Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Pourquoi ces rêves pendant la grossesse ?

Dromen tijdens zwangerschap – dit betekent het

Dromen tijdens zwangerschap – dit betekent het

Heb je het gevoel dat je meer droomt, of heb je ineens last van intense, levendige en bizarre dromen sinds je zwanger bent? Daar is gewoon een verklaring voor! Wij leggen ’t je uit.

Dromen zijn vaak een symbolische weerspiegeling van wat jou bezighoudt: emoties, zorgen, angsten. In de nacht neemt je brein de tijd om de indrukken van overdag te verwerken. Ook indrukken waarvan je je helemaal niet bewust was en waar je nog geen aandacht aan hebt kunnen geven. Je dromen kunnen even schrikken zijn en je aan het denken zetten. Je droomt de gekste dingen sinds je zwanger bent. Hoe dat precies komt, is niet wetenschappelijk bewezen. Wel zijn er een hele logische, mogelijke, verklaringen voor.

Waarom heb je die dromen?

  • Je ondergaat gigantisch veel veranderingen sinds je zwanger bent. Op emotioneel en fysiek gebied, maar natuurlijk ook hormonaal. Het verhoogde progesterongehalte in je lichaam, zorgt voor meer emotionele schommelingen, ook in je dromen. Tijdens je zwangerschap moet je dan ook meer emoties verwerken dan normaal. Dromen helpen daarbij, leggen wetenschappers uit.

Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo’s
  • Nu je zwanger bent, voel je je anders en spoken een hoop gedachten en vragen door je hoofd. Je moet ook zoveel regelen om je voor te bereiden op de komst van de baby en dan nog al die veranderingen in je lichaam. Je dagelijkse leven gaat ook gewoon door: werk, sociale verplichtingen… Het kan behoorlijk druk zijn in je hoofd. En wat voor moeder word jij eigenlijk? Gaat dat wel goed komen allemaal? Ja, het houdt je flink bezig, die zwangerschap. Wetenschappers zeggen dat dromen je helpen om orde in chaos te krijgen. Ook vreemde dromen kunnen ervoor zorgen dat je gebeurtenissen of gedachten een plek kan geven, waardoor je hoofd leger voelt.
  • Niet alleen zijn je dromen intenser, ook kun je ze vaak beter onthouden. Dit hangt vermoedelijk samen met het feit dat je ’s nachts vaker wakker wordt, waardoor de droom nog vers in je hoofd zit.

Soorten dromen in je zwangerschap

Er zijn verschillende dromen die geregeld kunnen terugkeren. Vaak gerelateerd aan je zwangerschap of baby.
  • Dromen over de bevalling: niet zo heel gek dat je hierover droomt, want het is een gedachte die je waarschijnlijk veel bezighoudt. Hoe voelen weeën eigenlijk? Hoe gaat de bevalling lopen bij jou? Neem alvast deze bevallingstips door.
  • Dromen over babynamen: is dit toevallig een van de laatste dingen waar je aan dacht de avond ervoor?
  • Het verlies van iemand: een partner die je kwijtraakt of vreemdgaat, het verlies van je ouders of zus.. Dit komt meestal voort uit een onbewuste angst om geliefden kwijt te raken in deze belangrijke tijd.
  • Ongelukjes met de baby: je baby verdrinkt, je vergeet je baby, je laat je baby van een afgrond vallen en ga zo maar door. Je grootste (onbewuste) angsten en onzekerheden komen in de nachtelijke uren vaak bovendrijven.
  • Dromen met water: komt er de laatste tijd veel water voor in je dromen? Bijvoorbeeld een meer, zee, bad, onbewoond eiland of wat dan ook? Dit kan te maken hebben met het vruchtwater in je baarmoeder. Ben je net de kleine zeemeermin in je droom, en droom je dat je onder water bent, dan kan dit verband hebben met jouw overvloed aan emoties.
  • Dromen over seks: door al die hormonen kunnen jouw seksuele verlangens ook veranderen. Het kan zijn dat je sensuele, intense dromen krijgt. Dit niet perse over je partner, maar no worries, dat wil niks zeggen hoor.

Nachtmerries

Heb je ook zoveel last van nachtmerries nu je zwanger bent? Super vervelend! De meest verschrikkelijke dingen gebeuren en je wordt elke keer gestrest wakker. Yep, dit hangt dus samen met al die hormonen en je onbewuste angsten en spanningen. Maar maak je geen zorgen, een nachtmerrie is heus geen voorspelling van de toekomst. Neem het dus niet al te serieus. Praat wel met anderen over je dromen, want vaak duiden ze op een vorm van onzekerheid. Op een droom heb je misschien geen invloed, maar je kan er wel zoveel mogelijk aan doen om je zeker te voelen in jouw zwangerschap. Het kan ook helpen je dromen op te schrijven, misschien zie je uiteindelijk patronen en kun je ontdekken waar de dromen uit voortkomen. Dit kan je helpen je emoties te verwerken. Veel zin in je seks of juist niet? Lees alles over seks tijdens je zwangerschap!

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.