Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
premier bébé de vacances

De eerste vakantie met je baby

De eerste vakantie met je baby

Zo bijzonder: de eerste vakantie met je baby!

De eerste vakantie met je baby? Het kan spannend zijn. Je vertrouwde omgeving achterlaten, om de wijde wereld in te trekken. En echt ontspannen reizen kun je toch niet met een baby? Nou, dat is dus mooi niet waar!

De eerste vakantie met je baby is stressvol en echt ontspannen lukt niet, denken veel mensen. Daarom wordt de vakantie maanden tot jaren uitgesteld. Want waarom zou je op reis gaan als het je niet lukt om op te laden van het dagelijkse leven? Toch is dit niet helemaal waar, want baby’s zijn vaak juist heel gemakkelijk omdat ze nog zoveel slapen. Al die momenten heb jij me-time of tijd om met je partner even heerlijk samen te zijn en nergens over na te denken en de stress van thuis achter jullie te laten. En denk eens aan die gezonde frisse lucht en vitamine D die jullie inademen en binnenkrijgen (afhankelijk van de vakantiebestemming natuurlijk). Yep, wij zouden het zeker aanraden om met je baby’tje de wereld alvast te verkennen.

De vakantiebestemming

Maar waar ga je dan heen? Dat maakt eigenlijk helemaal niet uit, voor de baby niet dan. Backpacken door Azië, een rondreis door Amerika. Als de baby maar genoeg kan rusten, eten, als het maar hygiënisch is en natuurlijk als je schatje maar genoeg aandacht krijgt. Dat is op heel veel plekken dus! Ga je inderdaad ver de grens over? Houdt ook rekening met de mogelijke inentingen die nodig zijn. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn jouw baby al voor zes maanden oud in te enten tegen mazelen als je naar een risicogebied gaat. Maar waarom zou je eigenlijk zo ver weg gaan en het jezelf zo moeilijk maken? Die lange vlucht, al dat gesleep.. Een weekje Center Parcs of Spanje is toch ook super lekker?

Ruim twee derde van de Nederlandse ouders vindt vliegen met kinderen een uitdaging!

Auto of vliegtuig?

Huilende baby’s in het vliegtuig zijn voor medepassagiers niet heel prettig. Maar bedenk: voor de ouders is het vaak nog erger, want zij voelen zich schuldig tegenover de rest van het vliegtuig. Ruim twee derde van de Nederlandse ouders ziet vliegen met kinderen dan ook als een uitdaging. Toch mag het je niet tegenhouden om lekker met het vliegtuig op vakantie te gaan, want daar heeft iedereen recht op. En de meeste mensen hebben zeker begrip voor een huilende baby aan boord hoor. Tevens is de kans groot dat het wél goed gaat. De kunst is in ieder geval om zelf rustig en ontspannen te blijven. Heb jij al stress voordat je het vliegtuig instapt omdat je bang bent dat jouw kindje gaat huilen, dan kan hij of zij dit voelen. En je raadt het al: dat gaat niet bijdragen aan een rustige vlucht. Zorg verder voor genoeg afleiding: iets om op te sabbelen en spelen. Een hele verre reis met baby’s, zouden we niet echt aanraden. Niet voor de medepassagiers, maar voor jou. Het is niet fijn om zo lang je kindje onder controle te moeten houden. Maar goed, het is helemaal aan jou dus! Met de auto op vakantie gaan, is ideaal. Je kan veel bagage meenemen: alle lievelingsknuffels van je kleine, je zit niet vast op één plek, kan overal naartoe rijden en stapt meteen uit op de plaats van bestemming. Geen gesleep en niemand heeft last van het gehuil van je baby. Niet buiten de auto in ieder geval. Als wij zouden moeten kiezen, zouden we dus lekker in de auto naar de gewenste bestemming stappen. Dan maar een uurtje langer onderweg.

Camping, vakantiepark of hotel?

Een hotel, appartement of vakantiepark. Allemaal geschikt omdat je er vrij kan bewegen, alle ruimte hebt en in principe niemand last heeft van bijvoorbeeld het gehuil van je baby. Nadeel van een hotel is dat het lastiger is om hapjes klaar te maken voor de kleine en je melk op te warmen. Ook slaapt de baby sowieso bij jullie op de kamer, dus hebben jullie niet veel me-time en moeten jullie stil blijven. Voordeel is natuurlijk de dagelijkse schoonmaak: heerlijk en het ultieme vakantiegevoel. Een eigen appartement of verblijven in een vakantiepark is zo ideaal omdat je ook gemakkelijk een avondje “thuis” kan blijven en zelf kan koken. Dagelijks uiteten met een baby kan best vermoeiend zijn, zeker als de nodige huilbuien aanwezig zijn. Ben jij normaal meer voorstander van kamperen: lekker een met de natuur. Dat je nu een baby hebt, wil zeker niet zeggen dat je dit niet meer kan doen, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn. Want wat als de baby om vijf uur ’s nachts de hele camping bij elkaar krijst en kan de baby overdag slapen met de volle zon op de tent? Gelukkig bestaat er zoiets als een campingbedje. Deze kun je in je tent (of caravan) zetten, maar ook lekker ergens in de schaduw, zodat jouw kindje lekker overal kan slapen – ook overdag. Check van tevoren wel even of het een babyvriendelijke camping is met bijvoorbeeld een babyruimte in het toiletgebouw, dat is wel zo gemakkelijk. Bedenk ook dat je een stuk meer bagage zal hebben nu je een baby hebt. Maak vooraf een checklist om er zeker van te zijn dat je alles bij je hebt, maar ook zodat je niet te veel meeneemt. Heb je hulp nodig? Online vind je genoeg checklists!

Zorg voor ritme

Op vakantie heb je de neiging je ritme om te gooien. Lekker uitslapen, later eten… Maar voor een baby is dit niet zo handig. Wil jij gewoon de nachten doorslapen en zoveel mogelijk ontspannen? Zorg ervoor dat jouw baby volgens zijn of haar vaste ritme leeft.

Om nooit te vergeten!

Je vakanties zijn nou eenmaal niet meer hetzelfde als voorheen. Het is nu nodig concessies te doen, je goed voor te bereiden en om de nodige dingen vooruit te plannen. Maar dat maakt je vakantie niet minder mooi, integendeel. De eerste vakantie met je baby vergeet je nooit meer. Zo heerlijk om samen met je kleine te genieten!
Nog niet bevallen en bang voor de zomerhitte die eraan komt? Zo overleef je de warme dagen!