Beauty behandelingen tijdens de zwangerschap: welke zijn veilig?
Beauty behandelingen tijdens de zwangerschap: welke zijn veilig?
Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? Ja hoor, ook tijdens je zwangerschap is dit nog steeds van toepassing. Want toen je zwanger werd, heb je één plechtige belofte aan jezelf gedaan: ik ga niets inleveren op het gebied van beauty terwijl dit kleintje in mij groeit. En gelijk heb je. Want hoewel dat kleintje in jou natuurlijk enorm belangrijk is, mag je jezelf niet compleet wegcijferen. Laat je zwangerschap juist een excuus zijn om nog meer aandacht aan beauty te besteden. “Mijn lijf werkt al zo hard, en dit is mijn manier om iets terug te geven aan mijn lichaam”. Yes girl, dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen!
Zoals met veel dingen tijdens de zwangerschap, moet je op het gebied van beauty behandelingen wel rekening houden met die inwoner van jouw baarmoeder. Daarom stel je jezelf misschien de vraag of het nog wel veilig is om je haren te verven tijdens de zwangerschap? En hoe zit het met een bezoekje aan de spa? Wij begrijpen je twijfel natuurlijk volkomen, maar geen uren Google afstruinen dit keer. Wij zijn je hierin voorgegaan en hebben deze vragen voor je beantwoord. Neem plaats op de bank, gooi je voetjes omhoog en scrol rustig door deze blog heen om voor jezelf op een rijtje te zetten welke beauty behandelingen veilig zijn, en welke je liever even op een uitstellijst kunt zetten die je na de zwangerschap weer tevoorschijn tovert. En na het lezen van deze blog natuurlijk: inplannen die (veilige) beauty behandelingen!
Zwanger en haren verven
Maak je geen zorgen, want je zult tijdens de zwangerschap niet met grijze haren of een enorme uitgroei hoeven rond te lopen. Halleluja, want door die horror gedachte heb je al een nacht wakker gelegen. Laat je niet bang maken door verhalen die je op internet tegenkomt en die je vertellen dat je enorme hoeveelheden verfstoffen inademt tijdens het verven. De rooskleurige realiteit is dat de hoeveelheid verfstoffen die daadwerkelijk in je bloedbaan terechtkomen minimaal is. Hierdoor is het risico op schade voor de baby, en voor jou, klein. Bedank degenen maar die de richtlijnen rondom haarverf in Europa hebben vastgesteld, want die hebben ervoor gezorgd dat haarverf voor iedere gebruiker veilig moet zijn. Dus ook voor pregnant ladies en moeders die borstvoeding geven!
Een gouden tip is wel om je haren te laten verven met verf die zo natuurlijk mogelijk is, om je gevoelige hoofdhuid te ontzien. Dit zou geen moeilijke opgave moeten zijn, aangezien ammoniak maar in kleine hoeveelheden in de meeste haarverf (of zelfs helemaal niet) voorkomt. Staat een frisse blonde coupe nog op de beauty agenda? Dan is het wellicht verstandig om dit wél even uit te stellen. Dit vanwege waterstofperoxide die zich in producten bevindt die gebruikt worden tijdens het blonderen. Maar hé, een donkere coupe is ook prachtig, en al zeker met het oog op de herfst- en wintermaanden die naderen.
Zwanger en sauna
Dit is er een die in het grijze gebied valt, want de vraag of je tijdens de zwangerschap veilig een bezoekje aan de sauna kunt brengen kan helaas niet met een simpele ja of nee beantwoord worden. Zucht. Wanneer je voor je zwangerschap niet de gewoonte had om regelmatig naar de sauna te gaan, is het sowieso af te raden om dat tijdens je zwangerschap wel te doen. Simpelweg omdat je lichaam hier niet aan gewend is, en je zwangerschap is nou eenmaal niet de periode om allerlei nieuwe hobby’s uit te proberen, hoe saai dat ook klinkt.
Daarnaast kan de stijging van jouw lichaamstemperatuur risico’s voor de baby met zich meebrengen, vooral in het eerste trimester. Een hogere lichaamstemperatuur verhoogt dan het risico op afwijkingen in het zenuwstelsel of aan de hersenen of het hart, net zoals het risico op een miskraam. Hoewel deze risico’s verminderen naarmate de zwangerschap vordert, is het een goed idee om de sauna volledig te vermijden tijdens de zwangerschap om jouw kindje niet onnodig in gevaar te brengen.
