Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zwanger wat nu

Ik ben zwanger. Wat nu?

Ik ben zwanger. Wat nu?

Vanochtend verschenen twee streepjes op de zwangerschapstest. Je moet nog bekomen van de schrik, of je ben met je hoofd helemaal in de wolken. Zou het dan echt zo zijn? Ja het is echt zo. Je bent zwanger. Wat nu?

Je leven gaat veranderen. Dat staat vast. Maar dat bedoelen we positief hoor. Want ja, natuurlijk zul je veel rekening moeten houden met jouw kindje en zul je een stuk vrijheid kwijtraken, maar een baby is ook het mooiste wat je kan overkomen! Een mini-jij! Een en al liefde!

De zwangerschapstest

Twijfel je nog over de betrouwbaarheid van de test? In principe hoeft dat niet. Blijkt je uitslag namelijk positief, dan is de kans minimaal dat het niet klopt. Verschijnen er twee streepjes op de test, dan wil dat zeggen dat er hCG in je urine zit. En dit kan alleen bij een zwangerschap. Lees alles over de zwangerschapstest en wanneer je kan testen.

De hormonen

Al vanaf dag een gieren de hormonen door je lichaam en kun je al last hebben van moodswings, pijnlijke borsten en verschillende kwaaltjes. Het is even doorbijten, want de eerste weken zijn vaak het ergst! Lees af toe wat in over de kwaaltjes en je hormonen, zodat je jouw partner soms ook kan uitleggen waarom je je zo gedraagt en voelt. Ook voor jou zelf is het fijn om dat te weten. Heb je geen last van kwaaltjes? Dat wil niet zeggen dat er iets mis is, ieder lichaam reageert gewoon anders!

Wanneer ben je uitgerekend?

Natuurlijk wil je graag weten wanneer je uitgerekend bent. Je eerste verloskundige bezoek duurt nog even. Zo lang kun je toch helemaal niet wachten. Je brandt van nieuwsgierigheid. Gelukkig kun je online jouw uitgerekende datum laten berekenen. Zo ongeveer dan. De precieze datum hoor je uiteraard van je verloskundige!

Foliumzuur slikken

Slik je al foliumzuur tabletten? Nee? Doen dan! Aan het begin van de zwangerschap is het belangrijk foliumzuur (oftewel B11 of folaat) te slikken. Doe dit tot ongeveer de tiende week van je zwangerschap. Dat is namelijk erg goed voor de ontwikkeling van je baby en goed voor je immuunsysteem. Naast in speciale tabletten, zit er ook foliumzuur in (groene) groeten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Een verloskundige kiezen

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je het beste alvast een afspraak maken bij een verloskundige. Vanaf een week of zeven/acht zwanger zijn, kun je hier terecht. Je hebt hiervoor geen verwijsbrief van de huisarts nodig, dus kan rechtstreeks een afspraak maken. Bij welke verloskundige je gaat, maakt niet zoveel uit. Een zelfstandige of een praktijk met meerdere verloskundigen. Handig is natuurlijk als ze bij je in de buurt woont, surf het internet af en bekijk de websites. Bij welke praktijk krijg je een goed gevoel? Je kan natuurlijk ook advies vragen aan kennissen met kinderen. De verloskundige zal waarschijnlijk een intake gesprek met je inplannen en je voorzien van een hoop informatie. Over wat je bijvoorbeeld wel en niet mag eten.
Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!
Maak zelf thuis echo`s

Eerste echo

Ga met een volle blaas naar de eerste echo, zo is de foetus beter zichtbaar. De eerste termijnecho vindt plaats tussen week acht en twaalf van je zwangerschap. Er wordt gekeken naar de groei van het kindje en naar het hartje geluisterd. Voor veel papa’s en mama’s voelt het na deze echo pas echt echt. Het is magisch, om de eerste keer het leven in je te zien. Lees alles over de eerste termijnecho! Bij de tweede echo (de twintigwekenecho), word je baby uitgebreid gemeten en krijg je waarschijnlijk het geslacht te horen.

Het wereldkundig maken

Je hebt het hartje zien of horen kloppen en de baby voor het eerst gezien bij de echo. Voor velen is dit het perfecte moment om het tegen de omgeving te vertellen. Zoek je nog een leuke manier om het te vertellen? Bekijk dan deze leuke zwangerschapsaankondigingen. Wil jij weten wanneer je het jouw werkgever het beste kan vertellen? Volgens de wet hoeft dit pas drie weken voor je verlof, maar je kan het beter eerder vertellen. Je baas ziet overigens snel genoeg dat je zwanger bent en zodra hij ervan op de hoogte is, heb je bepaalde rechten op de werkvloer als zwangere vrouw. Ook kun je dan meteen je verlof regelen. Lees meer over wanneer je het je werkgever vertelt.

De rest

Nu iedereen om je heen het weet, of in ieder geval de belangrijkste mensen in je leven, kun je helemaal losgaan met de kinderkamer, het bedenken van de perfecte babynaam en alle voorbereidingen voor de kleine. Wil jij bijvoorbeeld een zwangerschapscursus volgen, hoe wil je bevallen, hoe ga jij het ouderschap aanpakken, hoe ga je opvang regelen en blijf je sporten tijdens de zwangerschapscursus? Dit zijn pas een paar punten waarover je al moet nadenken. Zet alles goed op een rijtje en bereid je langzaamaan voor op de komst van je kleine.

Geniet!

Vergeet niet te genieten van je zwangerschap! Heb je vragen of zorgen, bel dan altijd eventjes naar je verloskundige! Zij helpt jou door je zwangerschap heen!
Benieuwd hoe het zit met seks tijdens je zwangerschap?