Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Dingen die niemand je vertelt over een zwangerschap

Dingen die niemand je vertelt over een zwangerschap

Dingen die niemand je vertelt over een zwangerschap

In de titel lees je het al...

in deze blog vertel ik je graag dé dingen die niemand je van tevoren heeft verteld over een zwangerschap. Tuurlijk; iedereen is enthousiast en verteld je graag honderd en één ervaringen, verhalen en niet te vergeten adviezen. Toch zijn er thema’s die onaangebroken blijven over de zwangerschap en die je toch graag zou willen weten.

Nog een belangrijke note: ze zijn allemaal samengebundeld vanuit Google, vriendinnen, eigen zwangerschap, YouTube, een geplaatst oproepje in het forum van 24Baby, Podcasts en alles waar je informatie uit kunt vinden die niet ‘wetenschappelijk’ is.

Hier komen ze:

 1. Ochtendmisselijkheid hoeft echt niet alleen in de ochtend te zijn, het kan ook de hele dag duren.

Sorry not sorry, maar deze móet je echt weten. Er is niks geks met je aan de hand en je stelt je ook niet aan, de misselijkheid kan gewoon echt de hele dag (en nacht duren). Die misselijkheid weken voelde voor mij als maanden en ik werd er op een moment echt desperate van. Dit kun je gewoon met je verloskundige bespreken en soms is medicatie dan echt een goede oplossing.

 1. Het kan de meest geweldige en de pittigste tijd in je leven tegelijkertijd zijn.

Dit is geen gevalletje of-of. Je kunt zowel de roze wolk ervaren als veel ongemakken, ook dit is erg normaal. De ene dag wil ik het liefste flaneren in een strakke jurk met mijn babybelly, terwijl ik de andere dag in mijn legging in bed wil wegkruipen.

 1. Dat je plotseling kunt huilen om alles (of juist niks).

Het is niet een fabeltje en het geldt ook echt niet alleen voor de ‘emotionele’ mensen onder ons. Tijdens je zwangerschap kun je soms plotseling moeten huilen om de kleinste dingen. Een advertentie, lief berichtje of soms zelfs een gedachte: de tranen komen al op gang. Tranen van verdriet, geluk of gewoon ‘zomaar’; tijdens de zwangerschap komen ze allemaal voorbij.

 1. Depressieve gevoelens.

Een van de meest genoemde kwaaltjes uit het forum: de depressieve gevoelens die je kunt krijgen tijdens je zwangerschap. Momenteel wordt er veel aandacht geschonken aan het niet alleen maar hebben van een roze wolk, maar dat je je echt depressief kunt voelen tijdens (periodes van) de zwangerschap is voor veel mensen toch een verrassing.

 1. Zwangerschapsdementie.

Deze is een ‘wel besproken, maar niet goed inschatten hoe heftig het kan zijn’. Mijn probleem van de week op het moment is dat ik dus mijn pincode vergeten ben door de zwangerschapsdementie. Nee, het was geen nieuwe pinpas, ik ben het na anderhalf jaar tijd gewoon plotseling vergeten. Het is weg en het komt niet meer terug. Zo heftig kan het zijn.

 1. De bloedirritante vragen die je gaat krijgen én hoe geïrriteerd je daarvan kunt raken.

Vragen én opmerkingen eigenlijk over alle soorten opmerkingen. Je uiterlijk, je voeding, hoeveel je werkt, hoeveel je sport; mensen hebben heel veel meningen en willen die graag laten horen tijdens je zwangerschap in het kader van ‘advies’. Het level van irritatie is tijdens je zwangerschap ook veel groter. Als het niet komt door het feit is dat je ‘het advies’ al 100 keer hebt gehoord, is het wel door de hoeveelheid hormonen die door je lichaam gieren.

 1. Dat mensen een mening hebben over hoe groot je buik is.

Tijdens een zwangerschap weet je dat je buik ronder gaat worden, dat je vocht kunt gaan vasthouden, je opgeblazen kunt voelen en er kilo’s bij gaan komen. Heel logisch ook, er groeit een kindje in je, je hebt 1,5 liter meer bloed, je kunt (en wilt) niet meer zoveel sporten en bewegen, kunt meer honger en zin hebben in eten én je krijgt te maken met zwangerschapshormonen. Toch lijken mensen altijd een mening te hebben over hoe groot je buik is en die altijd te moeten uiten. De ene buik is toch echt te klein ‘is er niet iets mis?’, terwijl de andere buik weer veel te flink is ‘krijg je soms een tweeling? Dat moet er ook allemaal weer af hé’. No shit sherlock. Tijdens je zwangerschap hoor je veel liever dat iedere vrouw mooi zwanger is en als er echt iets niet goed is, dan zal de verloskundige dat echt met je bespreken.

 1. Dat mensen plotseling aan je buik gaan zitten.

Hoe groter je buik wordt, hoe meer mensen er zonder te vragen ineens aan je buik zitten. En nee, niet alleen je oma en beste vriendin. Ook mensen die je helemaal niet zo goed kent. Be prepared.

 1. De onzekerheid die kan blijven aanhouden.

De eerste twaalf weken is een onzekere periode waarin je hoopt dat alles goed blijft gaan. Maar wat ik niet verwacht had (en met mij nog een aantal forumschrijfsters van 24Baby), was de blijvende onzekerheid die ook in álle weken daarna blijft hangen. Als je bij een drukke dag het schopje niet voelt, als je niet helemaal lekker bent en zonder enige reden.

 1. Je darmen.

Ook deze komt vanuit het forum, maar kan ik zeker onderstrepen: je darmen veranderen. Er zit veel gas in je darmen, je kunt verstopt raken en je darmen raken wat trager.

 1. Realistische dromen en nachtmerries

Tijdens je zwangerschap kun je hele realistische dromen én nachtmerries krijgen die je ook veel langer dan normaal kunt herinneren. Zo heb ik bijvoorbeeld gedroomd dat mijn moeder de baby met een sneetje even uit mijn buik haalde om het kindje al te kunnen zien en weer een andere keer dat mijn man de baby in de Jumbo bij het vriesvak had verstopt na de bevalling.

 1. Zwarte haargroei op je onderbuik

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit zelf nog niet bevonden heb maar wel heel vaak hoor; zwarte haargroei op je buik. Dit is een hormonale reactie en goed nieuws: dit gaat ook weer weg na de zwangerschap.

Welke dingen had jij willen weten vóór je zwangerschap? Laat het ons weten!