Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Je vijand zwangerschapsjeuk: wat kun je ertegen doen?

Je vijand zwangerschapsjeuk: wat kun je ertegen doen?

Je vijand zwangerschapsjeuk: wat kun je ertegen doen?

Had jij je twijfels wanneer je mensen voorheen hoorde klagen over hun overtuiging dat jeuk erger is dan pijn? Je dacht dat zwangere Truus zich aanstelde en maar al te graag over vanalles en nog wat klaagde. Maar jouw zwangerschap heeft je toch echt een volledig nieuwe kijk hierop gegeven. Want: jeuk, en al helemaal tijdens de zwangerschap in combinatie met tig andere kwaaltjes die in de rij staan om jou lastig te vallen, kan extreem ellendig zijn. Ben jij een slachtoffer van zwangerschapsjeuk? Dan sta je vast te popelen om manieren om deze jeuk te verminderen toe te voegen aan het Grote Boek van de Zwangerschapswijsheid. Lees daarom snel verder!

Wat is zwangerschapsjeuk?

Goed, voordat we overgaan op de bestrijdingstechnieken is het handig om het beestje even te ontleden, zodat we weten waar we tegen strijden. Allereerst is het goed om te weten dat er niets bestaat zoals ‘de zwangerschapsjeuk’, aangezien deze term gebruikt wordt om meerdere soorten jeukaandoeningen te benoemen, waar je op verschillende momenten in de zwangerschap last van kunt hebben. Jij kunt dus van een ander soort jeuk last hebben in je laatste trimester dan jouw zwangere bestie die pas in haar eerste trimester zit.

Iets wat deze verschillende jeukaandoeningen wel gemeen hebben, is dat de jeuk vaak op de delen van het lichaam voorkomt die groeien tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan de buik en de borsten, maar bijvoorbeeld ook de armen, de benen, de handen en de voeten. Laat het daarnaast ook een troost zijn dat maar liefst 20% van de zwangere vrouwen hier last van heeft. Nothing to be ashamed of, dus. Het is wel belangrijk om uit te vogelen wat de oorzaak van jouw zwangerschapsjeuk is, want niet alle oorzaken zijn onschuldig en kunnen gevolgen voor jouw mini me hebben.

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?

Groei lichaamsdelen

Als zwangere vrouw weet jij waarschijnlijk als geen ander dat de groei van bepaalde lichaamsdelen tijdens de zwangerschap enorm snel kan gaan. En daar is jouw huid niet altijd even blij mee. Zwangerschapsjeuk ontstaat namelijk vaak doordat lichaamsdelen enorm snel groeien, zonder dat de huid de groei op die plekken kan bijbenen. Het gevolg hiervan? Heel wat spanning die op de huid komt te staan. Hierdoor zal de huid uitrekken, wat (jammer genoeg) voor jeuk kan zorgen.

Betere doorbloeding en droge huid

Dacht je dat lichaamsdelen met een groeispurt de enige oorzaken waren van zwangerschapsjeuk? Mis! Tijdens je zwangerschap heb je namelijk ook een betere doorbloeding, waardoor je het sneller warm hebt dan normaal. De warmte die je op je lichaam voelt kan ook voor jeuk zorgen, net zoals een droge huid. Hydratatie is enorm belangrijk om uitdroging van een oprekkende huid te voorkomen. Trakteer jezelf dus op een fijne vochtinbrengende crème!

PUPP

PUPP, ook wel pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy genoemd, kan tevens de boosdoener zijn als het om zwangerschapsjeuk gaat. Deze huidaandoening (met een veel te complexe naam) veroorzaakt bultjes en blaasjes, vaak rondom de plekken waar je striae hebt, die enorm jeuken. In de meeste gevallen blijft deze huiduitslag gelukkig beperkt tot de buik. Het goede nieuws is dat deze huidaandoening goed behandeld kan worden met crèmes en zalfjes die jouw huisarts je voor kan schrijven.

Eczeem

Heb jij vroeger in je kindertijd last gehad van eczeem, en heb je nu tijdens de zwangerschap ook weer last van een rode huid, schilfers en bultjes die jeuken? Dan is de kans groot dat je nu weer lastig wordt gevallen door je oude vriend eczeem. Tijdens de zwangerschap werkt jouw immuunsysteem iets minder goed, waardoor je hier wat gevoeliger voor kunt zijn. Ook deze huidaandoening kan goed behandeld worden met de juiste crèmes en zalfjes die een arts je kan voorschrijven.

