Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Nieuwe rechten voor verse Europese vaders

Nieuwe rechten voor verse Europese vaders!

Nieuwe rechten voor verse Europese vaders!

Congrats aan alle verse papa’s in Europa! Minimaal 10 verlofdagen na de geboorte van hun baby, wordt de nieuwe maatstaaf!

Het Europees Parlement en de Raad zijn het gisteren eens geworden over een voorstel omtrent de work-life balance. Een plan dat helemaal past bij deze tijd, vol flexibele werkregelingen, gericht op alle ambitieuze werkende ouders in Europa. Na ingang van het akkoord krijgen alle kersverse vaders minimaal tien dagen vaderschapsverlof.

Goed nieuws voor Nederland!

Minimaal, het mag dus ook meer zijn. Maar daar zijn we in Nederland nog niet. Waar onze mannen tot en met 31 december 2018 nog maar twee dagen verlof hadden na de geboorte van hun kindje, is dit sinds 1 januari gestegen naar het aantal uren per werkweek. Na ingang van het akkoord komen daar nog wat dagen bij dus, yes! Ook voor Italianen is het goed nieuws, waar maar 1 dag verlof is voor de mannen. Dan hebben we het niet eens gehad over alle Europese landen waar helemaal geen wetgeving is voor de vader om bij zijn pasgeboren kindje te zijn.

Verlof in de rest van Europa

In heel wat Europese landen is het zwangerschapsverlof een stuk voordeliger geregeld. Neem Zweden: 90 verlofdagen, helemaal in het teken tussen het creëren van een band tussen vader en kind. Hetzelfde geldt voor Denemarken: 14 hele weken om het kindje en de moeder te verzorgen. In Finland zijn dit 8 weken. Lekker geregeld hoor, Scandinavië! Het is niet voor niks dat de inwoners er zo gelukkig zijn. Spanje en Portugal gunnen de vaders 20 dagen, Polen 14, Frankrijk 11 en België precies 10, zoals de nieuwe wetgeving. Duitsland regelt het anders: er is namelijk geen vaderschaps- of zwangerschapsverlof. 14 maanden mogen eerlijk verdeeld worden tussen vader en moeder en de overheid betaalt maximaal 1.800 euro per maand.

Flexibel werken voor ouders

Het voorstel is in april 2017 ingebracht door de Europese Commissie. Het gaat niet alleen om de rechten van ouders, maar ook om de economische voordelen van een goede balans tussen werk en privé. Gelukkige medewerkers met een goede balans tussen hun werk- en privéleven zijn productiever in het bedrijfsleven. Bedrijven zullen zo dus ambitieuze mensen aantrekken en behouden, waardoor de Europese economie zal groeien. Het akkoord is dan ook niet alleen gericht op vaders, maar op alle werkende (aanstaande) ouders en flexibele werkregelingen.

Heb geduld mannen!

Gisteren zijn het Europees Parlement en de Raad het eens geworden over het voorstel. Voordat het ingaat, moet het nog formeel worden aangenomen door beide instellingen. Het kan dus nog even duren voordat de 10 dagen zwangerschapsverlof er zijn. Dus, mannen, heb nog even geduld. Jullie rechten komen er in ieder geval aan.

Creëer je eigen onvergetelijke momenten. Deel je geluk of maak het intiem, maar geniet want soms draait je zwangerschap alleen om jou.