Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zwangere vrouw aan het roken

Roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens je zwangerschap

Niet roken als je zwanger bent: dat bevalt beter!

Iedereen weet het: roken tijdens de zwangerschap is zeker niet goed voor de baby. Elke sigaret die jij opsteekt, rookt je baby mee. Dus je móet stoppen met roken. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Hoe pak je het aan?

Sommige vrouwen hebben geluk. Ze horen dat ze zwanger zijn en kunnen direct de knop omschakelen: ze raken geen sigaret meer aan en hebben daar ook geen behoefte meer aan. Ze hebben immers een baby in de buik en roken is schadelijk voor de baby. Maar er zijn ook vrouwen die ontzettend graag willen stoppen met roken, maar het gewoon echt niet kunnen. Deze vrouwen moeten hierin ondersteund worden, want een verslaving is pittig. Als je verslaafd bent aan cocaïne kun je toch ook niet ineens clean worden zonder hulp? Bijna 25% van babysterfte, is het gevolg van roken!

Hoe ongezond is het?

Onze (groot)ouders rookten nog tijdens de zwangerschap, en kijk ons eens? Vroeger wist men niet wat de gevaren waren van roken tijdens de zwangerschap. Nu wel, dus dat maakt je eigenlijk verplicht om te stoppen. Maar waarom is het eigenlijk zo ongezond voor je baby? Door de rook komen er giftige stoffen vrij en vermindert de doorstroming van de placenta, waardoor je baby minder zuurstof en voeding binnenkrijgt. De groei van je baby zal afnemen en je kindje komt hierdoor minder sterk ter wereld en is lichter. Daarnaast heb je ook een groter risico op miskramen, doodgeboorte, vroeggeboorte, wiegendood en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De baby zelf kan geboren worden met verminderde longfuncties, luchtweginfecties of aangeboren afwijkingen. Dat risico wil je toch niet lopen? Ook meeroken is schadelijk voor de baby. Dus rookt jouw partner? Vraag hem dan om niet in jouw omgeving te roken! Is jouw baby’tje al geboren? Onthoud dat roken in het bijzijn van jouw baby ook erg ongezond is. Wil je dus perse weer die sigarettenlucht inhaleren? Ga jij dan ook even naar buiten!

Roken als je zwanger wilt worden

Ben jij nog niet zwanger maar wil je dit wel? Ook dan zouden we de sigaretten maar eens laten. Het vermindert namelijk de vruchtbaarheid, bij mannen en vrouwen! Rokende mannen hebben minder zaadcellen en hun zaadcellen zijn minder beweeglijk, waardoor de kans op bevruchting sterk afneemt. Vrouwen die roken hebben 10 tot 40% minder kans om zwanger te raken. Stop zo’n drie maanden van te voren met roken, zodat je lichaam al je afvalstoffen heeft opgeruimd en het gewend is aan het niet-rokers leven.

Stoppen is altijd beter!

Het is altijd goed om te stoppen met roken. Het liefst doe je dit natuurlijk nog voor je zwangerschap, maar beter laat dan nooit, mocht het je niet gelukt zijn. Er wordt wel eens gezegd dat de stress die je ervaart wanneer je met roken stopt, nog schadelijker voor de baby kan zijn dan het roken zelf. Dit is niet zo, want stoppen met roken is altijd beter dan doorroken!

Stoppen met roken, hoe pak ik het aan?

Maar je bent dus overtuigd, je wil ermee stoppen voor jouw baby! Trimbos Instituut maakte een digital magazine geheel in het teken van rookvrij zwanger zijn. Hierin vind je een Stop- en stappenplan waarmee je aan de slag kan. Heb je het gevoel dat je het niet in je eentje aan kan? Vraag je partner om hulp en klop aan bij je dokter of verloskundige! Zij zullen je eventueel nicotine-vervangende middelen voorschrijven. Let op, haal niks in huis zonder te overleggen. Een nicotinepleister kan namelijk ook schadelijk zijn voor de baby, zeker als je ook nog eens erbij blijft roken. Ook kun je de stoplijn van www.ikstopnu.nl bellen voor telefonische coaching, persoonlijke coaching of groepstraining. Er zijn zoveel mensen die met hetzelfde probleem kampen. Besef je dat je er niet alleen voor staat, trek op tijd aan de bel en denk aan de gezondheid van jou en jouw prachtige baby. Jij kan dit!

Fabels & feiten over roken en zwangerschap (bron: Trimbos)


Heb jij last van harde buiken of bruine afscheiding tijdens je zwangerschap? Geen zorgen, dat is heel normaal! Lees dit en meer over baby’s, zwangerschap en ouderschap op ons blog!