Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
L’annidamento, il tanto atteso inizio della tua gravidanza

De innesteling, het begin van je zwangerschap

De innesteling, het begin van je zwangerschap

De innesteling is één van de grootste mijnpalen in je zwangerschap. De bevruchte eicel hecht zich vast aan en in de baarmoederwand. Nu ben je echt zwanger!

Wat is de innesteling?

Na de bevruchting drijft de eicel door de eileider naar je baarmoeder. Tijdens zijn reis begint de eerste celdeling al. Nu noem je de bevruchte eicel een blastocyst. Eenmaal in je baarmoeder aangekomen landt de bevruchte eicel en nestelt zich in de baarmoederwand. Vanaf zijn nieuwe plekje ontwikkelt het embryo zich verder. Hij laat hormonen vrijkomen die je lijf op je baby voorbereiden, je menstruatie uitschakelen en je placenta laten groeien. Dit kan ervoor zorgen dat je moe bent en buikpijn hebt. Maar dit is het echte begin van je mini-me.

Wanneer vindt de innesteling plaats?

De innesteling vindt meestal binnen acht tot negen dagen na de bevruchting plaats. Soms kan het zelfs al binnen zes of pas na twaalf dagen. Het kan dus nogal verschillen. De bevruchting wordt meestal als het begin van een zwangerschap gezien, maar de innesteling is een veel belangrijkere mijlpaal. Vanaf zijn plekje in je baarmoeder kan je baby zich pas verder ontwikkelen. Je zit nu in week vier van je zwangerschap.

Wat zijn de symptomen en kenmerken van de innesteling?

De kenmerken en symptomen van de innesteling kunnen voor iedereen verschillend zijn. Soms merk je er helemaal niks van, maar je kunt ook last hebben van buikpijn zoals krampen of steken in je onderbuik, bruine afscheiding en licht bloedverlies (spotting). Ook andere vroege zwangerschapssymptomen zoals moodswings en pijnlijke borsten kun je al voelen. Heb je nergens last van? Geen probleem, niet iedereen voelt iets. Toch ben je gewoon zwanger!

Wat is een innestelingsbloeding en hoe onderscheid je het van je menstruatie?

Tijdens de innesteling kan het zijn dat er een beetje bloed vrijkomt als cellen van de baarmoederwand loslaten en plaats maken voor de bevruchte eicel. Ongeveer 15 tot 25% van de vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. Soms is het verschil tussen een innestelingsbloeding en je menstruatie verwarrend. Een innestelingsbloeding is meestal maar licht. Het houdt maar één of twee dagen aan en de kleur gaat van lichtroze naar bruin. Ook zijn er geen stolsels te zien en stroomt het niet zoals bij een menstruatie. De innestelingsbloeding krijg je vóórdat het tijd is om weer ongesteld te worden. Normaal gesproken zijn het dus lichte symptomen en hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe voelt innestelingspijn?

Veel vrouwen voelen niks van de innesteling, maar door de verandering in je hormonen kan het zijn dat je krampen krijgt. Als je ongesteld wordt, kun je last hebben van de bekende menstruatiepijn. Innestelingspijn is meestal minder erg en voelt vaak meer als een druk of tinteling. Mocht je hevige pijn of misselijkheid ervaren, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Zwanger of toch niet?

De innesteling is een belangrijke gebeurtenis, maar het is makkelijk te missen. Doordat het symptomen kan veroorzaken die lijken op je menstruatie, kun je de innesteling helemaal over het hoofd zien. Blijven je symptomen aanhouden en denk je dat je zwanger bent? Haal snel een zwangerschapstest! Wanneer kun je het beste testen en wat betekent een licht streepje op de zwangerschapstest?