Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Borstvoeding en kunstvoeding: de voor- en nadelen op een rijtje

Borstvoeding en kunstvoeding: de voor- en nadelen op een rijtje

Borstvoeding en kunstvoeding: de voor- en nadelen op een rijtje

Borstvoeding en kunstvoeding: de voor- en nadelen op een rijtje

Wanneer je in verwachting van een klein wondertje bent, zijn er heel wat knopen (met hoofdletter K) die je moet doorhakken. Eén daarvan heeft te maken met de voeding voor jouw kleine: wil jij jouw baby borstvoeding of kunstvoeding geven? Sommige moeders hoeven hier niet lang over na te denken en weten direct waar hun voorkeur naar uit gaat. Andere mommies to be nemen liever wat langer de tijd om goed over deze keuze na te denken. En dat is zeker ook begrijpelijk, want zowel borstvoeding als kunstvoeding hebben voor- en nadelen.

Waarschijnlijk heb je al behoorlijk wat meningen van de mensen in je omgeving te horen gekregen (“Je overweegt kunstvoeding toch zeker niet als optie?”) en de kans is tevens groot dat je op Google heel wat gelezen hebt over dit onderwerp, maar wat is echt waar en wat zijn fabeltjes? Daarom staat deze blog volledig in het teken van de voor- en nadelen van borstvoeding en kunstvoeding. Hopelijk kun jij na het lezen van deze blog de voeding voor jouw mini-me van de dilemma-lijst afstrepen ;) Welke keuze je ook maakt; weet dat er absoluut geen ‘goede of slechte keuze’ is.

Borstvoeding geven

Neig jij naar het intieme huid-op-huidcontact dat je met jouw baby hebt bij het geven van borstvoeding? Dat is begrijpelijk, aangezien dit de hechting tussen de moeder en de baby zal bevorderen.

Als jij kiest voor het geven van borstvoeding, is het handig om een borstvoedingscursus te volgen die gegeven wordt door een lactatiedeskundige. Deze cursus staat in het teken van borstvoeding geven als een pro, waarbij je te horen krijgt wat jou te wachten staat bij het geven van borstvoeding. Voorbereid zijn kan nooit kwaad, toch?

Voordelen borstvoeding

Veel ouders geven de voorkeur aan borstvoeding. Dat is niet voor niets, want borstvoeding heeft veel voordelen:

  • Antistoffen. Moedermelk bevat bepaalde antistoffen die noodzakelijk zijn voor de immuniteit van jouw baby. Deze antistoffen zullen jouw baby beschermen tegen bacteriën en allergieën.
  • Samenstelling borstvoeding is veranderlijk. Terwijl de samenstelling van kunstvoeding niet verandert, past de samenstelling van borstvoeding zich aan aan de leeftijd van jouw baby. Bijzonder, toch?
  • Moedermelk is altijd aanwezig. Wanneer jij voor borstvoeding kiest, zul je je nooit zorgen hoeven te maken over het vergeten van kunstvoeding voor jouw kleine wanneer jullie een uitstapje maken. Moedermelk heb je altijd bij je!
  • Sneller herstel na de bevalling. Vrouwen die borstvoeding geven profiteren van het voordeel dat ze fysiek sneller herstellen na de bevalling, én weer sneller op hun gewicht van voor de zwangerschap zijn. En dat is ook niet onbelangrijk!
  • Het is gratis. Niemand hoeft je te vertellen dat je veel geld zult uitgeven aan spullen voor jouw baby, maar laat moedermelk daar nou geen van zijn.
  • Spijsvertering. Moedermelk is goed afgestemd op de spijsvertering van baby’s. Hierdoor zullen ze minder last hebben van hun darmpjes dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Het is hierbij wel belangrijk om te kijken welke voedingsstoffen je het beste (zo veel mogelijk) kunt laten staan; denk hierbij aan bijvoorbeeld pittig eten.
  • Je baby heeft minder kans op infecties. Denk hierbij aan maag-, darm-, en luchtweginfecties. En deze infecties wil je natuurlijk voorkomen!
  • Opwarmen is niet nodig. Met het geven van borstvoeding hoef je je geen zorgen te maken over de aanwezigheid van een magnetron om de voeding op te warmen wanneer je een dagje weg bent met jouw kleine. Lekker makkelijk!
  • Menstruatie blijft langer weg. Wanneer jij jouw baby borstvoeding geeft, zal je menstruatie na de bevalling nog wat langer wegblijven. En dat laat je je waarschijnlijk geen twee keer zeggen.

