Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Dit is waarom calcium tijdens de zwangerschap zo belangrijk is!

Dit is waarom calcium tijdens de zwangerschap zo belangrijk is!

Dit is waarom calcium tijdens de zwangerschap zo belangrijk is!

Calciumtekort tijdens de zwangerschap

Wist je dat maar liefst 60% van de zwangeren een calciumtekort heeft? Ja, naast die ellenlange lijst aan zwangerschapskwaaltjes kun je ook een calciumtekort oplopen. Ik wou dat ik je dezelfde statistieken (of zelfs nog betere) voor een zwangerschapsglow kon geven, maar helaas. De reden waarom je vatbaarder bent voor een calciumtekort is natuurlijk dat het kleintje in jouw buik maar al te graag meesnoept aan jouw calciumvoorraad (nu al een gevalletje: alles wat mama wilt, wilt het kleintje ook). Zorg daarom dat je dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt: om een calciumtekort te voorkomen of als het te laat is, dit tekort aan te vullen. Maar let’s start with the basics: wat is calcium, waarom is calcium zo belangrijk tijdens de zwangerschap en hoe kun je ervoor zorgen dat je dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt?

Wat is calcium?

Calcium, oftewel kalk, is een essentieel mineraal dat vooral belangrijk is voor de opbouw en het behouden van gezonde botten en een gezond gebit. Zo gaat calcium ook ontkalking van de botten op latere leeftijd tegen. Daarnaast ondersteunt calcium de bloedstolling en de spijsvertering, helpt het bij het normaal functioneren van jouw zenuwen en spieren, en levert het een bijdrage aan de aanmaak van weefsels en celgroei. Exact, ik hoef niet meer uit te leggen waarom dit een essentieel mineraal is.

Calcium en vitamine D

Wist je daarnaast dat vitamine D de opname van calcium in jouw lichaam kan bevorderen? Des te meer reden dus om deze waardevolle vriend ook niet te vergeten! Aangezien we ons in Nederland het grootste gedeelte van de dag binnenshuis bezighouden en zonlicht belangrijk is voor de aanmaak van vitamine D, is het voor zwangere vrouwen belangrijk om dagelijks een vitamine D-supplement van 10 microgram in te nemen. Ja, óók weer iets waar je dagelijks op moet letten, but it’s for the best!

Calcium tijdens de zwangerschap

Het zal geen verrassing voor je zijn, maar het wondertje in jouw buik snoept maar al te graag mee aan jouw calciumvoorraad. Het mooie is dat jouw lichaam rekening houdt met de extra gast en daarom de dubbele hoeveelheid calcium haalt uit de voeding die jij binnenkrijgt én ervoor zorgt dat er minder calcium in jouw urine terechtkomt. Volgens de Gezondheidsraad zou iedereen met een leeftijd tussen de 25 en 50 jaar dagelijks 950 mg aan calcium binnen moeten krijgen. Aangezien het lichaam zich aan de zwangerschap aanpast zoals hierboven beschreven, heb je tijdens de zwangerschap niet veel meer calcium dan normaal nodig: 1000 mg calcium per dag.

Je weet inmiddels dat calcium enorm belangrijk is voor jouw botten en gebit, maar hetzelfde geldt uiteraard voor jouw baby. Calcium draagt namelijk bij aan de opbouw en de groei van de botten van jouw kleine. Zorg daarom wel echt dat je aan die 1000 mg calcium per dag komt!

Wat zijn mogelijke gevolgen van een calciumtekort tijdens de zwangerschap?

Wanneer jij over een langere periode tijdens je zwangerschap niet voldoende calcium binnenkrijgt, kan jij een calciumtekort oplopen. Zo’n tekort kan het risico verhogen op:

  • Vroeggeboorte;
  • Zwakke botten bij jouw baby;
  • Laag geboortegewicht;
  • Hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt?

Ben jij iemand die dagelijks een flinke hoeveelheid aan zuivelproducten, zoals melk, kaas, en yoghurt op het menu heeft staan? Dan ben je alvast goed op weg! Probeer tijdens je zwangerschap extra aandacht te besteden aan voeding met een hoge calciumwaarde. Naast zuivelproducten, zijn de volgende voedingsproducten ook rijk aan calcium:

  • Gekookte boerenkool;
  • Groene kool;
  • Broccoli;
  • Kikkererwten;
  • Sperziebonen;
  • Sojabonen;
  • Witte en bruine bonen;
  • Walnoten;
  • Amandelen;
  • Hazelnoten;
  • Graanproducten zoals brood.

Helaas is het zelden zo dat het eten van voedingsproducten die rijk aan calcium zijn voldoende is om aan de dagelijkse aanbevolen calciumhoeveelheid te komen. Daarnaast kunnen zuivelproducten niet door iedereen gegeten worden vanwege gezondheidsredenen. Daarom kan het een goed idee zijn om calciumsupplementen te slikken tijdens jouw zwangerschap. Goed nieuws, want er bestaan supplementen, zoals kauwtabletten, die zowel calcium als vitamine D bevatten. Twee vliegen in één klap, waardoor jij aan minder hoeft te denken. Maar goed ook met die zwangerschapsdementie ;)

€8,60

Wat zijn mogelijke gevolgen van een teveel aan calcium?

Nu ben je er ongetwijfeld van overtuigd dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt om een calciumtekort te voorkomen. Je denkt waarschijnlijk al na over manieren om jouw calciumvoorraden voldoende aan te vullen. Maar... slow it down! Zorg ervoor dat je hier niet in overdrijft en hierdoor het tegenovergestelde bereikt: een teveel aan calcium. Ook dit kan weer een aantal negatieve gevolgen hebben:

  • Zwakke spieren;
  • Pijn aan de botten;
  • Nierstenen en verkalking van de nieren;
  • Hoge bloeddruk (ja, zowel bij een calciumtekort als een teveel aan calcium);
  • Uitdroging;
  • Gewichtsverlies;
  • sufheid

Precies, ook hier is ‘alles met mate’ weer van toepassing. Het is niet voor niets een wijze uitspraak! Twijfel je of je te weinig of te veel calcium per dag binnenkrijgt? Laat je dan adviseren door jouw verloskundige over jouw calciuminname.