Hond en baby, hoe gaat dit samen?
Hond en baby, hoe gaat dit samen?
Een hond en baby, hoe gaat dit samen?
Naast je lieve hond, krijg je er een nieuwe liefde bij: een baby! Maar hoe gaat je hond reageren op de baby? Hoe zorg je ervoor dat het zo goed mogelijk samen gaat, en dat ze zelfs vriendjes worden?
Voelt mijn hond aan dat ik zwanger ben?
Hard bewijs ontbreekt, maar het lijkt er sterk op dat honden aanvoelen dat je zwanger bent. Soms zelfs al voordat jij het weet. De zintuigen van een hond zijn namelijk heel sterk, zeker de geur. Vaak voelen zij door de sterkte zintuigen al iets aan voordat wij dat doen. Ze worden bijvoorbeeld al onrustig vóór de storm en beginnen te blaffen voordat er iets gebeurt. Zodra je zwanger bent, verandert je geur, stemming, houding en gedrag veranderen namelijk zodra je zwanger bent door al die zwangerschapshormonen. Natuurlijk snapt je hond niet dat er een nieuw gezinslid aan komt, maar dat er íets aan de hand is, voelt hij aan. Hoe je hond op je zwangerschap reageert, verschilt per hond. Sommige honden worden beschermend, andere angstiger of onverschillig. Honden die heel knuffeling zijn, kunnen dit ineens helemaal niet meer zijn of juist andersom.Onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen stelt altijd weer gerust!
Maak zelf thuis echo’sWat kan ik tijdens mijn zwangerschap al doen?
Alles gaat veranderen voor je hondje. Jouw onverdeelde aandacht zal over een paar maanden toch echt gedeeld moeten worden met de baby. Hoe jouw hond daarop reageert, kun je niet weten van te voren. Toch kun je wel al een en ander doen om jouw hond alvast te laten wennen aan de komst van de baby.- Laat je hond niet alleen in de babykamer gaan en stel duidelijke grenzen. De kinderkamer is de veilige haven van je baby. Probeer je hond dus duidelijk te maken dat hij hier alleen met jouw toestemming mag komen en absoluut niet zonder toezicht. Zo leert hij dat deze kamer én de baby gerespecteerd moeten worden. Leer je hond dit nog vóórdat de baby er is, zodat je hond niet het gevoel heeft dat dit met de baby te maken heeft.
- Een babyhekje? Plaats het al even voor de bevalling. Zo zal je hond wederom minder snel het gevoel hebben dat hij ineens niet meer naar boven mag, omdat er een nieuw gezinslid is.
- Laat je hond af en toe snuffelen aan de babyspullen om alvast te wennen aan de komst van de baby. Zo is straks niet alles nieuw voor hem.
- Ook al is het misschien wat gek, ga tijdens je zwangerschap al een paar keer naar buiten met de kinderwagen en laat je hond ernaast lopen. Laat de kinderwagen ook de laatste weken in het zicht staan van de hond, zodat hij er al aan kan wennen.
- Mag je hond normaal op de bank? Leer je hond alvast dat het niet oké is om op de bank te liggen als je de baby op schoot hebt. Hiervoor kun je een pop gebruiken. Ligt de pop in de box, dan mag je hondje gewoon op je schoot op je bank. Is de pop uit de box? Dan mag het niet. Door al met de pop te oefenen, zal jouw hond minder jaloers zijn als je baby er daadwerkelijk is.
Hoe laat ik mijn hond wennen aan de baby?
Dan is het moment eindelijk daar. Jouw baby is er! Hoe kun je dit het beste aanpakken en jouw hond en baby aan elkaar laten weten?- Beval je in het ziekenhuis? Dan kun je jouw hond al voorbereiden op de thuiskomst van de baby. Breng na de bevalling al eerder een doekje met de geur van de baby naar huis, en laat hem hieraan snuffelen terwijl iemand het voorwerp veilig vasthoudt. Zo leert de hond dat het doekje van jullie is, en hij jullie regels moet opvolgen als hij bij de geur in de buurt is. Beval je thuis? Ook dan kan deze methode toegepast worden. De partner kan even na de bevalling naar beneden gaan om de hond te laten snuffelen.
- Zorg ervoor dat je voor de grote ontmoeting een stevige wandeling hebt gemaakt met je hond, en hem hebt laten rondrennen en spelen. Zorg ervoor dat hij de meeste energie kwijt is, en wacht thuis tot hij lekker rustig en suf is.
- Laat de meest ontspannen persoon de baby vasthouden en laat de hond vanaf een respectvolle afstand ruiken aan de baby. Laat jouw hond absoluut niet te dichtbij, en blijf allemaal ontspannen. Je weet nooit hoe de hond reageert op de nieuwe babygeur, dus neem geen risico. Laat de hond elke dag, in ontspannen sfeer, een stukje dichterbij komen. Maak zo duidelijk dat hij respect moet hebben voor de baby.
- Ook al brengt de komst van een baby, een hoop nieuwe dingen met zich mee, vergeet je lieve hond niet! Houd de vaste structuur van de ochtend- , middag- en avondwandeling aan. Blijf dezelfde regels hanteren als altijd, last (misschien zelfs extra) knuffelmomentjes in en laat merken dat je hond nog altijd jouw beste vriend is!
- Vraag je kraamvisite ook je hond aandacht te geven. Net zoals met broertjes en zusjes eigenlijk. Zo voelt ook je hond zich speciaal.