Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Geboorteplan opstellen: hoe, wat, waarom?

Geboorteplan opstellen: hoe, wat, waarom?

Geboorteplan opstellen: hoe, wat, waarom?

Dit is wat je moet weten

Een geboorteplan is ideaal om jouw bevalling en de geboorte van jullie kleine wondertje volledig uit te stippelen zodat alles vlekkeloos verloopt, toch? Niet helemaal. Back to reality. Laat het woord ‘plan’ je niet foppen, want de geboorte van jullie kleine wondertje kan natuurlijk nooit volledig gepland worden. Toch is het belangrijk en wellicht geruststellend voor jullie als aanstaande ouders om het een en ander met de verloskundige te bespreken, en vervolgens vast te leggen in een geboorteplan. Op deze manier kun je op voorhand antwoord geven op een aantal vragen die tijdens de bevalling ineens heel belangrijk kunnen worden en dan ook snel beantwoord moeten worden. Maar wat houdt een geboorteplan exact in en waarom is het belangrijk?

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin jij jouw wensen omtrent de bevalling beschrijft. Denk hierbij aan het soort ruimte waarin je wilt bevallen, wie er aanwezig mag zijn bij de bevalling en of je pijnbestrijding wilt. Dit document komt goed van pas voor het medisch personeel dat jou begeleidt tijdens de bevalling, maar ook voor jouw partner, zodat jij optimale steun en hulp kunt krijgen tijdens de bevalling. En zodat die scenario’s van ijsberende partners met paniekerige gezichtsuitdrukkingen tijdens de bevalling voorkomen kunnen worden.

Waarom een geboorteplan?

Nog niet overtuigd waarom je een geboorteplan zou moeten opstellen? Na het lezen van onderstaande redenen vast wel!

 • Bewust nadenken over je bevalling. Als er iets is dat jou stimuleert om bewust na te denken en bezig te zijn met jouw bevalling, dan is het wel het geboorteplan. Wanneer je van start gaat met het opstellen van dit plan, zul je waarschijnlijk merken dat er veel zaken zijn waar je mentaal al mee bezig bent geweest, maar dat het tegenovergestelde voor veel keuzes ook waar is. Om het geboorteplan goed op te kunnen stellen, zul jij je in bepaalde (nieuwe) onderwerpen waarschijnlijk inlezen en heel wat extra informatie opvragen, zodat jij goed geïnformeerd bent. Dit plan helpt jou om bewust na te denken over jouw wensen omtrent de bevalling, waardoor jij het gevoel hebt dat je de touwtjes in eigen handen hebt. Daarnaast is het ook nuttig om jouw angsten of zorgen op een rijtje te zetten om ze vervolgens, nee, niet te Googlen, maar met jouw verloskundige te bespreken. Zij zal eerlijk aangeven hoe groot de kans is op bepaalde risico’s waar jij bang voor bent, en samen kunnen jullie eventuele oplossingen bespreken. Hierdoor zul jij je ongetwijfeld voorbereid voelen op de bevalling!
 • De bevalling samen met je partner bespreken. Jij bent degene die het harde werk zal doen tijdens de bevalling, maar natuurlijk is het toch fijn als jouw partner onvoorwaardelijke steun tijdens de bevalling biedt. Hoe die steun eruit moet zien, verschilt voor iedere zwangere vrouw. Daarom is het een goed idee om met jouw partner te bespreken wat jouw verwachtingen zijn en wat je wel én niet fijn vindt tijdens de bevalling. Zo bereiden jullie je samen voor op de bevalling en de mooiste dag van jullie leven!
 • Duidelijkheid voor medisch personeel. Door het opstellen van het geboorteplan weet jij als geen ander wat jouw wensen omtrent de bevalling zijn, en na het doornemen van dit geboorteplan zal het medisch personeel dit ook weten. Jouw vaste zorgverlener is natuurlijk wel van het een en ander op de hoogte, maar wanneer deze zorgeverlener niet aanwezig kan zijn bij jouw bevalling, biedt het geboorteplan duidelijkheid. Kortom, jouw geboorteplan helpt het medisch personeel om zo veel mogelijk rekening te houden met jouw wensen.
 • Plan bij onverwachte gebeurtenissen. Wij duimen natuurlijk met je mee dat dit niet gebeurt, maar wanneer er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden tijdens de bevalling, vormt het geboorteplan dé leidraad voor het medisch personeel dat jou begeleidt tijdens de bevalling. Dit is zeker belangrijk wanneer jij op bepaalde momenten tijdens de bevalling minder goed in staat bent om aan te geven wat jouw wensen zijn en welke keuzes jij graag zou willen maken (of juist door het medisch personeel zou willen laten maken).
 • Focus op jouw taak: bevallen! Doordat jij jouw wensen in het geboorteplan al geformuleerd hebt, hoef jij niet continu lastiggevallen te worden met vragen over jouw wensen. Jij kunt je dan volledig concentreren op die ene taak die jij moet volbrengen: het op de wereld zetten van jouw mini me!

Inhoud geboorteplan

Oke, we hebben je overtuigd waarom je een geboorteplan zou moeten schrijven. Ons werk hierin houdt niet halverwege op, en wij zullen je daarom een handje op weg helpen met de inhoud van het geboorteplan. Door antwoord te geven op onderstaande vragen, zul jij al een heel eind komen met het opstellen van het geboorteplan!

 • Waar wil je bevallen?
 • Waar moet de ruimte waarin je wilt bevallen aan voldoen?
 • Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn?
 • Wat zijn jouw angsten omtrent de bevalling?
 • Wil je pijnbestrijding tijdens de bevalling? Zo ja, welke?
 • In welke houding wil je bevallen?
 • In het geval van een keizersnede: met of zonder narcose?
 • Wil jij de baby zelf aannemen?
 • Mag de navelstreng doorgeknipt worden?
 • Mag er beeldmateriaal gemaakt worden tijdens of na de bevalling?
 • Wil jij borstvoeding geven?
 • Wil jij de placenta zien?
 • In het geval van een ziekenhuisopname van de baby: wat zijn jouw wensen?

Tip: Houd het geboorteplan kort en bondig! Zo maak je het alleen maar makkelijker voor het medisch personeel, en uiteindelijk ook voor jouzelf, zodat zij snel kunnen handelen. Het is tijdens de bevalling immers niet zo handig wanneer die (arme) verloskundige jouw ellenlange lijst in een minuut tijd moet doornemen.

Afwijken van het geboorteplan

Zoals gezegd, kan een bevalling nooit volledig gepland worden. Het opstellen van een geboorteplan blijft een aanrader, maar houd in je achterhoofd dat het op sommige momenten nodig kan zijn om af te wijken van het geboorteplan. In het geval van onvoorziene omstandigheden zal het medisch personeel zeker naar jouw geboorteplan kijken, maar de mogelijkheid bestaat dat ze om medische redenen geen rekening kunnen houden met jouw wensen. Onthoud dat zij medische experts zijn, en altijd zullen doen wat het beste voor jou en de baby is. Misschien verander je zelf tijdens de bevalling wel van gedachten, wat natuurlijk ook geen probleem is. Er bestaat immers niets zoals ‘wettelijk vastgebonden zijn aan een geboorteplan’ ;)