Nadelen borstvoeding

Naast de lange lijst aan voordelen, heeft borstvoeding ook zo zijn nadelen:

  • Borstvoeding geven kan een uitdaging zijn. Het geven van borstvoeding kan zeker in de eerste week van de kraamperiode best een opgave zijn, omdat de baby en jij hier beiden aan moeten wennen. Borstvoeding geven kan soms ook gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals een borstontsteking of tepelkloven.
  • Melkproductie afhankelijk van lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Wanneer je bijvoorbeeld vermoeid bent of stress ervaart, zal je lichaam minder melk produceren, waardoor het geven van borstvoeding minder succesvol kan zijn.
  • Jij bent als moeder de enige die kan voeden. Voeden vormt een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van jouw baby, en jouw partner vindt het misschien jammer dat het niet mogelijk is om bij te dragen aan dit proces. Daarnaast zul je moeten kolven voor de voeding van jouw baby wanneer jij weer van start gaat met werken na jouw zwangerschapsverlof.
  • Mentale druk. Het feit dat jij als enige verantwoordelijk bent voor de voeding van jouw baby kan best wat mentale druk veroorzaken, zeker wanneer het geven van borstvoeding niet altijd even eenvoudig verloopt.
  • Onduidelijkheid over hoeveelheid melk. Je kunt natuurlijk wel inschatten of jouw baby goed drinkt of niet, maar de exacte hoeveelheid voeding die hij of zij binnenkrijgt zul je nooit zeker weten.

  • Je kunt niet alles eten en drinken. Jep, na die negen maanden zwangerschap zul je tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft nog steeds moeten oppassen met de dingen die je eet en drinkt. Zo kun je alcohol en voeding met scherpe kruiden liever laten staan.
  • Je moet oppassen met medicatie. Net zoals met eten en drinken, kun je niet alle medicatie gebruiken tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft. Afhankelijk van het soort medicatie, kan dit terechtkomen in de moedermelk, en zo dus ook in het lichaampje van jouw baby.
  • Stoppen met borstvoeding geven. Wil jij stoppen met borstvoeding geven? Dan zul je dit geleidelijk moeten doen. Stapje voor stapje is the key!

Kunstvoeding geven

Naast borstvoeding is kunstvoeding een goed alternatief als het gaat om voeding voor baby’s. Het is fijn dat dit alternatief bestaat voor moeders voor wie het geven van borstvoeding een minder geschikte optie is. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo wordt het over het algemeen aangeraden om kunstvoeding te geven wanneer je als moeder bepaalde medicatie gebruikt, of wanneer je een borstoperatie gehad hebt, hetgeen het geven van borstvoeding lastig kan maken. Het kan ook dat het niet lukt en de borstvoeding niet goed op gang komt, of dat het simpelweg niet bij je past. Daarnaast kijken sommige mommies to be ook op tegen het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld vanwege een vervelende ervaring met het geven van borstvoeding bij een eerder kind. No worries pretty momma, ook hiervoor is er een oplossing!

Kunstvoeding kopen

Bij het aanschaffen van kunstvoeding voor jouw kleine is het belangrijk om erop te letten dat er ‘volledige zuigelingenvoeding’ op de verpakking staat. Alleen wanneer deze term erop staat, weet je zeker dat de kunstvoeding alle bestanddelen bevat die jouw baby hard nodig heeft.

Na een korte blik te werpen op het aanbod aan kunstvoeding in de winkel, zul je merken dat er speciale soorten kunstvoeding bestaan, bijvoorbeeld voor baby’s met krampjes. In de meeste gevallen zal reguliere kunstvoeding voor jouw baby voldoende zijn. Twijfel je toch of jouw baby deze speciale voeding nodig heeft? Leg dit dan voor aan het consultatiebureau.

Merken kunstvoeding

Wanneer je kunstvoeding overweegt, vraag je je misschien af welk merk kunstvoeding je het beste kunt aanschaffen. Want daarin is de keuze ook reuze. Goed nieuws, want het maakt eigenlijk niet uit welk merk flesvoeding je aanschaft. De reden hiervoor is dat de bestanddelen van kunstvoeding in de wet vastgelegd zijn en regelmatig geëvalueerd worden. Merken kunnen dus niet zelf experimenteren met de bestanddelen van kunstvoeding, maar moeten zich houden aan strikte regels voor het produceren van kunstvoeding.

