Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Extreme nesteldrang: tijd om te panikeren of toch niet?

Extreme nesteldrang: tijd om te panikeren of toch niet?

Extreme nesteldrang: tijd om te panikeren of toch niet?

Heb jij een extreme behoefte om schoon te maken tijdens de zwangerschap? Ben jij jouw casa obsessief aan het opruimen voordat de kleine arriveert? Jep, dan is er maar één diagnose mogelijk: een ernstige vorm van nesteldrang. Don’t need no doctor to tell you that. Maar begin nou niet meteen te panikeren na het horen van dit nieuws, want het is gelukkig volkomen normaal en geen zeldzame aandoening. Wat het exact inhoudt? Lees de bijsluiter dan snel verder ;)

Wat is nesteldrang?

Behoren schoonmaken, opruimen en kopen tot het lijstje met dingen die je niet kunt laten tijdens het tweede of derde trimester van je zwangerschap? Dan is nesteldrang de boosdoener. Alhoewel nesteldrang per zwangerschap natuurlijk verschilt, komen de volgende vormen van nesteldrang bij veel zwangere vrouwen voor:

 • Babykleertjes wassen;
 • Kastjes opruimen;
 • Muren likje (eerder een lik) verf geven;
 • Het huis poetsen;
 • Boekenkast alfabetisch ordenen;
 • Fotolijstjes recht hangen;
 • Opbergen in plastic zakjes;
 • Babywinkels plunderen

Geen zin meer om af te spreken met die ene vriendin die al 10 keer je verjaardag vergeten is en je ook niet feliciteerde met die promotie op het werk? Ook een smaller inner circle op sociaal vlak kan een vorm van nesteldrang zijn. En een hele goede vorm zelfs, volgens ons.

De oorzaak van nesteldrang

Terwijl de wetenschap ons normaal zo vaak kan helpen bij onze neiging om alles om ons heen te verklaren, gaat dit helaas (nog) niet op voor nesteldrang. Maar we speculeren zelf maar al te graag over de oorzaak. Het klinkt best logisch dat de zwangerschap jouw moederinstinct enorm aanwakkert (net zoals heel wat andere dingen waaronder Zwangerschapshormonen met hoofdletter Z) waardoor jij het gevoel krijgt dat jouw huisje pico bello in orde moet zijn voor het gezin uitgebreid wordt. En voor menig vrouw staat dat weer gelijk aan: er moet nog héél wat gebeuren. Want ‘in orde’ betekent dat het nestje veilig, schoon, netjes, geordend, gewassen, blinkend - en zo kunnen we nog wel even doorgaan but you get the point - moet zijn. En ja hoor, dit wordt ook bevestigd door de evolutietheorie.

Wanneer kan nesteldrang gevaarlijk zijn?

Nesteldrang kan op zich geen kwaad (wanneer je je eigen grenzen kent én respecteert), maar het kan wel gevaarlijk zijn wanneer je aan bepaalde opruim-of schoonmaakbehoeften toegeeft. Voor de volgende klusjes kun je daarom beter je partner met een lieve snoet aankijken:

 • Verven. Hoe leuk je dit ook vindt, hoe zeer je je er ook op verheugt, hoe hoog dit ook op je to-do list staat: laat het aan iemand anders over. Verf kan namelijk giftige onderdelen bevatten en dat is natuurlijk uit den boze. Kies daarom standaard voor verf op waterbasis, en geef het klusje volledig uit handen!
 • Schoonmaakmiddelen. Bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen ook schadelijke stoffen bevatten. Skippen dus! Zorg er daarom altijd voor dat je veilige schoonmaakmiddelen in huis haalt en schoonmaakt met handschoenen. Je kunt de inner Cinderella in jou natuurlijk ook gebieden om zich voorlopig niet te laten zien en de schoonmaakklusjes door iemand anders uit te laten voeren.
 • Kattenbak. Ook tijdens de zwangerschap ben je nog beste vriendjes met je furry viervoeter en zorgen jullie voor elkaar. Toch moet de taak die bestaat uit het schoonmaken van de kattenbak door iemand anders uitgevoerd worden. Wanneer je in aanraking met uitwerpselen van katten komt, kun je namelijk toxoplasmose oplopen vanwege de parasieten die in deze uitwerpselen kunnen voorkomen.
 • Klusjes met zware lichamelijke belasting. Je buik en rug hebben heel wat te verduren tijdens de zwangerschap. Belast ze daarom niet extra met klusjes die veel kracht van jouw buik of rug vragen.
 • Klusjes waarvoor je het keukentrapje nodig hebt. Het komt je waarschijnlijk bekend voor dat je vanaf een bepaald moment in de zwangerschap waggelend door het leven gaat. En laat ons je vertellen dat je niet waggelend op het keukentrapje wilt staan. Dat vraagt alleen maar om lelijke valproblemen. Vaak is je partner wel lang genoeg om dat schoonmaakklusje op die hoge kast in de keuken te klaren.