Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Warum hat man Haarausfall in und nach der Schwangerschaft?

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap

Je schrikt ervan, je haar begint dunner en dunner te worden en je vindt overal plukken haar terug. Geen zorgen, haaruitval tijdens en na je zwangerschap is heel normaal. Je haar groeit heus wel weer terug! We leggen je uit wat er aan de hand is.

Dankje, hormonen!

Ziet jouw haar niet meer uit sinds je zwanger bent? Hormonen, blame them! Is het je wel eens opgevallen dat je haar minder goed zit als ongesteld bent of als je bijvoorbeeld stopt met de pil? Hormonen dus. Tijdens je zwangerschap worden zoveel hormonen rondgepompt door jouw lijf, dat de textuur van je haar verandert. De vorm van je haarzakjes veranderen, wat ervoor kan zorgen dat je ineens futloos, dof, slap haar hebt. Het tegenovergestelde kan echter ook waar zijn. Je kan ineens glanzende krullen hebben en je haar kan veel voller zijn dan voorheen. Thanks to het oestrogeen in je lichaam, dat ervoor zorgt dat 95% van je haar in de groeifase zit. Je hebt ineens veel haar en het valt niet uit. Zodra het oestrogeengehalte in je bloed daalt rond de bevalling, komen je haren in de rustfase. Hierna volgt helaas de uitvalfase. Je verliest een hoop haar en de textuur verandert weer. Het zal zo’n zes tot acht maanden duren tot je normale haarcyclus weer terug is. Begint jouw haar dus uit te vallen? No worries, het groeit weer terug!

No stress!

Elke vrouw reageert anders op hormonen. In de meeste gevallen begint het haar pas rondom of na de bevalling uit te vallen. Het kan ook zomaar zijn dat het bij jou al eerder begint en dat je midden in je bevalling meer haar verliest dan normaal. Dit zou wel een samen kunnen hangen met stress, spanningen en oververmoeidheid. Neem jij genoeg tijd voor jezelf, doe je rustig aan en geef je zaken die je stress bezorgen uit handen? Nee? Dan ga dat maar eens snel doen! Maak je je zorgen om jouw haaruitval? Bespreek het dan met je verloskundige of huisarts!

Begint jouw haar ineens uit te vallen? No worries, het is normaal en groeit weer terug!

Haaruitval na de zwangerschap

Normaal gesproken valt je haar uit. Omdat de meeste haren gedurende je zwangerschap voornamelijk in de groeifase zaten, beginnen die nu allemaal tegelijk los te laten. Dat is een hoop haar om ineens te verliezen, daarom kan het even schrikken zijn. Hier hoef je geen last van te hebben, dat is bij elke vrouw anders. De ene vrouw heeft een doucheputje en borstel vol haren, de anders merkt niet eens dat er iets gebeurt. Ook hoe lang de uitval aanhoudt is bij elke vrouw verschillend. 80 % van de vrouwen heeft weer normale haargroei na ongeveer vier maanden na de bevalling. Er zijn ook vrouwen met wat minder geluk: het kan ook zomaar een jaartje duren tot jouw haar weer helemaal in orde is. Dat hangt samen met de tijd die jouw lichaam nodig heeft om de hormonen weer in balans te brengen. Ook moet de groeicyclus weer even opnieuw opstarten, wat ook bij de een sneller gaat dan bij de ander. Hoe dan ook, fijn is het nooit als je haar ineens uitvalt. Maar nu weet je dat je je in principe geen zorgen hoeft te maken en dat je haar weer zal teruggroeien. Ontstaan er bij jou extreem kale plekken of maak je je toch teveel zorgen om je haar? Ga zeker even langs de huisarts of vraag het aan je verloskundige voor de zekerheid en om jezelf gerust te stellen.

Tips om haaruitval tegen te gaan!

Wil jij weten wat je kan doen tegen haaruitval? Bekijk onze tips!