Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
All you need to know over kids met de auto vervoeren!

All you need to know over kids met de auto vervoeren!

All you need to know over kids met de auto vervoeren!

Is het tijd om met jouw mini erop uit te trekken met de auto? Of je nou een ritje naar de supermarkt maakt, een daguitje op de planning hebt staan of op autovakantie vertrekt, er zijn dingen waar je aan moet denken bij het vervoeren van een baby in de auto. Je wilt natuurlijk dat dit veilig gebeurt, wat misschien voor wat (gezonde) zenuwen kan zorgen.

Maar je wilt het natuurlijk ook zo aangenaam mogelijk voor jouw mini maken. En eigenlijk ook voor jezelf, dat mag je eerlijk bekennen. Want niets is zo vervelend als nog twee uur voor de boeg te hebben en het geluid van jouw krijsende baby aan te moeten horen die zich niet gelukkig voelt in de auto. Om te voorkomen dat iedereen met hoofdpijn de auto uitstapt, vind je in deze blog een aantal tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor jouw mini. Ook zetten we een aantal richtlijnen op een rijtje voor het veilig vervoeren van jouw mini en een aantal aanraders op het gebied van autostoeltjes!

Richtlijnen en tips voor het veilig vervoeren van jouw baby in de auto.

1. Autostoeltje

De overheid verplicht alle ouders om hun kindje (tot een lengte van 1m35) in een Maxi-Cosi of een ander autostoeltje te vervoeren. En dat is natuurlijk niet voor niets, want safety first! Het is belangrijk dat dit autostoeltje over één van de volgende twee keurmerken beschikt:

  • i-Size goedkeuring (ECE-R129): keurmerk op basis van lichaamslengte
  • ECE-R44: keurmerk op basis van lichaamsgewicht

Autostoeltjes die het i-Size keurmerk hebben worden gecategoriseerd op basis van de lengte van jouw baby, en niet meer op basis van het gewicht, wat wel het geval is bij de oudere ECE-R44 norm. Autostoeltjes met het i-Size keurmerk kunnen vastgemaakt worden met een Isofix kliksysteem (waar het grootste gedeelte van de auto’s tegenwoordig over beschikken), waardoor je de autogordel niet meer nodig hebt voor het bevestigen van dit kinderstoeltje.

De meeste autostoeltjes die je aantreft in de winkel of online zullen een i-Size keurmerk hebben. Deze stoeltjes zijn over het algemeen geschikt om kindjes tot 15 maanden oud met een lengte van ongeveer 45 tot 83 centimeter lang achterstevoren te vervoeren. Wanneer je voor een autostoeltje met het ECE-R44 keurmerk kiest, kun je het beste voor een stoeltje uit de 0 of 0+ groep kiezen, aangezien deze geschikt zijn tot een lichaamsgewicht van 13 kilo.

Zorg er verder altijd voor dat het stoeltje hoger is dan jouw baby. Wanneer jouw baby een dutje doet in de auto (zeker bij een wat langere autorit, dat kan zo saai zijn), is het dus belangrijk dat zijn of haar hoofdje tegen de stoel valt en er niet boven uit komt. Dat is alleen maar comfortabel (en veilig) voor jouw mini!

2. Plaats in de auto

Oké, dat autostoeltje kun je afvinken op de lijst. Maar waar plaats je dit autostoeltje in de auto? In principe mag je je baby zowel voorin als achterin vervoeren, maar toch wordt er vaak gezegd dat achterin veiliger is. Let er wel altijd op dat je de airbag uitschakelt wanneer de zitplaats van het autostoeltje er één heeft.

Daarnaast is het belangrijk om het autostoeltje tegen de rijrichting in te plaatsen. Dit heeft te maken met mogelijke risico’s bij een frontale botsing. Je gaat er natuurlijk absoluut niet vanuit dat je een ongeluk met de auto zult krijgen. Maar wanneer dit wel het geval is, heeft het nekje van jouw mini meer steun wanneer het autostoeltje tegen de richting in geplaatst wordt.

3. Autostoeltje goed vastmaken

Waarschijnlijk heb je inmiddels de perfecte plaats voor het autostoeltje in gedachten. Nu is het nog belangrijk om te weten hoe je dit autostoeltje veilig bevestigt. Wanneer je een stoeltje met het i-Size keurmerk koopt, zul je het autostoeltje altijd met het Isofix kliksysteem vastmaken. Dit doe je door de Isofix-haken van het autostoeltje vast te klikken aan de twee Isofix-bevestigingspunten van jouw auto, die zich tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank bevinden. Dit kliksysteem zal ervoor zorgen dat het autostoeltje altijd veilig bevestigd blijft, zelfs wanneer jouw mini niet in het stoeltje zit. Een autostoeltje met het ECE-R44 keurmerk kun je daarentegen met de autogordel bevestigen. Hou bij het bevestigen hiervan in de gaten dat de autogordel niet verdraaid zit.

Let er ook altijd op dat de riempjes niet te los zitten en over het sleutelbeen van jouw mini lopen. Alles voor optimale veiligheid!

