Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!

Thuiswerken én thuisonderwijs met kinderen: 9 tips!

Thuiswerken én thuisonderwijs met kinderen: 9 tips!

De scholen blijven dicht, opvang blijft gesloten.. Nee, gemakkelijk is het niet voor alle ouders met baby’s en jonge kinderen thuis. Thuisonderwijs én (fulltime) thuiswerken, het valt niet mee! Veel ouders voelen de druk, stress en spanning toenemen. Daarom hebben wij 9 tips!

Burn-outs liggen op de loer. Na zo veel weken thuisonderwijs én (fulltime) thuiswerken, voelen veel ouders de druk toenemen. Zeker ook weer de verlenging van het thuisonderwijs, slaat er hard in. Hoe kun je twee banen, onderwijzer én je huidige beroep, tegelijk uitvoeren? Hoe kun je werken als je baby de héle dag je aandacht vraagt? Hoe kun je nog functioneren? Yep, het is een behoorlijke uitdaging.

Er moet iets worden gedaan!

Omdat de situatie onhoudbaar wordt voor steeds meer thuiswerkende ouders, vindt werkgeversvereniging AWVN dat er een coronaverlof moet komen, laten ze weten aan Nu.nl. Hoe precies invulling moet worden gegeven aan het verlof is een kwestie van maatwerk, vindt AWVN. Allerlei variaties zijn mogelijk, maar er moet wel snel iets gebeuren vinden ze. De huidige situatie leidt namelijk tot toenemende stress en spanning bij de werknemers, zeker nu de thuisscholing wederom verlengd wordt. Uiteindelijk zal de toenemende druk leiden tot ziekteverzuim, zijn ze van mening. Daarom moet er zo snel mogelijk iets gedaan worden. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar op welke tijden mensen wel of niet kunnen werken. In de ochtend vergaderingen, is bijvoorbeeld niet handig als een kind dan ook de volledige aandacht vraagt. Vrije uren in combinatie met andere werktijden kan verlichting bieden, denkt de werkgeversvereniging.

Het leukste zwangerschapscadeau? Samen het hartje zien kloppen!

Maak zelf thuis echo’s

Blijf positief: het is tijdelijk!

Zoals je ziet, ben je dus niet de enige die deze druk ervaart. Maar laat die druk en spanning jou niet overnemen! Blijf positief, want ook al is het nu verlengd, het is nog altijd maar tijdelijk! Bovendien kun je niet álles, en doe je nou eenmaal je best. Heb je het gevoel dat jouw werk of kind er te erg onder leidt, maak het bespreekbaar met jouw werkgever of met de school. Wil je het jezelf, en de combinatie thuiswerken en thuisonderwijs gemakkelijker maken? Volg dan ook deze tips.
  • Beperk je verwachtingen
Misschien wel de belangrijkste, want door je verwachtingen te beperken, kun je ook de druk verlagen. Je kan nou eenmaal niet dezelfde productiviteit hebben als je met kind thuiswerkt, dan wanneer je op kantoor zit. Werk en privé lopen door elkaar. Je produceert minder, accepteer dit. Over een tijd kun je dit weer rechtzetten.
  • Maak het bespreekbaar
Maak je je zorgen over jouw productiviteit of over jouw manier van thuisonderwijs geven? Maak het voorzichtig bespreekbaar onder collega’s, jouw leidinggevende of andere werkende ouders met kinderen. Je bent hier heus niet alleen in, en iedereen zal jouw situatie begrijpen. Een werkdag met kinderen thuis is nou eenmaal niet gemakkelijk. Geef dit dus vooral aan. De druk kan afnemen zodra je het bespreekbaar maakt. Zeker als je van anderen hoort dat ze in hetzelfde schuitje zitten. Ook kunnen jullie samen sparren over mogelijke oplossingen.
  • Zorg voor een vast ritme en maak duidelijke afspraken
Probeer een normaal ritme aan te houden. Vroeg opstaan, op tijd beginnen, een vast tijdstip voor de lunchpauze. Maak heldere afspraken met je partner, of zelfs een werkschema, zo kunnen jullie bijvoorbeeld in shifts werken. Hij de ochtend, jij de middag? Probeer ook op tijd te stoppen met werken, want het kan verleidelijk zijn werkzaamheden ’s avonds in te halen. Het is echter ook heel belangrijk om af te schakelen. Te lang te veel druk en te weinig rust, kan op den duur leiden tot overspannenheid.
  • Zorg voor een vaste, rustige, werkplek
Indien mogelijk, probeer ervoor te zorgen dat er een plek is waar je afgezonderd kan werken en waar niemand je stoort. Leg uit aan de kinderen dat het niet de bedoeling is om zomaar die kamer binnen te lopen. Het kan helpen om met een rustig hoofd door te werken.
  • Kies je momenten
Je hebt geen reistijd, je kinderen hoeven niet zo vroeg op te staan. Die extra tijd kun je zien als speling. Slapen je kinderen wat langer, dan kun je bijvoorbeeld al de nodige mails beantwoorden. Heb je nog een baby die in de middag slaapt? Dan is dit het perfecte moment om werk in te halen. Na de schooldag, kun je jouw kinderen bijvoorbeeld ook een filmpje opzetten, of wat iPad tijd gunnen. Dan kun jij nog even een uurtje knallen!
  • Schuldgevoel is niet nodig
Ben je normaal niet zo van de schermtijd? Voel je niet schuldig als het nu net wat meer is dan anders. Het is nu eenmaal niet anders. Voel je ook niet schuldig als je jouw gezin niet de hele dag kan entertainen, dat kan geen werkende ouder in deze corona-tijd.
  • Zorg voor balans & geniet
Thuiswerken kan gevaarlijk zijn. Je gaat net wat te lang door, hebt geen ritme, werk en privé loopt continue door elkaar. Sluit je werkdag op normale tijden af en geniet samen van alle vrije momenten en het gezellige samenzijn! Ergens is het toch ook heerlijk dat je zo veel meekrijgt van jouw kinderen (en van je geliefde partner natuurlijk).
  • Vraag hulp aan omgeving
Wees niet bang om hulp te vragen. Heb je een student in jouw familie of heeft iemand in jouw omgeving wat meer vrije tijd? Misschien willen ze zo nu en dan uithelpen. Ook kun je met ouders in de vriendengroep of familie misschien onderling wisselen. Zeker als je belangrijke meetings of teamdagen hebt, is het fijn als je een dagje jouw kindje kan 'uitlenen'.
  • Doe grote boodschappen
Je kan tijd besparen door in plaats van dagelijks, meteen voor de hele week boodschappen te doen. Maak simpele rechten, zodat je niet te veel tijd kwijt bent om iets lekkers op tafel te zetten. Ook kun je al vooruit koken in het weekend en eten invriezen. Misschien willen je kinderen bovendien wel helpen met koken. De ideale tijd toch, voor wat kooklesjes.

Het leukste zwangerschapscadeau voor jouw zwangere vriendin

Maak zelf thuis echo’s
Heb jij ook coronakilo's? Probeer dan eens deze workouts voor thuis!

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.

Maak zelf echo’s thuis op de bank met de Babywatcher!

Je kunt gemakkelijk en wanneer je maar wilt naar jouw kindje kijken.