Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Deze stijlvolle en praktische commodes wil je hebben!

Deze stijlvolle en praktische commodes wil je hebben!

Deze stijlvolle en praktische commodes wil je hebben!

Verder met inrichten!

Repeat after me: het inrichten van de babykamer is de leukste activiteit die er is! Gelukkig zijn er heel wat dingen die gedaan én gekocht moeten worden voor de babykamer. Naast een wiegje is een commode (a.k.a. verzorgingstafel) waarschijnlijk één van de eerste dingen die je voor de babykamer scoort. Nee, stop. Wie houd ik voor de gek, want kussentjes en knuffeltjes en andere decoratie voor de babykamer is bij de meeste mama’s wellicht favoriet. Hoe dan ook, een commode vormt een onmisbaar onderdeel van iedere babykamer. Maar hoe kies je een veilige én praktische commode?

De functie van een commode

Het verschonen en aankleden van jouw kleine spruit? Dat doe je natuurlijk op de commode of de verzorgingstafel! Maar wist je dat de commode ook een prima opbergplek is? Hier kun je heel wat verzorgingsproducten voor jouw kleine in kwijt (handig, want die heb je meteen in de buurt tijdens het verschonen), en soms zelfs kleding of beddengoed. Multifunctioneel dus!

Tips voor een veilige commode

Alle spullen waar een baby mee in aanraking komt moeten veilig zijn. Punt uit. Zo ook de commode. Houd daarom rekening met onderstaande tips:

 • Aangezien de commode redelijk hoog is, wil je het risico op vallen voorkomen. Daarom zijn stevigheid en stabiliteit een absolute must. Een commode op wieltjes is om deze reden ook geen aanrader.
 • Opstaande rand. Een opstaande rand van minstens 5 cm hoogte (zowel bij de commode zelf als bij het aankleedkussen) kan het risico op vallen ook voorkomen.
 • Monteren aan de muur. Nog zo’n horrorscenario (waar je ’s nachts misschien wel over droomt): de commode valt om. Oplossing: bevestig de commode aan de muur.
 • Scherpe randen, hoeken en splinters. Het gevaar hiervan hoef ik niet verder uit te leggen. Een commode met scherpe hoeken staat ongetwijfeld op de zwarte lijst. Heb jij een commode gekocht, en kom je er na het controleren op scherpe randen en splinters achter dat deze aanwezig zijn? Neem de tijd om de commode goed op te schuren.
 • Lades met stop. Heb jij een commode met lades op het oog? Check dan of de lades voorzien zijn van een stop, zodat de lades niet op de grond kunnen vallen zodra ze ver opengaan. Ook wel zo fijn voor jouw eigen tenen.
 • Afmetingen bovenblad. De afmetingen van het bovenblad van de commode vormen ook een belangrijke veiligheidsfactor. Een minimale diepte van 38 cm en een minimale breedte van 65 cm worden aangeraden.
 • Aankleedkussen. Past het aankleedkussen niet volledig op de commode? Dan moet ik je helaas teleurstellen (en terugsturen naar de winkel), aangezien een passend aankleedkussen belangrijk is om jouw baby op een veilige manier te kunnen verschonen en aankleden.
 • Gaten. Gaten tussen de 7 en 12 mm zijn uit den boze. Die ieniemienie vingertjes van jouw baby kunnen er immers in vast komen te zitten.
 • Kleine en losse onderdelen. Ja, kleine kindjes vullen hun mondje maar al te graag met vanalles en nog wat. Net zoals losse onderdelen met een klein formaat bij de commode. Vermijd deze onderdelen dus!
 • Voeten: Wat een goede hoogte voor de commode is hangt af van jouw lengte. Wel is het zo dat je de voorkant van jouw voeten onder de commode moet kunnen plaatsen om zo dicht genoeg bij jouw baby te kunnen komen.
 • Opklapbaar werkblad. Kies jij voor een commode met een opklapbaar werkblad? Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, maar zorg er dan altijd voor dat het werkblad tijdens het verschonen of aankleden niet zomaar kan dichtklappen.

Tip: wil jij in de (web)winkel nagaan of de commode die jij op het oog hebt, voldoet aan de Europese norm voor commodes? Check dan of de commode het volgende nummer heeft: EN1221.

