Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Incinta, ma con il ciclo. Com’è possibile?

Diarree en zwanger: moet ik me zorgen maken?

Diarree en zwanger: moet ik me zorgen maken?

Het komt veel voor, diarree in de zwangerschap. Het is super vervelend, zeker als het gepaard gaat met buikkrampen. Maar waarom heb je die diarree, kan het kwaad en hoe kom je ervan af?

Moet je je zorgen maken? Nee hoor! In de meeste gevallen is diarree heel onschuldig, en alleen heel vervelend. Je hebt al zo veel zwangerschapskwalen, moet dit er dan echt bij? Je zit er echt niet op te wachten! Je hebt geen zin om steeds weer sprintjes te trekken naar de wc. Gewoon slenteren is al zwaar genoeg voor je op dit moment.

Onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen stelt altijd weer gerust!

Maak zelf thuis echo’s

Niet door zwangerschapshormonen

Hoewel de meeste zwangerschapskwalen worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen, is dat nu niet het geval. Diarree heeft andere oorzaken en ontstaat door een ontsteking in het slijmvlies van de darmwand, waardoor deze niet meer goed werkt. De darmwand neemt vervolgens niet genoeg vocht op uit voeding, waardoor er dunne ontlasting ontstaat. Dit komt meestal door een bacterie of virus. Diarree kan ook ontstaan door voedselvergiftiging: bacteriën en virussen die van voedsel afkomen. De diarree ontstaat dan binnen 24 uur na de maaltijd, en gaat vaak samen met overgeven. Een andere reden voor diarree in de zwangerschap, kan de druk op de darmen zijn door de groeiende baarmoeder en baby. Meestal uit zich dit echter in obstipatie dan diarree. De kans dat jouw diarree dus ontstaat door een bacterie, virus of door voedselvergiftiging, is groter.

Diarree vanaf 37 weken zwangerschap

Meestal staat de diarree dus los van jouw zwangerschap. Maar komt de diarree aan het einde van je zwangerschap, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Of, zoals we al zagen, de druk op je darmen is te groot. Ontstaat de diarree heel plots, voel je je niet ziek en ben je + 37 weken zwanger? Dan zou het zomaar kunnen dat jouw bevalling gaat beginnen!

Moet ik me zorgen maken?

Je hebt acute diarree, waar je binnen twee weken vanaf bent. Ook heb je chronische diarree, wat betekent dat het langer dan twee weken aanhoudt. Acute diarree kan in principe geen kwaad, want het is na een paar dagen weer voorbij. Uitzondering zijn bepaalde bacteriën, zoals Listeria. Het kan in kaas zitten (gemaakt van rauwe melk), om die reden wordt kaas in de zwangerschap afgeraden. De bacterie Listeria komt enorm weinig voor, dus je hoeft je hier geen zorgen om te maken.

Let op voor uitdroging!

Heb je heel heftige diarree en kun je hierdoor nauwelijks iets binnenhouden, of houdt de diarree lang aan? Het kan zorgen voor uitdroging. Zorg er daarom voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt: 2-3 liter vocht per dag. Merk je dat je ziek of slapjes wordt, heb je hoofdpijn of donkere plas, ben je suf, dorstig, duizelig, is je huid minder elastisch en plas je weinig? Het kan een teken zijn van uitdroging, dus neem contact op met je huisarts. Bij heftige diarree zal je vocht toegediend moeten krijgen. Gelukkig is zelfs dan je baby gewoon veilig in jouw buik!

Tips tegen diarree:

  • Drink alleen water Sappen van vruchten kun je het beste vermijden. Het bevat namelijk fructose, wat diarree kan opwekken. Ook frisdrank en cafeïnerijke dranken kun je het beste laten staan.
  • Gezond en vezelrijk eten Eet zo gezond mogelijk en gun jouw darmen rust. Niet door niet te eten, maar door de nodige vitamines en vezels binnen te krijgen. Groenten, fruit en volkorenproducten (zoals volkorenbrood) helpen mee om de ontlasting steviger te krijgen.
  • ORS ‘Oral rehydration solution’ is een speciaal drankje tegen diarree en is veilig voor zwangeren. In het drankje zitten glucose en zouten die je lichaam helpen vocht op te nemen en vast te houden. ORS is te krijgen bij de apotheek of bij de drogist.
  • Geen diarreeremmers Je wilt echt graag van de diarree af, maar diarreeremmers zijn geen goed idee. De veroorzaker van de diarree moet jouw lichaam uit. Daarnaast kunnen deze middelen bijwerkingen hebben voor je baby.
  • Was je handen Oké, ook deze is niet zozeer voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving. Zorg ervoor dat je je handen grondig wast (mét zeep) na toiletbezoek, voordat je gaat eten, gebruik schone handdoeken en was servies, glazen en bestek goed af. Zo voorkom je dat jouw familie ook ziek wordt.

  • Heb je last van uitdrogingsverschijnselen, heb je koorts bij de diarree of zie je bloed of slijm in jouw ontlasting of is de diarree na een week nog niet weg? Dan is het zeker verstandig langs de huisarts te gaan. Last van buikpijn en buikkrampen? Lees wat er aan de hand kan zijn!