Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Baby in badje

De populairste kindernamen 2018: voor welke ga jij?

De populairste kindernamen 2018: voor welke ga jij?

De populairste kindernamen 2018: voor welke ga jij?

Julia, Levi, Lucas, Soof, Finn, Mila, Tess. Welke van deze populaire kindernamen kies jij voor jouw kind? Of ga jij liever voor een wat originelere naam?

Lucas is de meest populaire jongensnaam van het afgelopen jaar. In 2018 kregen 681 jongetjes deze naam. Levi behaalde de tweede plek met 641. Julia werd bekroond tot meest populaire meisjesnaam, 797 baby’tjes kregen deze naam. Gevolgd door Emma met 704, wat niet geheel als een verrassing kwam, aangezien Emma in 2017 de meest populaire kindernaam was voor meisjes. Bij de jongens was dit Noah, die nu een vijfde plek behaald. In totaal werden in 2018 in Nederland 169.134 baby’s geboren, waarvan 86.631 jongens en 82.503 meisjes. Dit maakte de Sociale Verzekeringsband vandaag bekend.

Naamverschillen tussen regio’s

De winnende naam Lucas, komt niet voor in de top tien van Drenthe, Overijssel, Groningen en Noord-Brabant. De regionale verschillen zijn dit jaar groot. In Groningen, Friesland en Drenthe was de naam Lieke het meest voorkomend, terwijl deze naam de top tien niet haalt. De jongentjes in Zeeland en Flevoland werden massaal Jan en Liam genoemd, maar ook deze namen redden de landelijke top tien niet.

Namen trends

Korte babynamen is een trend die al een aantal jaren gaande is. Waar vroeger nog de namen Annemarie, Constantijn, Frederik populair waren, bestaan Nederlandse kindernamen tegenwoordig vooral nog uit één of twee lettergrepen. Zeker jongensnamen willen we zo kort mogelijk: Sem, Sam, Max, Finn. De meest populaire jongensnaam bevatten nog maar 3 of 4 letters. Ook zie je dat korte babynamen de afgelopen tijd nog korter worden gemaakt. Nora wordt Noor, Sara wordt Saar, Julia wordt Juul, Sophie wordt Soof. Bij de jongensnamen zorgt dit ervoor dat populaire namen uit het verleden weer terug in de top 20 komen. Luuk (Lucas), Thijs (Matthijs), Daan (Daniël). Dan hebben we nog de trend van de dubbele namen. Afkomstig vanuit onze grote inspiratiebronnen: the celebs. Denk bijvoorbeeld aan Beyoncé’s zoontje, Blue Ivy, het dochtertje van Monica Geuze: Zara-Lizzy, de dochter van Nicolette van Dam: Lola-Lilly en de dochter van Marly van der Velden: Sammy-Rose. Deze trend is niet helemaal nieuw, je kent ongetwijfeld ook een ouder iemand met een dubbele naam. Denk aan: Marie-Louise en Jan-Peter. Je kan echter niet ontkennen dat de dubbele namen wel wat hipper en leuker zijn geworden, of wel?

Meest populaire namen 2018

1 Lucas Julia
2 Levi Emma
3 Finn Sophie
4 Sem Tess
5 Noah Zoë
6 Daan Mila
7 Luuk Anna
8 Bram Sara
9 Mees Eva
10 Milan Noor, Nora

Wist je dat?

  • Er in Nederland een meisje rondloopt die ‘Man’ heet?
  • Linda sinds 2014 een verboden naam is in Saoedi-Arabië? Te Westers!
  • Ze in Frankrijk streng zijn in het vernoemen naar etenswaar? Nutella en Fraise (aardbei) werden afgewezen.
  • Ouders in Denemarken kiezen uit een lijst met zevenduizend namen. Zonder toestemming van de overheid mag je niet afwijken van die lijst.
  • Mexico een lange zwarte lijst heeft voor kindernamen, met daarop onder andere: Terminator, Traffic en James Bond.
  • Ze in Nederland heel gemakkelijk zijn in het goedkeuren van kindernamen? Er zijn maar twee regels. 1. De voornaam mag niet hetzelfde zijn als de achternaam. Tenzij het een veelvoorkomende voornaam is. Roos Roos, mag wel. Franssen Franssen niet. 2. De naam mag niet ongepast zijn. Je dochter mag dus geen typische mannennaam krijgen, of een naam waarmee hij of zij gepest gaat worden.
  • Je binnen drie dagen aangifte moet doen van de kindernaam. Je krijgt dan een geboorteakte; de naam daarop is je identiteit. Heb je geen naam gekregen, dan besta je eigenlijk niet.

Voorspelling 2019?

Al jaren strijden dezelfde namen om een plek in de top-10 en verandert er eigenlijk maar weinig. Dat zal in 2019 niet veel anders zijn. De babynamen blijven stoerder - kort en ‘harde’ klanken - klinken (Jaxx (m), Otis (m), Billie (v), Quinn (v)) en de trend van het aantal letters van 3/4 zal zich ongetwijfeld voortzetten. Internationale namen zullen populair blijven, maar ook blijft er een stijging in typisch Nederlandse namen. De betekenis en herkomst van de naam zal steeds belangrijker worden en er zullen nog meer unieke variaties komen op de al populaire namen. Mats – Matz, Mylan – Milan, Simon – Szymon, Emmelie – Emiliy, Elynn – Elin, Julia – Guilia.