Wat een kou in Nederland! Sneeuw overal. Is jouw zoon of dochtertje pas geboren of nog onderweg naar de grote mensenwereld? Baby’tjes gaan anders met kou om dan wij. Het is heel belangrijk dat je ze goed warm houdt in de winter. Maar niet té warm!
Winterkleertjes van de baby
Een baby kan zijn lichaamstemperatuur na de geboorte nog niet zelf regelen en is erg kwetsbaar. Omdat het hoofdje nog groter is in verhouding met de rest van het lichaam, koelt het snel af. Ook zijn de haartjes vaak nog erg dun, waardoor hij weinig warmte vasthoudt via het hoofdje. In koude temperaturen, binnen of buiten, zal het kindje het snel koud krijgen. Pasgeboren baby’s krijgen daarom altijd een mutsje op. Na ongeveer een week lukt het de baby steeds beter zelf de lichaamstemperatuur te regelen, dan kan het mutsje binnenshuis dus gewoon af. Zorg wel dat je genoeg warmte kleertjes koopt: een winterjasje, lange broeken, truitjes, sokken, maillots, winterjurkjes, rompertjes met lange mouwen. Zorg er daarnaast ook voor dat je een of twee kruiken in huis hebt. Een winterse outfit, bestaat uit meerdere lagen. Zo kan gemakkelijk iets worden uitgetrokken als je een warmere ruimte binnenstapt. Ook houdt de lucht tussen deze verschillende lagen de baby warm. Dus: een rompertje met lange mouwtjes, een dik vest, lange broek, sokjes en slofjes. Gaan jullie buiten een stukje wandelen? Trek dan sowieso dat schattige mutsje over zijn hoofdje en trek zijn winterjasje en wantjes aan.
Voelen aan het nekje
Hoe weet je eigenlijk of je baby het warm of koud heeft? Hij kan immers niet praten en heeft jou nodig om kleertjes aan of uit te trekken. Simpel! Zijn nekje zal jou altijd antwoord geven. Voel even met je hand aan zijn nekje en je weet hoe warm jouw baby het heeft. Voelt het lauw, dat is een goed teken; je baby heeft het aangenaam warm. Voelt het nekje klam en zweterig? Dan mag er een laagje uitgetrokken worden. Voelt het nekje kil, dan mag er juist een laag bij. Ben je een lekker winterse wandeling aan het maken? Controleer dan ook geregeld de temperatuur van zijn handjes, gezichtje en oortjes. Voelt hij koud, ga dan ergens naar binnen om op te warmen. Vergeet niet voordat je weer vertrekt je kleine een schone, droge luier aan te trekken.
Let op! Wikkel je jouw kindje in de dekens tijdens deze barre winterdagen? Zorg dat het gezichtje helemaal vrij blijft. Anders kan het verstikking veroorzaken.
Slaap kindje slaap
Zelf vind je het misschien heel lekker om in een koude slaapkamer te slapen, maar de verwarming op de kamer van jouw baby mag toch worden aangegooid. De ideale temperatuur is 20°C, zeker de eerste maanden. Hang voor de zekerheid een kamerthermometer op, zodat je de temperatuur goed in de gaten kan houden. Na twee tot drie maanden kan hij zijn eigen temperatuur constanter houden. Vanaf dan mag de verwarming weer ietsjes minder hard, tussen de 16 en 18°C. Leg dan wel een lekker warm kruikje in bed voor het slapen gaan, zodat hij in een heerlijk aangenaam bedje komt te liggen en (hopelijk) direct in slaap valt. Waar je natuurlijk wel op moet letten, is dat jouw kleintje niet wegrolt en naast de dekens komt te liggen. Dan is 16 tot 18°C weer erg koud. De eerste weken na de geboorte kan je baby gewoon onder een deken en lakentje liggen, omdat hij dan nog stil op zijn ruggetje ligt. Maar zodra het draaien, woelen en trappelen begint, is het aan te raden een lekker dikke slaapzak aan te schaffen. Daarin blijf je kindje altijd lekker warm, ook als hij helemaal naar de andere kant van het bedje is gerold. Is jouw baby verkouden?
Zo ga je ermee om. Deze Kerst nog niet helemaal volgepland?
Dit zijn de leukste kersttradities met kindjes.
copyright: @irinaoneil