Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Ledikant aanschaffen: hier moet je op letten!

Ledikant aanschaffen: hier moet je op letten!

Ledikant aanschaffen: hier moet je op letten!

Tijd voor de babykamer!

De leukste activiteit tijdens je zwangerschap? Deze vraag kan natuurlijk maar op één manier goed beantwoord worden: het inrichten van de babykamer. Wanneer je hier volop in de weer mee bent, is een babybedje waarschijnlijk één van de eerste dingen die je scoort. Het staat buiten kijf dat het babybedje, of het ledikant, esthetisch moet zijn en goed moet aansluiten bij de stijl van de babykamer. Daarnaast moet een goed ledikant aan een aantal veiligsheidsvoorwaarden voldoen. Jouw baby zal immers veel tijd in het ledikant doorbrengen (aangezien het de tussenstop is op de reis naar dromenland, duh). Keuzestress? Niet nodig, want wij hebben de verschillende soorten ledikanten, tips bij het uitkiezen van een ledikant én een top 5 van ledikanten voor jullie op een rijtje gezet!

Soorten ledikanten

Net zoals bij vele andere babyspullen is het fijn om een overzicht te hebben van de verschillende soorten van een bepaald product. U vraagt, wij voorzien!

Formaat

Om te beginnen is het goed om te weten dat ledikanten in diverse formaten bestaan. Het standaardformaat van een ledikant is 60 x 120 cm, hetgeen de beste optie voor een pasgeboren kindje is. Daarnaast is het ledikant met afmetingen 70 x 140 cm ook een veelvoorkomend soort ledikant. Het nadeel van dit formaat is dat het wat aan de grote kant voor een pasgeboren baby is. Een voordeel is daarentegen wel dat jouw kindje in dit bedje zal kunnen blijven slapen als hij of zij al iets ouder is. Daar wordt jouw portemonnee blij van ;)

Juniorzijden

Ledikanten zijn vaak voorzien van juniorzijden, hetgeen zijkanten van het ledikant zijn die verwijderd kunnen worden indien nodig. Ledikanten met 60 x 120 cm als formaat zijn vaak met of zonder juniorzijde te verkrijgen, terwijl ledikanten met 70 x 140 cm als afmetingen vaak met één of twee juniorzijden te verkrijgen zijn.

Het voordeel van een juniorzijde is dat jouw kleine vanaf een bepaalde leeftijd kan leren om zelf op een veilige manier uit bed te komen. Daarnaast sla je twee vliegen in één klap met een 70 x 140 cm ledikant met twee juniorzijden: babybedje én kleuterbedje! Jouw kindje zal hier de eerste paar jaar in kunnen dromen. Dat klinkt financieel interessant, toch?

Tips bij het kopen van een ledikant

Geen idee waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ledikant? Scroll snel verder!

 • Ventileerbare bodem en zijwanden: Een bodem en zijwanden met een ventilerend vermogen zijn een absolute must voor een ledikant. Precies om deze reden is een ledikant met een lattenbodem meestal favoriet (want: gaatjes!).
 • Verstelbare bodem: Een andere eigenschap van de bodem van het ledikant die goed van pas kan komen is de verstelbaarheid in hoogte (let er wel altijd op dat de hoogte in dit geval altijd goed vergrendeld is). Veel ouders vinden het prettig om de bodem de eerste paar maanden redelijk hoog in te stellen, wat het vaak makkelijker maakt om je baby in bed te leggen en er ook weer uit te halen. In de hoogste stand zal de afstand tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant 20 à 30 cm zijn. Zodra de kleine wat meer beweegt in bed, kun je de bodem wat verlagen. Volgens VeiligheidNL zou de afstand tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant bij lagere standen minimaal 55 cm moeten zijn. Ook een goede manier om het risico op het vallen uit bed te verkleinen!
 • Ruimte tussen spijlen: Alle ledikanten moeten voorzien zijn van spijlen met een ruimte van minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm. Een bredere ruimte tussen de spijlen kan gevaarlijk zijn, aangezien je baby hiertussen vast kan komen te zitten, terwijl een smallere ruimte kan betekenen dat je baby niet vrij kan ademen wanneer hij of zij tegen de zijwanden van het ledikant aan rolt.
 • Klapbare zijkanten met kindveilige sluiting: Klapbare zijkanten zijn natuurlijk heel handig, maar let bij het aanschaffen van een ledikant erop dat deze voorzien zijn van een kindveilige sluiting. Zo voorkom je onaangename ongelukjes!
 • Afwerking ledikant: Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat harde punten, schroeven, knoppen en verf die afbladdert gevaarlijk voor jouw baby zijn, en daarom niet aanwezig mogen zijn bij een goed ledikant. Kies jij voor een houten ledikant? Ga dan voor harde houtsoorten (bijvoorbeeld beuk), aangezien deze niet snel versplinteren.
 • Matras: Een belangrijke factor bij het aanschaffen van een ledikant is een kwalitatief en passend matras. Is de ruimte tussen het matras en de zijwanden van het ledikant minder dan een vinger breed? Dan heb je een passend matras te pakken! Daarnaast krult een kwalitatief matras niet omhoog. Wanneer dit wel het geval is, bestaat het gevaar dat jouw baby onder het matras terecht komt. Als laatste mag het matras voor het ledikant niet te zacht zijn. Dit klinkt misschien gek, maar dit is belangrijk om te voorkomen dat jouw baby vanwege de zachtheid van het matras erin wegzakt met zijn gezicht.
 • Bekleding: Een zeiltje en een matrasbeschermer zonder ventilerende toplaag kunnen ook op het lijstje gezet worden met spullen voor het ledikant die je wilt vermijden. Let er daarnaast ook op dat alle bekleding van het ledikant goed vast zit om onnodige risico’s te voorkomen.