Tips voor een praktische commode

Veiligheid is uiteraard een must voor een commode, maar onderschat de praktische waarde van een commode ook niet. Je zult jouw baby vaak genoeg verschonen en aankleden, dus maak het jezelf zo makkelijk mogelijk met een praktische commode! Onderstaande tips kunnen hier alvast een handje bij helpen:

 • Lades of planken. Bij het uitzoeken van een geschikte commode is het belangrijk om na te gaan of jij (en je partner, laten we die niet vergeten!) lades of plankjes makkelijker vindt. Een groot voordeel van plankjes is dat je binnen één oogopslag ziet waar alle spullen zich bevinden. It’s up to you!
 • Plankje boven de commode. Wanneer je je baby verschoont of aankleedt op de commode is het belangrijk dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Daarom kan een plankje boven de commode goed van pas komen. Want: extra opbergruimte. En het ziet er ook nog eens leuk uit!
 • Push-to-open lades. Lades die opengaan wanneer je er tegen aan drukt zijn niet praktisch voor een commode. Want: je leunt tegen de commode aan tijdens het verschonen en de lades zullen vanzelf opengaan. Niet handig.
 • Hoogte commode. Eén van de eerste dingen die je waarschijnlijk checkt voor het aanschaffen van een commode is de hoogte. Niet voor niets natuurlijk. Het is immers wel zo aangenaam als de hoogte van de commode goed aansluit bij jouw lengte (en ja, ook bij die van je partner!). In de meeste gevallen zal een commode met een hoogte tussen de 85 en 105 cm handig zijn.
 • Wandcommode. Een kleine (maar gezellige) babykamer? Dan is een wandcommode wellicht praktisch, aangezien je deze aan de muur bevestigt en ook nog eens kunt inklappen. Ideaal!
 • Bladvergroter. Vind jij het fijn om wat meer ruimte te hebben tijdens het verschonen of aankleden van jouw mini me? Schaf dan een bladvergroter, oftewel een commode opzetstuk, aan. Het voordeel van een bladvergroter is dat jouw baby recht voor je kan liggen met zijn of haar voetjes naar jou toe, wat het verschonen of aankleden wellicht een stuk eenvoudiger maakt.
 • Spiegel of muziekmobiel. Maakt jouw kleine er een sport van om continu te bewegen tijdens het verschonen of aankleden? Hang dan een spiegeltje of een muziekmobiel boven de commode.

Top 5 mooiste en meest praktische commodes

Iedere babykamer heeft uiteraard zijn eigen stijl. En natuurlijk wil je dan ook dat de commode in het totaalplaatje past. Nu we de praktische voordelen en veiligheidseisen op een rijtje hebben gezet, is het (eindelijk) tijd om een kijkje te nemen naar hoe dit vertaald kan worden naar de esthetische factor. Knappe mama’s, wij presenteren u graag: de vijf mooiste én meest praktische commodes!

 1. Polini commode

Opbergruimte: check! Spulletjes die gezien mogen worden kun je in het open opberggedeelte van de commode plaatsen (of decoreer het met mandjes), en de rest kan een plaatsje achter gesloten deurtjes krijgen ;) Daarnaast is de commode van duurzaam berkenhout gemaakt en heeft het verzorgoppervlak een afmeting van 70 x 77 cm. Die boxjes kun je dus ook afvinken.

Polini Commode voor de Babykamer - €132,91

 1. Cabino commode Eddie

Over een esthetische commode gesproken! Maar praktisch trouwens ook, want deze beschikt ook weer over meer dan voldoende opbergruimte. Deze commode heeft een hoogte van 90 cm, wat een perfecte hoogte is. Wat wil je nog meer?

Cabino Commode Eddie - €110,-

 1. Ikea Gulliver commode

Dit is er eentje voor de liefhebbers van commodes met plankjes. Kleinere benodigdheden kun je wellicht in mandjes opbergen, terwijl grotere spullen op de plankjes zelf neergezet kunnen worden. Zo zie jij binnen één oogopslag waar de spulletjes staan die jij nodig hebt. En hé, deze commode mag er absoluut zijn ;)

GULLIVER - €79,95

 1. Europe Baby Sylt commode Oak

Ga voor een mooie natuurlijke uitstraling met deze bruine houten commode. Het ruime bovenblad zorgt ervoor dat jij jouw baby eenvoudig én comfortabel kunt verschonen. Daarnaast beschikken de opberglades over strakke handgrepen. En niet onbelangrijk, de commode voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Europe Baby Sylt Commode Oak - €279

 1. Bopita Nora commode

Mooi zwart is zeker niet lelijk! Deze zwarte commode is voorzien van beukenhouten accenten met een naturel kleur. Ook deze commode beschikt over voldoende opbergruimte. Tip: combineer deze commode met de Square bladvergroter, om het verschonen van jouw baby een stuk comfortabeler te maken (voor jullie beiden!).

Bopita Nora Commode - €439,-