Herpes gestationis

Nee, geen paniek, we hebben het hier niet over het herpesvirus. Waar we het wel over hebben is een auto-immuunziekte die antistoffen tegen de huid aanmaakt. Het gevolg zijn jeukende blaasjes en blaren die allereerst op de buik ontstaan, en vervolgens hun weg vinden naar andere delen van het lichaam. Heb jij hier last van? Neem dan contact op met je huisarts. Deze auto-immuunziekte kan namelijk gevaarlijk voor jouw kleintje zijn: deze ziekte verhoogt het risico op vroeggeboorte en groeivertraging.

Zwangerschapscholestase

Zwangere vrouwen die met deze aandoening kampen hebben last van een stuwing van gal in de galwegen, waardoor een ophoping van galzouten kan ontstaan. Ook dit kan extreme jeuk veroorzaken. Blame hormones for this. Het verschil met de andere aandoeningen is dat er bij zwangerschapscholestase geen huiduitslag zichtbaar is, waardoor deze aandoening misschien wat moeilijker te herkennen is.

Heb jij last van verminderde eetlust, misselijkheid, een donkerdere urine, een gelige huid of een vettere ontlasting? Dan is er misschien sprake van zwangerschapscholestase, en is het verstanding om contact op te nemen met de huisarts. Zwangerschapscholestase zorgt voor een verstoorde werking van de lever en brengt daarom ook risico’s voor de baby met zich mee: een laag geboortegewicht of vroeggeboorte. Op tijd aan de bel trekken dus!

Wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Zelfs met het uitvoeren van de simpelste taken, of tijdens het bankhangen en bingewatchen (no shame there), kan jeuk ontzettend hinderlijk zijn. Wanneer je de jeuk voelt, is het lastig om alle gedachten hieraan uit je hoofd te zetten, waardoor je volledig in beslag wordt genomen door deze jeuk (en je niet kunt focussen op je Netflix-serie). Op zoek naar manieren om de jeuk te verminderen? We come to the rescue met onderstaande tips:

  • Vermijd krabben. Om nog maar even te eindigen met de tip die voor zich spreekt en die je waarschijnlijk niet wilt horen. Krabben verergert de jeuk alleen maar, waardoor je er waarschijnlijk alleen nog maar langer mee opgescheept zult zitten. Hard krabben kan de huid ook nog eens beschadigen, en dat wil je natuurlijk niet. Wees lief voor je huid, want je hebt er maar één!
  • Korte nagels. Als je het toch echt niet kunt laten (tegen beter weten in) om te krabben: zorg er dan voor dat je nagels kort zijn. Zo verminder je de kans op wondjes door krabben.
  • Losse en luchtige kleding. Het dragen van strakke en warme kleding zal de jeuk ook alleen maar verergeren. Zoek dus naar losse en luchtige kledingstukken in je garderobe. Denk hierbij aan katoenen en zijden kleding, en vermijd synthetische stoffen.
  • Katoenen beddengoed. Ja, ook voor beddengoed is het een verstandig idee om voor een katoenen variant te kiezen om de huid zo veel mogelijk te ontlasten.
  • Hydratatie. Een droge huid kan de boosdoener zijn als het gaat om zwangerschapsjeuk. Probeer dus op allerlei manieren te voorkomen dat je huid uitdroogt. Drink voldoende water (duh, want dat is voor veel meer nog goed) en smeer je huid regelmatig in met een hydraterende (ongeparfumeerde) crème.
  • Wisselbaden. Start met warm water, en eindig met koud water om de pieken van de jeuk weg te halen. Blijf niet te lang in bad liggen of onder de douche staan, aangezien dat de huid ook kan uitdrogen.
  • Amandelolie. Neem een bad met amandelolie om de jeukende huid een beetje te kalmeren. Probeer baden en douchen met zeep, shampoo of badschuim daarentegen zo veel mogelijk te vermijden.
  • Mentholpoeder of -gel. Deze talkpoeder of -gel heeft een verkoelende en verzorgende werking, hetgeen de jeuk kan verminderen. Uitstapje naar de apotheek it is.
  • Vermijd voeding met een hoog vetgehalte. Waarom? Om je lever te ontlasten op het gebied van het aanmaken van gal, en hierdoor stuwing van gal zo veel mogelijk te voorkomen. En dus ook die extreme jeuk die daardoor kan ontstaan.
  • Ongeparfumeerd wasmiddel. Draai je wasjes voortaan niet met een wasverzachter, maar met een wasmiddel zonder parfum. Dit zal de huid een stuk minder irriteren. Ja, ik weet dat je enorm van die heerlijke wasverzachter houdt, maar alles om van die vervelende jeuk af te komen, toch?
  • Vochtige doek over verwarming. Heb je het fris en staat de verwarming lekker op? Maak er dan een gewoonte van om een vochtige doek over de verwarming te leggen, zodat de lucht in huis vochtiger wordt. Precies, ook weer om uitdroging van je huid te voorkomen.