien van de tests, dat is dus heel normaal.

Zwanger? Voel je zeker, gelukkig en verliefd

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Toch voelt het, zeker in het begin, vaak nog helemaal niet zo zeker. Je voelt nog vrij weinig gebeuren daar binnen, op een hoop misselijkheid, hoofdpijn, en moeheid na. Pas na de eerste echo en na het zien van het kloppende hartje, begint het werkelijkheid te worden. Maar ook hierna blijft het spannend, zeker tot je jouw baby zelf kan voelen. Het is zo fijn om af en toe even een teken van leven te zien daar binnen. Extra contactmomenten met je baby, helpen je de zwangerschap fijner door te komen. Er is immers niks mooier dan het zien van je baby. Op onze website kun je de zogenaamde babywatcher huren, die het mogelijk maakt thuis pretecho's te maken. We wensen jou een hele fijne zwangerschap, en wie weet zien we je dus binnenkort terug ;-)
Producten