Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Dit zijn de voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap!

Dit zijn de voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap!

Dit zijn de voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap!

In beweging blijven!

Ben jij een echte meermin? Dan heb ik goed nieuws, want tijdens je volledige zwangerschap mag je blijven zwemmen (behalve wanneer je vliezen gebroken zijn)! Fijn om te weten, toch? Omdat het (ja, echt) tijdens je zwangerschap nog steeds belangrijk is om te blijven bewegen. Daarnaast heb je misschien wel een aantal andere favoriete sporten tijdelijk moeten opgeven vanwege het produceren van dat kleintje in jouw buik. Zwemmen is dan een heerlijk alternatief. Verwacht overigens niet dat je een opfriscursus met als thema ‘hoe moet ik zwemmen’ krijg. Zwangerschapszwemmen is weer een apart soort zwemmen speciaal voor mommies to be. Benieuwd wat dit precies inhoudt, en wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn? Lees dan snel verder!

Wat houdt zwangerschapszwemmen in?

Net zoals heel wat andere sporten in een ‘zwangere’ variant bestaan, is zwangerschapszwemmen de ‘zwangere’ variant van een gewone zwemles. Geen oefeningen om te leren zwemmen (en vervolgens je zwemdiploma’s te behalen), maar oefeningen om jouw conditie te onderhouden en jouw spieren te trainen. Naast drijf-, zwem- en krachtoefeningen maken ademhalings- en ontspanningsoefeningen vaak ook onderdeel uit van zwangerschapszwemmen. Deze oefeningen zullen jou helpen om fit te zijn tijdens de bevalling, en na de geboorte van jouw kleine wondertje fysiek ook weer sneller te herstellen.

Zwemmen tijdens de zwangerschap wordt door vele zwangeren als aangenaam ervaren, omdat het water je lichaam met groeiende babybump ondersteunt en je zelfs een gevoel van gewichtsloosheid kunt ervaren. Hierdoor kun je je vrij bewegen in het water. De minimale schokbelasting in het water draagt hier ook nog eens aan bij. Als kers op de taart vindt de kleine in jouw buik het ook heerlijk wanneer jij zwemt, aangezien de schommelende bewegingen tijdens het zwemmen rustgevend werken voor de baby.

Oh ja, zwangerschapszwemmen doe je in groepsverband, samen met andere mommies to be. Reuze gezellig, toch? Wie weet houd je er vriendinnen aan over, en maak je op deze manier ook alvast vriendjes voor jouw kleine spruit!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zwangerschapszwemmen?

Misschien spreekt zwangerschapszwemmen je wel aan simpelweg omdat je een meermin bent. Maar het échte mooie van zwangerschapszwemmen is dat het veel voordelen in ieder trimester van de zwangerschap biedt en kan helpen om zwangerschapskwaaltjes te verminderen. En dat laat je je geen twee keer zeggen.

Wedden dat je je na het doornemen van onderstaand lijstje meteen inschrijft voor zwangerschapszwemmen? Doe de groetjes van ons aan het lokale zwembad ;)

  • Ochtendmisselijkheid verminderen. Heb jij veel last van zwangerschapsmisselijkheid? Dan kan zwemmen in koud water hier wellicht bij helpen. Heel wat zwangere vrouwen geven namelijk aan dat ze na het zwemmen minder misselijk zijn. Het proberen waard!
  • Sterke rugspieren. Tijdens de zwangerschap groeit jouw buik enorm, waardoor er heel wat druk op jouw rugspieren komt te staan. Zwemmen is dan een ideale manier om jouw rugspieren te trainen en sterker te maken.
  • Conditie onderhouden. Heb jij het goede voornemen om fit jouw bevalling in te gaan? Say no more en schrijf je in voor zwangerschapszwemmen.
  • Op zoek naar een ideale manier om te ontspannen tijdens de zwangerschap? Met zwangerschapszwemmen hoef je niet verder te zoeken. Tijdens zwangerschapszwemmen zul je ook ademhalingsoefeningen doen, die kunnen bijdragen aan ultiem ontspannen.
  • Bloedcirculatie stimuleren en vocht afdrijven. Je zult merken dat het zwembadwater bij zwangerschapszwemmen iets warmer dan normaal is. Naast het feit dat het warme water natuurlijk heerlijk is, heeft het ook positieve effecten op jouw gezondheid. Het stimuleert namelijk de bloedcirculatie én het afdrijven van vocht, waar je tijdens de zwangerschap last van kunt hebben. Last van kramp? Ook hierbij kan het warme water helpen.
  • Pijn verlichten. We weten allemaal dat zwangerschap gepaard kan gaan met vele pijntjes. Rugpijn en bekkenpijn zijn hierbij veelvoorkomende klachten. Maar goed nieuws, want zwangerschapszwemmen kan bijdragen aan het verlichten van deze pijn! Het water ‘draagt’ jou, waardoor je misschien zelfs wel even vergeet dat je zwanger bent (want: minder pijntjes en geen last van die zwangerschapskilo’s)
  • Verminderd risico op blessures. Sportblessures wil je natuurlijk altijd voorkomen, en dit al helemaal tijdens je zwangerschap. Ook op dit vlak biedt zwangerschapszwemmen weer voordelen, aangezien jouw spieren en gewrichten minimaal belast worden.
  • Hersenontwikkeling baby. Naast deze geweldige voordelen voor jouzelf, is zwangerschapszwemmen ook voordelig voor jouw baby. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat tijdens het sporten bepaalde stoffen vrijkomen die vervolgens in jouw bloed terechtkomen en de mentale ontwikkeling van jouw baby boosten! Einstein here you come ;)

Tips zwangerschapszwemmen

Sta je inmiddels al ingeschreven voor zwangerschapszwemmen bij het lokale zwembad? Great job! Onderstaande tips kunnen jou helpen om het optimale uit het zwemmen te halen:

  • Vind jij het lastig om een geschikte zwemoutfit uit te kiezen die je kunt dragen met jouw babybump? Afhankelijk van hoe ver je in de zwangerschap bent en wat jij zelf comfortabel vindt, kun je jouw oude bikini’s blijven dragen. Passen deze niet meer, of zitten ze niet meer lekker? Dan kun je voor positiebadmode kiezen, of simpelweg zwemkleding in een maatje groter kopen. Een low-waist bikinibroekje en een voorgevormde bikinitop met beugels zijn aanraders hierbij.
  • Voorkom uitglijden. De natte vloeren bij zwembaden zijn tricky, zwanger of niet. Teenslippers met een antislipzool kunnen goed van pas komen en voorkomen dat je uitglijdt.
  • Zorg dat je voldoende water drinkt. Net zoals bij andere sporten is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en regelmatig water te drinken. Las daarom regelmatig een drinkpauze in. Oh ja, deze pauze is ook meteen handig om even op adem te komen!
  • Luister naar je lichaam. Vergeet niet dat je zwanger bent en jouw lichaam daarom al extra hard aan het werk is. Doe het daarom rustig aan tijdens het zwemmen en let goed op je ademhaling. Voel je dat je je te veel inspant? Forceer dan niet en neem een pauze.