Zwanger en jacuzzi
Misschien is wat tijd doorbrengen in een jacuzzi of een hot tub voor jou de ultieme manier om te ontspannen. Toch kun je dit liever niet doen vanaf 32 weken zwangerschap, vanwege het risico op bacteriën in het water. Die kunnen namelijk makkelijk ontstaan in dit water vanwege de temperatuur ervan, die gedurende een lange tijd hetzelfde blijft. En bacteriën zijn daar dol op. Tel hierbij op dat je vanaf 32 weken zwangerschap al wat ontsluiting kunt hebben, aangezien de baarmoedermond zich al wilt voorbereiden op de bevalling. Wanneer je vanaf dit moment in je zwangerschap lekker geniet in een jacuzzi, is het voor bacteriën redelijk eenvoudig om jouw lichaam binnen te dringen. Nog even geduldig zijn en dit soort ontspanning op de to-do list voor over een aantal maanden plaatsen!
Zwanger en nagels lakken
Yaay, je nagels zullen er fab blijven uitzien tijdens de zwangerschap, aangezien nagellak veilig gebruikt kan worden. Oef, dat is een opluchting, zeker na die tientallen euro’s die je hebt uitgegeven aan die potjes Essie nagellak. Voor nagellak geldt hetzelfde als haarverf: de chemische stoffen die mogelijk in je bloedbaan terechtkomen zijn minimaal, waardoor het risico op schade voor de baby en jou erg klein is. Vroeger bevatte nagellak een aantal chemische stoffen die na langdurig gebruik schadelijk konden zijn, maar die zijn inmiddels verboden binnen Europa. Om zeker te zijn dat je je nagels lakt met veilige nagellak, kun je op de verpakking checken dat de lak de volgende stoffen niet bevat: formaldehyde, dibutylftalaat, formaldehydehars, tolueen en kamfer. Is het weer tijd voor een nieuwe lakbeurt en moet de huidige nagellak verwijderd worden? Gebruik dan een nagellakremover zonder aceton.
Zwanger en een laserbehandeling
We moeten je teleurstellen, want een laserbehandeling - bijvoorbeeld voor ontharing - tijdens de zwangerschap is niet veilig. De reden dat een laserbehandeling tijdens de zwangerschap niet veilig is heeft te maken met een veranderende hormoonbalans en een gevoeligere huid, die hierdoor wellicht anders en mogelijk negatiever reageert op de laser. Een geïrriteerde, rode huid en wondjes kunnen het gevolg hiervan zijn. En dat klinkt allesbehalve goed. Dat betekent dat je toch nog even moet door bikkelen met dat scheermesje en je benen op deze manier moet bevrijden van die hardnekkige en talrijke haartjes.
Zwanger en fillers
Net dat beetje extra volume voor je lippen, of fijne lijntjes in je gezicht opvullen met een filler? Daar zul je even gedag tegen moeten zeggen tijdens de zwangerschap. Het is in Nederland voor cosmetisch artsen namelijk verboden om een fillerbehandeling uit te voeren bij een zwangere vrouw. Een belangrijke reden hiervoor is dat er tot nu toe nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar fillers bij zwangere vrouwen gedaan is. En we nemen het zekere natuurlijk liever voor het onzekere tijdens de zwangerschap. Soms kan een allergische reactie ook het gevolg zijn van een filler. Er bestaan weliswaar goede medicijnen die gebruikt kunnen worden in het geval van een allergische reactie, maar dit is niet altijd volledig veilig voor de baby. Dan toch maar tijdelijk even een lip plumping lipgloss voor de lippen en een goede crème die de fijne lijntjes in het gezicht opvult. En vergeet niet, je bent mooi zoals je bent!
Zwanger en gezichtsbehandeling
Zin in een heerlijke facial? Doen! Want een gezichtsbehandeling tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor de baby (mits veilige producten gebruikt worden), en sterker nog, het kan alleen maar aangemoedigd worden. Sommige pregnant ladies zijn gezegend met een heuse zwangerschapsglow, terwijl anderen helaas opgescheept zitten met acné of een droge huid. Verwen je huid daarom met een verzorgende en reinigende facial. Geef van tevoren wel altijd aan dat je zwanger bent, zodat rekening gehouden kan worden met het gebruik van de skincare producten en jij zorgeloos kunt genieten van een momentje voor jezelf. Wist je dat sommige salons zelfs een speciale gezichtsbehandeling voor zwangere vrouwen aanbieden? Deze behandelingen staan volledig in het teken van het verbeteren van de huidconditie tijdens de zwangerschap. Misschien wordt dit wel het maandelijkse me-time momentje voor jou ;)