Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
comment se sent une contraction

Hoe voelt een wee

Hoe voelt een wee

Hoe voelt een wee?

De bevalling begint te naderen. Je kan alleen nog maar afwachten tot je vliezen breken, de weeën beginnen en de kleine zich eindelijk laat zien. Je hebt verschillende soort weeën. Hoe merk je dat het echte werk begonnen is; hoe voelt een echte wee?

Een wee: wat is het?

Je baarmoeder is een spier. Een wee is eigenlijk een krachtige samentrekking van de baarmoederspier. Door die samentrekking wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en gaat de baarmoedermond steeds verder open. De baby wordt langzaam naar buiten gedrukt. Dit kan behoorlijk pijn doen.

Oefenweeën

Eerder in de zwangerschap heb je waarschijnlijk al oefenweeën (ook wel harde buiken of voorweeën genoemd) gehad. Dit kan al vanaf de zesde week van de zwangerschap voorkomen. Deze oefenweeën kunnen extra voorkomen in de week voor de geboorte. Meestal ’s nachts, omdat je baarmoeder dan het meest actief is. Je kan ze herkennen als oefenweeën, doordat ze niet toenemen in frequentie, kracht en duur.

Indalingsweeën

Niet elke vrouw heeft er last van. Maar tegen het einde van de zwangerschap kun je last hebben van weeën, omdat de baby indaalt in je bekken. Hij gaat alvast in positie liggen voor de bevalling. Het voelt als menstruatiepijn of een stekende pijn in de lies.

Echte weeën

Meestal begint een bevalling met voorweeën die overgaan in ontsluitingsweeën. Wanneer de eerste échte wee begint, is lastig te zeggen. Bij de één gebeurt het al na een uur, bij de ander na een dag. Heel onvoorspelbaar. Maar hoe herken je dan die echte wee?


Heb jij een zwangere vriendin? Verras haar en doe de Babywatcher cadeau!

Geef je vriendin echo`s cadeau

  • Écht weeën komen steeds sneller achter elkaar. Eerst kan er nog veel tijd tussen zitten (+/- 10 min.), maar er zit steeds minder tijd tussen en er komt meer regelmaat in
  • De weeën worden steeds langer. Eerst duurde de wee een paar seconden, inmiddels staat de timer al op +30 seconden. Ze worden steeds ietsjes langer.
  • Het lijkt wel alsof elke wee pijnlijker wordt. O, nee, wacht eens. Dat lijkt niet zo, dat ís zo.
  • De wee begint vaak rustig, neemt toe, bereikt een hoogtepunt, neemt af en zakt weg.
  • In welke positie je ook zit, je pijn is er. Niks helpt. Wel kun je natuurlijk proberen de wee zo comfortabel mogelijk op te vangen.
  • Er is een duidelijk begin en een duidelijk einde. Na de wee zakt de pijn weer even weg gelukkig. Je voelt het pas weer als de nieuwe wee begint.

Het breken van de vliezen

Zodra je vliezen breken, weet je zeker dat de bevalling gaat beginnen en je echte weeën kan verwachten. Het kan tot 24 uur duren tot de weeën beginnen. Maar het kan ook zo zijn dat je vliezen pas breken als de weeën allang begonnen zijn. Of het kan je helemaal ontgaan dat de vliezen breken. Het kan namelijk maar om een paar druppels vruchtvocht gaan, wat niet wordt opgemerkt. Breng in ieder geval je verloskundige op de hoogte een tijdje nadat je vliezen gebroken zijn en zodra de echte weeën begonnen zijn. Heb je 24 uur na het breken van je vliezen nog geen weeën, dan zul je in het ziekenhuis ingeleid worden.

Hoe verlopen de weeën tijdens de bevalling?

De beginweeën

De eerste echte weeën zijn normaal gesproken kort en onregelmatig. Ze duren zo’n halve minuut en de pijn is over het algemeen draaglijk. Tussen de weeën zitten zo’n 5 tot 10 minuten en in de loop van de bevalling worden de weeën frequenter, krachtiger en langer van duur.

Ontsluitingsweeën

Als de weeën 60 tot 90 seconden duren en ze om de 4 a 5 minuten komen, zijn je ontsluitingsweeën begonnen. Het is nu tijd om de verloskundige te bellen. Zij zal beoordelen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en je verder helpen. Doorgaans heb je op dit moment zo’n twee tot drie centimeter ontsluiting. Nog even geduld dus. De weeën zullen ondertussen steeds heftiger worden.

Persweeën

Vanaf 10 centimeter heb je volledige ontsluiting, waardoor de meeste druk ontstaat. Het bevallen kan beginnen! Inmiddels heb je persweeën: weeën waarbij je voelt dat je móet persen. Het zal je niet verbazen dat dit de meest heftige en pijnlijke variant is. Máár het is het allemaal waard, want dankzij deze weeën komt jouw baby naar je toe!

Naweeën

Schrik niet als je na de bevalling nog een paar weeën krijgt. Dit zijn de zogenoemde naweeën, die ervoor zorgen dat jouw baarmoeder weer een normale vorm aanneemt.
Maak een zwangerschap extra bijzonder. Geef de Babywatcher cadeau! Geef je vriendin echo`s cadeau
Nerveus voor de bevalling? Dat hoeft niet. Ook jij slaat je er wel doorheen. Zeker met deze bevallingstips!