Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
9x de meest voorkomende zwangerschaps cravings!

9x de meest voorkomende zwangerschaps cravings!

9x de meest voorkomende zwangerschaps cravings!

Food cravings...

bijna iedere zwangere vrouw kent het (en chapeau voor jou als je er geen last van hebt!). Plotse hunkeringen naar bepaalde snacks of drankjes, of juist de gekste combinaties van voeding. Ze kunnen zowel gezond als ongezond zijn. Kenmerkend is dat je deze verlangens naar voedingsproducten meteen wilt (lees: moet) bevredigen. Het niet onmiddellijk toegeven aan deze food cravings kan immers leiden tot grote irritatie, waar jouw directe omgeving dan ook weer last van heeft. Ja, geef het maar toe. Dan beland je in een soortgelijke bui als een ‘hangry’ bui. De oplossing lijkt dus te zijn om jouw meest voorkomende food cravings standaard op het boodschappenlijstje toe te voegen. Zo voorkom je gezeur op een later moment.

Maar wat veroorzaakt deze food cravings? Dat kunnen wetenschappers nog niet met zekerheid zeggen. Er wordt gedacht dat er een connectie bestaat tussen zwangerschapshormonen en food cravings. Net zoals de meeste vrouwen kunnen beamen dat ze food cravings hebben, geldt ook voor de meeste vrouwen dat hun hormoonhuishouding een flinke transformatie doormaakt. Vraag het maar aan je hubby. Dit zou aan elkaar gelinkt kunnen zijn, zeker in het eerste trimester. Inderdaad, zwangerschapshormonen zorgen voor extra emoties, die op hun beurt ervoor zorgen dat je trek krijgt in je favo snacks. Daarnaast is het zo dat je tijdens de zwangerschap een versterkte reuk- en smaakzin hebt. Dit zou ook de reden achter jouw food cravings kunnen zijn. Net zoals je bepaalde geuren dus absoluut niet kunt verdragen (ieks, haal die koffie eens bij mijn neus vandaan!).

Gezond eten is tijdens je zwangerschap uiteraard heel belangrijk. Dit betekent daarentegen niet dat je nooit mag toegeven aan je food cravings. Aan welke cravings kun je liever niet toegeven, aan welke wel en in welke mate? Ontdek het hieronder in het lijstje van de meest voorkomende food cravings onder zwangere vrouwen! En vertel mij...welke van onderstaande food cravings komen jou ook bekend voor?

  1. Augurken

Ik denk dat iedere vrouw die al eens zwanger is geweest kan beamen dat ze tenminste één keer verlangd heeft naar augurken tijdens haar zwangerschap. Omdat er tijdens de zwangerschap meer bloed door je lichaam gepompt wordt, vraagt je lichaam ook meer naar natrium. Eet niet te veel augurken, want dan kan een gevoel van misselijkheid volgen. En daar heb je al meer dan genoeg last van tijdens je zwangerschap.

  1. Chocolade

Naast zure voedingsproducten hunkeren vele zwangere vrouwen ook naar zoetigheid, zoals chocolade. Goed nieuws, want Canadees onderzoek heeft laten zien dat het helemaal niet zo slecht is om chocolade te eten tijdens je zwangerschap. Cacao bevat namelijk flavonoïden, een soort antioxidanten, en deze flavonoïden zijn goed voor de bloedsomloop in de placenta. Natuurlijk blijft ook hier nog steeds gelden: eet het met mate.

  1. Pindakaas

Trek in Pindakaas? Geen probleem, genoeg lekkere recepten met pindakaas. Let wel op: veel trek in Pindakaas zou erop kunnen duiden dat je je proteïne- en vitamine B-levels moet aanvullen.

  1. Frituur

Friet, frikandellen, kroketten: je kunt er maar geen genoeg van krijgen. Zelfs ’s morgens hunker je hier al naar. En dat terwijl de rest van het huishouden niet zo zit te wachten op een patattengeur in huis op de vroege ochtend. Craven naar frituur zou kunnen duiden op craven naar gezonde vetten. Een alternatieve oplossing: kokosolie of visolie.

  1. Zuivel

Liters melk en plakken kaas. Jep, de behoefte aan zuivel kan ongetwijfeld enorm zijn bij bepaalde zwangere vrouwen. Deze food craving kan erop wijzen dat het lichaam calcium nodig heeft, hetgeen ook rijkelijk aanwezig is in bepaalde groenten (broccoli en spinazie bijvoorbeeld).

  1. Fruit

Met name appels. En dan de Granny Smith-appels. Dit is een gezondere craving waar je sowieso wat vaker aan mag toegeven dan andere food cravings. Maar ook hierbij oppassen met de hoeveelheid. Fruit bevat immers suikers, en hier mag je ook weer niet te veel van hebben. De oorzaak van hunkeren naar fruit kan een behoefte aan vitamine C zijn.

  1. Eieren

Spiegeleitje, gepocheerd eitje, hardgekookt eitje. Het maakt je niet uit. Je hebt gewoon zin in een ei. Al is het toch het meest verstandige om alleen toe te geven aan je cravings naar een hardgekookt ei, vanwege het kleinste risico op de salmonellabacterie wanneer het eigeel nog vloeibaar is.

  1. IJsklontjes

Lekker sabbelen op ijsklontjes. De een houdt ervan vanwege het verkoelende effect, de ander houdt van het gekraak wanneer je ijsklontjes eet. Hoe dan ook, gehydrateerd blijf je zeker. Opgepast ijsklontjes lovers, want deze craving zou een indicatie van een ijzertekort of een vitamine B-tekort kunnen zijn.

  1. Zure haring

Terwijl je het voor je zwangerschap misschien wel echt verschrikkelijk vond, lijk je er nu niet meer zonder te kunnen: haring. Toch kan het redelijk gevaarlijk zijn om haring te eten tijdens je zwangerschap. Het eten van rauwe vis brengt namelijk een risico op een voedselinfectie en de listeriabacterie met zich mee.