Harde buiken, daar kun je wel eens last van hebben tijdens je zwangerschap. Het is een normaal verschijnsel en wordt ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd. Het kan een teken van je lichaam zijn om rustiger aan te doen.
Wat voel ik?
Je herkent harde buiken door een gespannen gevoel in je buik. Een krampachtig gevoel dat niet prettig is, maar ook geen pijn doet. Hoelang die spanning duurt, verschilt per zwangere vrouw. Meestal zo’n halve tot anderhalve minuut. Het ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder, wat gebeurt omdat jouw lichaam zich al voorbereid op de bevalling en de baarmoedermond begint op te rekken. Daarom wordt het dan ook wel eens oefenweeën genoemd. Je baarmoeder trekt onregelmatig samen, meestal zonder aanleiding. Het is ook niet gek, want je baarmoeder heeft eigenlijk nog nooit echt op deze manier moeten werken. Zoals alles in het leven, moet ook dit geoefend worden. Toch kunnen de harde buiken ook getriggerd worden door bepaalde prikkels.
Prikkels die het verergeren
Vanaf het tweede trimester kun je last krijgen van zo’n harde buik. En hoe verder je komt, hoe vaker het kan voorkomen. Er zijn verschillende prikkels die de spanningen in je buik kunnen verergeren:
- Het bewegen van de kleine in je buik
- Stress
- Seks
- Snelle groei van de baarmoeder
- Sporten of bukken
- Een volle blaas
- Een blaasontsteking
Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!
Maak zelf thuis echo`s
Zijn harde buiken gevaarlijk?
Heb je maar af en toe last van deze kwaal? Het kan geen kwaad als het gewoon oefenweeën zijn, dus maak je maar geen zorgen. Het hoort nou eenmaal bij een zwangerschap. Merk je dat het ontstaat na inspanning of heb je er vaak last van? Het kan zijn dat je wat rustiger aan moet doen. Heb je op je werk of thuis last van veel stress, maak dit dan bespreekbaar en probeer de stress te verminderen. Stress tijdens de zwangerschap is namelijk niet goed voor je baby, en je lichaam probeert je nu niet voor niks te waarschuwen met de harde buiken. Hetzelfde geldt voor zware lichamelijke inspanning. Sport jij bijvoorbeeld veel en heb je vervolgens last van een harde buik? Het is een waarschuwing dat je misschien net even wat rustiger aan moet doen. Misschien kan je partner wat huishoudelijke taken van je overnemen. Neem jij vooral lekker een warm bad, lees een boek of zet je favoriete serie op. Heerlijk ontspannen!
Harde buik of echte weeën?
Het kan even schrikken zijn, de eerste keer als je het voelt. Zijn de weeën begonnen? Maar het verschil tussen oefenweeën en echte weeën is duidelijk te merken hoor!
- Een harde buik is niet fijn, maar niet echt pijnlijk. Een echte wee meestal wel helaas
- Een echte wee blijft regelmatig terugkomen. Een harde buik komt zo nu en dan op
- Een echte wee wordt steeds sterker, een oefenwee blijft ongeveer gelijk
- Een echte wee zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt, een oefenwee niet
- Harde buiken gaan (als het goed is) niet samen met bloedverlies en/of vochtverlies
Wat te doen tegen de harde buiken?
Zo kun jij het vervelende gevoel proberen te verlichten:
- Zorg voor een warme kruik of ga lekker liggen in bad of lekker onder de douche. Een warme buik voelt fijner
- Liggend (op je linkerzij) ontlast jij je banden zoveel mogelijk en heb je een betere doorbloeding
- Heb je al ademhalingsoefening geprobeerd?
- Zorg voor voldoende ontspanning en blijf rustig
- Een buikband of steunondergoed kan harde buiken verminderen
Wanneer de verloskundige bellen?
Voel jij je volkomen ontspannen, maar blijf je last hebben van de harde buiken? Of heb je daarnaast ook last van pijn, pijn bij het plassen, bloed- of vruchtwaterverlies? Bel zeker even je verloskundige!
Harde buiken kunnen veroorzaakt worden door seks. Zeker na een orgasme kan het in heftigere vorm voorkomen. Dit kan – in bijna alle gevallen – echter geen kwaad.
Lees alles over seks tijdens de zwangerschap.