Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Kind aan de hand van vader en moeder

Kind moet naam van vader én moeder kunnen krijgen

Kind moet naam van vader én moeder kunnen krijgen

“Kind moet naam van vader én moeder kunnen krijgen”

Vinden jullie dat kinderen bij hun geboorte de achternaam van de vader én de moeder moeten kunnen krijgen? Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 van die strekking. Nu is het zo dat ouders kunnen kiezen welke achternaam hun kind krijgt: of de naam van de vader, of die van de moeder. In de motie wordt voorgesteld dat ouders hun kind ook de achternamen van beiden kunnen geven.

Motie dubbele namenplan

De Tweede Kamer stemt vandaag over de motie van het dubbele namenplan. De motie is een intiatief van D66, die vindt dat ouders zelf moeten kunnen kiezen en hoopt dat de regering met een wetswijziging komt. Ze hebben niet de intentie om het verplicht te maken, maar ze willen ouders wel deze extra keuze aanbieden. In Nederland krijgt 87 procent de kinderen de naam van de vader, zo blijkt uit onderzoek. Als er niet actief wordt gekozen, krijgt het kind, wanneer de ouders getrouwd zijn, automatisch de naam van de vader. Zijn de vader en moeder niet gehuwd of hebben de ouders een geregistreerd partnerschap, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

In heel veel landen al normaal

Zoals Laura Kraak vertelt, initiatiefnemer van de petitie die tot de motie in de Tweede Kamer leidde, is de keuze van een dubbele achternaam in veel Europese landen al een optie, zoals in Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Spanje. Belgie voerde de keuze voor dubbele achternamen in 2014 door en minster Turtelboom wees er destijds vlak voor de stemming nog op dat België een van de laatste Europese landen is die de regels omtrent namen aanpast. Alle reden dus voor ons kabinet om hun nek vandaag uit te steken! "Wij zijn nu het slechtste jongetje van de klas, samen met Duitsland", zegt Laura.

Is er genoeg steun voor de motie?

De partij hoopt op steun van de SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de eigen Kamerleden. Dan komen ze in totaal op 61 zetels, maar is er nog steeds geen meerderheid. Om die reden is het ook noodzaak om de VVD over te halen. Die partij neemt vandaag in een fractievergadering een standpunt in. Best spannend dus! Ook al haalt de motie het vandaag in de Tweede Kamer, voor de wetswijziging er ligt en is doorgevoerd zijn we echt nog wel even verder. Het zal allemaal nog niet zo'n vaart lopen. "Dus bij ons wordt het kop of munt. Ik zie geen eerlijkere manier dan muntje gooien. Of loten", lacht ze. "Ik ga ervan uit dat dit gaat veranderen zodat we met terugwerkende kracht nog een dubbele achternaam aan ons kind kunnen geven." Bron: NOS Image copyright: LAB 1823