4. Korte ritjes

Fijn, jouw mini kan nu veilig vervoerd worden in zijn of haar autostoeltje! Toch zijn er verder nog wat tips om jouw mini veilig te vervoeren in de auto. Denk bijvoorbeeld aan de duur van de autorit. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, is lang zitten in zo’n autostoeltje niet mega comfortabel. Heel veel bewegingsvrijheid heeft jouw baby namelijk niet. Daarnaast is het lang zitten in een autostoeltje niet bepaald bevorderlijk voor de motorische ontwikkeling van jouw mini, en kan het ook leiden tot afplatting van de schedel.

Probeer daarom een duur van maximaal twee uur aan te houden. Gaan jullie op autovakantie en zal de rit daarom langer dan twee uur duren? Probeer dan regelmatig een pauze in te lassen. Sowieso ook fijner voor de rest van het gezelschap in de auto. Je weet wel, om even de benen te strekken ;)

5. Geen winterjas

Hoe koud het ook is, trek jouw mini geen winterjas aan wanneer je hem of haar in het autostoeltje plaatst. Het dragen van een dikke jas kan er namelijk voor zorgen dat je de gordels niet strak genoeg kunt aantrekken. Het lijkt misschien wel alsof jouw baby stevig vastzit, maar vergis je hier niet in, want dit is waarschijnlijk een optische illusie!

We snappen natuurlijk volledig dat je ook niet wilt dat jouw mini kou lijdt in de auto. Maak daarom gebruik van een dekentje of een voetenzak.

6. Kinderslot

Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren dat kinderen het maar al te leuk vinden om vanalles aan te raken en waar mogelijk er ook aan te trekken. Zorg er daarom altijd voor dat het kinderslot op de achterdeuren van de auto zit. Better safe than sorry!

7. Airconditioning

Het is zeker geen probleem om de verwarming of airconditioning aan te zetten tijdens jullie autorit, maar let er wel op dat dit niet direct op jouw mini gericht staat. Jouw baby kan het immers zelf nog niet aangeven als dit hem of haar stoort ;)

Tips voor een aangename autorit voor jouw mini

1. Baby-autospiegel

Zijn jij en je baby onafscheidelijk? Dat is een stomme vraag natuurlijk, want het is vragen naar de bekende weg. We kunnen ons goed voorstellen dat je ook in de auto af en toe een blik wilt werpen op jouw mini. En dan het liefst zonder hier nekpijn van te krijgen, door je hoofd iedere keer naar achteren te moeten draaien. En jouw mini wilt waarschijnlijk ook zo nu en dan de vertrouwde blik van mama of papa even kunnen zien. Een baby-autospiegel is een ideale oplossing hiervoor! Wanneer je deze aan een hoofdsteun op de achterbank van de auto vastmaakt, is het nog steeds mogelijk om jouw mini te bekijken, en andersom. Bespaart jou wat nekpijn en jouw mini misschien wel een huilbui vanwege de vertrouwde blik van mama!

2. Speelgoed

Een autorit kan saai zijn, zeker voor een baby. Daarom is het een goed idee om voor afleiding te zorgen. Hang een wagenspanner op, neem de favo knuffel van jouw mini en iets van speelgoed mee voor in de auto. Maar zeker ook niet te veel, dat is alleen maar extra bagage ;)

3. Gezelschap

Zeker wanneer jullie een lange rit voor de boeg hebben, is het voor jouw baby niet leuk om tijdens de hele rit alleen achter te zitten. Ga daarom af en toe even naast je kindje op de achterbank zitten. De chauffeur kan je vast wel even missen!

4. Beloning

Lange autorit? Dan vindt jouw kindje het vast leuk om tijdens de autorit verrast te worden met een leuke beloning. Maak voor de rit een stop bij de speelgoedwinkel en koop een klein cadeautje voor jouw mini. En dan natuurlijk uitpakken tijdens de rit!

4. Zingen

Heeft jouw baby wel eens last van een huilbui in de auto? De stem van mama of papa heeft vaak een rustgevende en kalmerende werking. Zet de radio uit (en verzamel eventueel wat moed) en zing een aantal liedjes voor jouw mini. Misschien dat jouw baby er dan zelfs in slaagt om een dutje in de auto te doen.

Aanraders autostoeltjes

Maxi-Cosi Jade

Dit autostoeltje komt als meest veilige uit de test van de ANWB. Het tijdperk van je zorgen maken over de veiligheid van een autostoeltje is dus voorbij! Dit autostoeltje bevestig je dwars op de rijrichting op een Isofix-basis en het neemt twee zitplaatsen in beslag. Je kunt hem blijven gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is. Super fijn!

https://www.maxi-cosi.nl/kinderwagens/jade-reiswieg

€249,99

Maxi Cosi Pebble Plus

Ook op dit autostoeltje valt er niet veel aan te merken. Dit zitje bevestig je in de auto tegen de rijrichting aan de hand van een 3-punts autogordel, wat dus betekent dat er geen gebruik van een Isofix-kliksysteem gemaakt wordt. Zeker handig wanneer jouw auto niet over dit systeem beschikt!

https://www.maxi-cosi.nl/autostoelen/pebble-plus

€179,99 €169,-

Stokke iZi Go Modular X1 by BeSafe

Dit autozitje van Stokke is dan wel weer geschikt voor een auto met Isofix-kliksysteem. Een pluspunt is dat je dit stoeltje kunt gebruiken tot een leeftijd van ongeveer 1 jaar. Scheelt ook weer in de kosten!

https://www.stokke.com/en-gr/accessories/xplory-x-accessories/5568.html

€299,-