Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
15 Tipps erfolgreichen geburt

15 tips om je door de bevalling heen te helpen

15 tips om je door de bevalling heen te helpen

Begin je al zenuwachtig te worden voor de bevalling? Geen zorgen, ook jou gaat het lukken! Het persen zul je zelf moeten doen, toch we willen je proberen te helpen. Dus bij dezen 15 tips om je door de bevalling heen te helpen.

 • Spreek alles uit! Voor en na de bevalling. Bespreek ál je wensen en verwachten, laat niks weg. Ook zodra het begint mag jij gewoon jouw mening geven, je aanstellen, zeuren. Wat je niet uitspreekt, daar kan ook niks aan worden gedaan. Jij bent nu even de baas.
 • Kennis is macht! Bereid je goed voor op de bevalling. Lees in je verlof boeken, artikelen, bekijk geboortefilmpjes. Hoe meer je weet, hoe minder verrast je zal zijn tijdens de bevalling en hoe beter je mentaal voorbereid bent.

Luister niet naar alle horrorverhalen. Een bevalling kan juist ook heel mooi zijn!

 • Luister niet! Al die horrorverhalen die rondgaan. Keizersnede, navelstreng om de nek, verschrikkelijke pijn. Ja, er kan iets mis gaan. Maar het kan ook helemaal goed gaan. Je wordt omringd door specialisten die alles voor je zullen oplossen. Jij hoeft je helemaal geen zorgen te maken, dus luister niet naar de verhalen. Kijk liever positieve bevallingsfilms, zodat je inziet dat een bevalling juist ook heel mooi is! Het mooiste moment van je leven komt eraan: het duurt niet lang meer en dan heb je hem of haar gewoon in je armen!
 • Niet bellen! Het is aan jou wanneer je jouw omgeving inlicht. Maar denk er vooraf goed over na en besef: als jij jouw ouders al vanaf de eerste wee belt, het best nog 32 uur kan duren tot de bevalling. Je ouders zullen constant aan jou denken, geen rust hebben en geen oog dichtdoen. Twijfel je? Bespreek het dan met je partner of met de mensen die je graag zou willen inlichten.
 • Ontspan! Probeer tijdens je zwangerschap al te oefenen met ontspanningsoefeningen. Hoe meer ontspannen jij erbij ligt tijdens de bevalling, hoe minder pijnlijk je bevalling zal zijn. Hier kun je bijvoorbeeld de zwangerschapscursus hypnobirthing voor volgen. Sowieso is een zwangerschapscursus echt wel een goed idee en wordt het meestal vergoed, dus why not?
 • Laat al je schaamte meteen los Poepen en plassen tijdens je bevalling, het is heel normaal. Alles bij elkaar schreeuwen? Doe vooral wat goed voelt en probeer meteen vanaf het begin te ontspannen – voor zover dat mogelijk is dan.
 • Gekruid voedsel: even niet Voel je dat de bevalling dichterbij komt? Probeer geen spicy of gekruid eten te eten. Misschien nu maar eens gaan voor een oer-Hollandse stamppot? Dat is veiliger. Veel vrouwen geven namelijk over tijdens de ontsluiting; dat is vervelender na pittig eten.
 • Blijf warm! Een warm lijf ontspant beter, dus bevalt ook beter. Trek dus dikke sokken aan, sla een deken om je heen en een lekker vest. Als je het te warm hebt, kun je altijd nog iets uittrekken.
 • Een heet én koud washandje Een koud washandje tegen de warmte van het harde werken. Een zo heet mogelijk washandje om het branderige gevoel in je vagina te bestrijden tegen het einde van de bevalling.
 • Plas! Je hebt misschien geen zin om te plassen, maar doe het toch maar. Met een lege blaas gaat de ontsluiting sneller. Bang dat je baby in de wc valt? (klinkt gek misschien, maar je bent écht niet de enige) Gebruik dat het kraammatrasje uit je kraampakket en klem deze onder de wc-bril. Zo kun je lekker lang op de wc blijven zitten om je weeën op te vangen, mocht je daar behoefte aan hebben.
 • Op je linkerzij, jij Op je linkerzij is de bloedvoorziening optimaal en krijg je de meest effectieve weeën. Het werkt vooral als je baby met zijn rug links ligt. Check bij je verloskundige of dit het geval is.
 • Rietjes voor de dorst Ook tijdens een bevalling heb je misschien dorst en zou je wel een slokje water lusten. Een rietje is dan wel zo handig; dan kun je gewoon blijven liggen en ongestoord verder persen. Drink overigens genoeg water. Bouillon kan ook zorgen voor extra kracht.
 • Stay positive! Bedenk: aan elke wee komt een einde. Elke wee die je gehad hebt, komt niet meer terug én brengt je dichterbij je baby. En: aan elke bevalling komt een einde. Jij kan dit. Je geest hoort wat je denkt en stelt zich daar op in. Blijf jij dus positief, dan heeft dit positieve invloed op de bevalling.
 • Mutsjes! Niet één maar twee mutsjes! Pak die maar in voor de grote bevalling. Het eerste mutsje wordt namelijk nat en vies. Met het tweede mutsje kan jouw baby dan de show stelen zodra het eerste bezoek verschijnt en de eerste foto’s gemaakt worden van jullie.
 • Je partner is er ook nog! Ook al doe jij al het zware werk, je partner draagt ook bij aan de bevalling. Stop daarom ook iets lekkers voor hem in het kraampakket – stevige repen, drank… Ook hij moet genoeg energie hebben om jou te ondersteunen en zijn baby vol liefde te verwelkomen.

Succes met de bevalling! You’ve got this!


Geen zin in seks na de bevalling? Het is heel normaal! Bekijk 8 tips voor de eerste keer seks na de bevalling.