Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!

Corona vaccinatie, vruchtbaarheid & zwangerschap

Corona vaccinatie, vruchtbaarheid & zwangerschap

Corona vaccinatie, vruchtbaarheid & zwangerschap

Om je heen hoor je steeds meer over de vaccinatie tegen corona. Iedereen is maar zo overtuigd van zijn of haar standpunt. Jij loopt echter rond met twijfels. Want wat betekent het vaccin voor jouw vruchtbaarheid of zwangerschap?

Langzaamaan komen we allemaal aan de beurt en krijgen we een vaccinatie om COVID-19 te bestrijden. De meningen erover zijn verdeeld, zo zou het niet veilig of gezond zijn, is het niet voldoende getest en zouden we de lange termijn gevolgen niet weten. Vaccinweigeraars vertrouwen op hun eigen afweersysteem, willen geen proefkonijn zijn en denken doorgaans dat een gezonde levensstijl al een goed medicijn tegen corona is. Voorstanders van het vaccin vinden echter dat je min of meer verplicht bent om je te laten vaccineren voor de medemens. Samen verslaan we het virus en brengen we ons normale leven weer terug. Als je zwanger bent, of probeert zwanger te raken, verandert het je zienswijze misschien wel. Je bent hierdoor net wat minder overtuigd van het vaccin. Wat betekent de vaccinatie voor jouw vruchtbaarheid en zwangerschap?

Toch samen met je partner jullie baby bewonderen?

Maak zelf thuis echo’s

Het coronavaccin & zwangerschap

RIVM en experts in de gynaecologie en verloskunde (waaronder NVOG) adviseren te wachten met vaccineren tot na de zwangerschap. De reden hiervoor is voornamelijk dat geen zwangere vrouwen hebben deelgenomen aan de studies die naar de vaccins gedaan zijn. Het effect op de zwangerschap en baby is daardoor onbekend. Ben je zwanger en heb je onderliggende ziekten als hart- of longproblemen, of heb je diabetes? Dan wordt aangeraden wel het vaccin te nemen. Ook als je zwanger bent en in de zorg met coronapatiënten werkt, wordt geadviseerd de prik te halen. De coronavaccins van Pfizer en Moderna bevatten voornamelijk RNA, wat in principe niet schadelijk zou moeten kunnen zijn voor de baby of zwangere. Daarom wordt voor kwetsbare zwangere vrouwen aangeraden de prik te nemen. De voordelen van het vaccin wegen immers op tegen de mogelijke nadelen.

Voorzichtig zijn!

Ondanks het advies dat zwangere vrouwen even moeten wachten met het vaccin, is het belangrijk extra voorzichtig te zijn. De kans om COVID-19 op te lopen, lijkt tot nu toe voor een zwangere even groot als voor een niet zwangere. Wel lijken zwangere vrouwen met corona tot nu toe meer complicaties te hebben dan niet zwangere vrouwen met corona. Ze komen vaker in het ziekenhuis en op de IC terecht. Heb jij een kindje in je buik? Dan gaat je middenrif omhoog. Je long wordt wat kleiner en je hebt minder reserves. Raak je besmet met corona? Dan kun je sneller last krijgen van ademhalingsproblemen. Ben je dus zwanger? Wees dan echt voorzichtig en blijf zo veel mogelijk thuis, was je handen en vermijdt (veel) sociale contacten.

Vaccineren & kinderwens

Heb je op korte termijn een kinderwens? De meningen zijn erover verdeeld of je je zou moeten laten vaccineren. NVOG laat weten het niet perse aan te moedigen, maar voorziet vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie voor mannen en vrouwen die zwanger proberen te raken (via de natuurlijke weg of via vruchtbaarheidsbehandelingen). Toekomstige studies moeten de veiligheid ervan echter nog definitief bevestigen, want ook hier weer is te weinig onderzoek naar gedaan. RIVM laat weten dat er bij een zwangerschapswens gewoon gevaccineerd kan worden. Zit je in een vruchtbaarheidstraject als IVF, dan is het volgens hen nodig de timing met de behandelaar af te stemmen. Experts in de verloskunde en gynaecologie adviseren voor de zekerheid een mogelijke zwangerschap of vruchtbaarheidsbehandelingen twee maanden uit te stellen. Ook in de bijsluiter van het Pfizer-vaccin staat dat je na de vaccinatie beter twee maanden lang kan wachten met zwanger raken of borstvoeding geven. IC-arts Diederik Gommers is het hier niet helemaal mee eens, laat hij weten aan RTL-nieuws. Hij vindt de huidige corona-tijd sowieso niet geschikt om zwanger te raken. Stellen met kinderwens kunnen een zwangerschap beter tot de zomer uitstellen, vindt Gommers. De risico op ademhalingsproblemen zijn volgens hem te groot.

Laat je adviseren!

In principe zou het vaccin bij een kinderwens geen kwaad moeten kunnen, als je de experts en onderzoekers mag geloven. Maar omdat er nog zo weinig onderzoek naar gedaan is, kan niemand de uiteindelijke gevolgen daadwerkelijk voorspellen of garanderen. Heb jij een kinderwens en twijfel je nog over het vaccin? Laat je dan vooral adviseren door je arts.

Ben je onzeker in je zwangerschap? De Babywatcher stelt gerust!

Maak zelf thuis echo’s
Het kan zijn dat de mensen in jouw omgeving fel reageren op jouw besluit. Vergeet niet, het is jouw lichaam, dus ook jouw keuze! Luister naar jouw gevoel, maar overweeg natuurlijk ook de voor- en nadelen van de vaccinatie tegen COVID-19. Thuiswerken én thuisonderwijs met kinderen? Het valt niet mee. Zo maak je er het beste van! Heb jij ook coronakilo's? Probeer dan eens deze workouts voor thuis!

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.