Top 5 ledikanten

Inmiddels kun je je inbeelden hoe een goed ledikant eruit moet zien en waar deze aan moet voldoen. Nu is het tijd om zo’n ledikant te scoren! Heel wat mede mommies zijn jou voorgegaan in de zoektocht naar het perfecte ledikant, en in het kader van mommies empower mommies delen zij maar al te graag hun ervaring met jou. Daarom presenteren wij aan jullie: de top 5 van de fijnste ledikantjes, bestaande uit ledikantjes voor luxepaarden en budget savers!

 1. Kidsmill Modular

Ik denk dat we het allemaal eens kunnen zijn over het feit dat dit een echte eyecatcher is! Dat boxje kun je alvast afvinken. Deze ledikant heeft de standaardafmetingen van 60 x 120 cm, en beschikt over een rvs-onderstel. Stevige en duurzame materialen? Check, en check!

Kidsmill Modular 2 Babybed Mat Zwart - €449,99

 1. Kidsmill Sepp

Een groot pluspunt van deze moderne ledikant is dat hij gemaakt is van beukenhout, een harde houtsoort dat minder snel splintert. De eerste safety check heeft deze ledikant dus doorstaan. Daarnaast is hij voorzien van een lattenbodem. Stylish én veilig!

Kidsmill Sepp Babybed Wit / Beuken - €589,00

 1. Ikea Smågöra

Ja hoor, ook Ikea hoort thuis in deze top 5. Kwalitatieve babybedjes hoeven zeker niet duur te zijn. Deze ledikant heeft afgeschuinde kanten en zacht afgeronde hoeken, wat hem veilig voor jouw kindje maakt. Ook heeft de bedbodem een ventilerend vermogen en is het getest om jouw kleintje optimaal te ondersteunen tijdens het slapen. Wat wil je nog meer?

SMÅGÖRA - €99,95

 1. Europe Baby Liam babybed

Geen fan van steriel wit maar juist een groot liefhebber van aardekleuren en houten details? Kies dan voor deze ledikant met een stoere look. De bodem van deze ledikant is verstelbaar in hoogte, waardoor jij jouw kleine spruit gemakkelijk in bed kan leggen en er ook weer uit kan halen. Ook deze ledikant heeft een standaardformaat van 60 x 120 cm en is voorzien van een lattenbodem. We love!

Europe Baby Liam Babybed Metaal Rosé - €249,00

 1. Van Asten Lya

Mooi grijs is niet lelijk. Het kan een compleet witte kamer juist wat minder steriel maken. De bodem van deze ledikant is in hoogte verstelbaar (ja, maak het jezelf en je kind makkelijk) en beschikt over een lattenbodem. Verder hebben de zijkanten ronde spijlen en zijn het hoofd- en voeteneinde gesloten. Zeker de moeite waard om te overwegen!

Ledikant Lya Grijs - €89,99