Misschien loop je langs de schappen in de supermarkt en valt het je toch op dat de kunstvoeding van diverse merken lijkt te verschillen, afgaande op de verpakking. Ook daar hoef je je geen zorgen over te maken: naast de verplichte bestanddelen van kunstvoeding, mogen merken nog andere stofjes toevoegen, die ook weer vastgelegd zijn in de wet. Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid kunnen deze extraatjes zeker geen kwaad, maar ze zijn verder ook niet van toegevoegde waarde voor jouw baby. Laat je dus niet verleiden door deze extraatjes, want jouw baby zal alle noodzakelijke stoffen zowel door kunstvoeding van een supermarktmerk als door kunstvoeding van een A-merk binnenkrijgen.

Voordelen kunstvoeding

Naast borstvoeding, heeft het geven van kunstvoeding aan jouw spruit ook heel wat voordelen. Dit zijn onder andere de volgende voordelen:

  • Iedereen kan de baby voeden. Jouw partner, je moeder, jouw beste vriendin. Het maakt niet uit. Kunstvoeding maakt het voeden van jouw baby wat dat betreft een stuk makkelijker en flexibeler. Neem dus dat momentje voor jezelf en laat het voeden even aan je partner over!
  • Je kunt bijhouden hoeveel jouw baby drinkt. Als kersverse moeder ben je al snel bezorgd over de gezondheid van jouw baby. Zo maak je je misschien wel zorgen of jouw baby genoeg voeding binnenkrijgt. Met kunstvoeding kun je precies bijhouden hoeveel voeding jouw baby binnenkrijgt. Iets waar borstvoeding niet aan kan tippen!
  • Je kunt eten en drinken wat je wilt. Na die negen maanden zwangerschap toe aan weer kunnen eten en drinken wat je maar wilt? Dat is begrijpelijk. En dat is helemaal geen probleem met kunstvoeding.
  • Medicatiegebruik vormt geen probleem. Naast eten en drinken vormt medicatiegebruik ook geen gevaar bij kunstvoeding. Je kunt dus gewoon je medicatie slikken zonder je zorgen te maken over het effect hiervan op jouw mini me.
  • Geen borstontsteking en tepelkloven. Borstvoeding geven kan soms een uitdaging zijn, en in lichamelijke klachten resulteren. Denk hierbij aan een borstontsteking en tepelkloven. Met kunstvoeding zul je dit risico niet lopen.
  • Onafhankelijk van lichamelijke gesteldheid moeder. In tegenstelling tot moedermelk, is flesvoeding volledig onafhankelijk van de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de moeder. Geen zorgen daarover dus!
  • Kunstvoeding bevat vitamine K. Geef jij jouw baby meer dan 500 milliliter kunstvoeding per dag? Dan hoef je jouw baby geen extra druppels vitamine K meer te geven, aangezien er al voldoende vitamine K in de flesvoeding zit. Twee vliegen in één klap.

Nadelen kunstvoeding

Ja, kunstvoeding is helaas ook geen uitzondering op de regel, en heeft dus ook wat nadelen:

  • Voorraad babymelkpoeder. Beeld je het volgende scenario in: het is avond, alle winkels zijn dicht en de babymelkpoeder is op. Oh ja, en je moet jouw baby nog flesvoeding geven. Jep, met kunstvoeding moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende babymelkpoeder op voorraad hebt. Ook wanneer je het huis verlaat en met jouw baby op pad gaat.
  • Bestanddelen kunstvoeding. Ook al is de wetenschap inmiddels zo ver gevorderd dat kunstvoeding tegenwoordig met hoge kwaliteit geproduceerd kan worden, is het niet mogelijk om álle bestanddelen van moedermelk in kunstvoeding te verwerken.
  • Flessen en speentjes zorgvuldig reinigen. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, is het snel omspoelen van het flesje en speentje niet voldoende. Het is belangrijk om zowel het flesje als het speentje na iedere voeding enkele minuten in kokend water te reinigen. En hier gaat nou eenmaal best wat tijd in zitten als je dit na iedere voeding moet doen.
  • Fles opwarmen. Met kunstvoeding moet je altijd over de mogelijkheid beschikken om het flesje op te kunnen warmen. En dat kan soms best lastig zijn als je niet thuis bent.
  • Hygiënisch en precies werkje. Wanneer je een flesje met kunstvoeding voor jouw baby klaarmaakt, moet je dit met precisie doen. En heel hygiënisch te werk gaan! Het allerbeste voor jouw baby natuurlijk.
  • Kunstvoeding kan duur zijn. Flesvoeding kan redelijk duur zijn, zeker wanneer je het vergelijkt met mommy’s milkshake die natuurlijk helemaal gratis is.