Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
baby piange cosa fare

Omgaan met een huilbaby

Omgaan met een huilbaby

Hoe ga ik om met mijn huilbaby?

Je kan zo moedeloos worden van je huilbaby. Al die slapeloze nachten en dan dat gekrijs dat door merg en been gaat. Nee, het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Maar onthoud: je bent niet alleen. Zo ga je om met een huilbaby!

Een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt. Huilen kun je het nog nauwelijks noemen, het is eerder krijsen – constant op dezelfde toon. Een oorverdovend gekrijs dat maar niet ophoudt, wat je ook probeert. Je baby is ontroostbaar, en is hij al even stil, dan schrikt hij van het kleinste geluid en begint het weer all over. Rond zes tot acht weken is het huilen over het algemeen het ergste, na deze leeftijd neemt het huilen meestal weer wat af. Na ongeveer vier maanden stopt het huilen vaak, besef dus dat het maar tijdelijk is! Maar een huilbaby hebben blijft super zwaar. Je bent ten einde raad en oververmoeid. Wat kun je doen om het verdriet van je baby te verminderen?

“'s Nachts reed ik vaak doelloos door de wijk, omdat hem dat wél kalmeerde. Ook kreeg ik hem soms stil door hem op mijn borst te leggen. Maar goed, dan slaap je zelf dus niet. Ik begon het naar bed gaan steeds meer te vrezen en liep constant met de vraag: ‘wanneer gaat hij nu weer huilen?’ Moedeloos en dood moe werd ik ervan.” Karel

Waarom huilt mijn baby?

Bij 90% van de huilbaby’s wordt geen oorzaak gevonden voor het huilen van de baby. Wel zijn er de volgende mogelijke oorzaken: Lichamelijke pijntjes Het kan zijn dat jouw baby niet voor niks huilt, maar last heeft van pijntjes. Darmkrampjes, overstrekken, spugen, een voedselallergie, blaas- of nierproblemen, hoofdpijn, ontstekingen, spruw en noem maar op. Yep, er kan vanalles aan de hand zijn. Daarom is een bezoek aan je huisarts zo’n slecht idee nog niet. Dan kun je uitsluiten dat er iets lichamelijks aan de hand is. Dat geeft ook weer wat rust. Een prikkelbare baby Sommige baby’s krijgen meer mee dan anderen en zijn gevoelig voor prikkels om zich heen. Het kan te maken hebben met het temperament van de baby, de hoeveelheid indrukken die te baby aankan en kan verwerken. Ook kan het samenhangen met autisme of een psychische stoornis. Vaak houden de baby’s zichzelf wakker omdat ze zo onrustig zijn in. Ze raken uiteindelijk oververmoeid met als gevolg dat ze extra overactief, onrustig en ontevreden zijn. De omgeving De omgeving waarin de baby zich bevindt kan invloed hebben op zijn gehuil. Heeft een van zijn ouders een depressie of groeit de baby op in een huis of omgeving met veel onrust, stress of spanningen? Dan heeft dit ook invloed op de baby, wat kan zorgen voor enorme huilbuien. De bevalling Je ziet ook dat huilbaby’s vaker voorkomen na een moeizame of snelle bevalling of als de baby te vroeg geboren is.

Dit kun je zelf doen:

  • Huilschema bijhouden
Houd een huilschema bij. Hoevaak en op welke tijden huilt jouw baby? en schrijf alle opmerkzaamheden op. Hoe klinkt de huil, is er iets voorgevallen? Probeer heel oplettend te zijn. Des te gemakkelijker kun je straks samen met de arts een oorzaak en oplossingen vinden.
  • Inbakeren
Stop je baby goed in. Dit wordt ook wel inbakeren genoemd: het wikkelen van je baby in een doek, van zijn schouders tot zijn voetjes. Het kan zijn dat hij nu wel in slaap valt, omdat hij zijn armen en voeten niet meer kan bewegen en zichzelf zo niet meer wakker kan houden.
  • Rust en regelmaat
Een vaste volgorde van activiteiten op vaste tijden kan de baby helpen rustig te worden. Bijv. elke dag op hetzelfde tijdstip een flesje, een verhaaltje voorlezen, een klein stukje wandelen voor het slapengaan enz. Wees strikt voor het beste resultaat!
  • Masseren
Misschien heeft je baby krampjes of last van het lichaam. Je kan je baby zachtjes masseren. Dit werkt ook nog eens ontspannend voor je baby.
  • Neem hulp aan!
Ook al voel jij je moedeloos en ben je dood op, blijf lief voor je baby. Dat is niet altijd even gemakkelijk dat weten we. Heb jij het gevoel dat je het niet meer onder controle hebt, schakel dan meteen hulp in van je omgeving of het consultatiebureau. Uit onderzoek blijkt dat één op de twintig vrouwen met huilbaby’s daadwerkelijk iets doet dat schade aanbrengt, zoals het schudden van de baby. Trek dus optijd aan de bel! Kan je moeder oppassen, de buurvrouw of een vriendin van je? Een paar uurtjes slapen doet al wonderen. Ook kun je altijd hulp vragen met het huishouden om weer even op adem te komen.
  • Huis reinigen
Dit is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn echter mensen die ten einde raad zijn en het huis laten reinigen met wierook en/of salie. Het helpt spanningen en ongewenste energieën uit het huis te halen en kan een oplossing bieden voor slaapproblemen bij kinderen.
  • Verschillende methodes
Er is een hoop geschreven over huilbaby’s en over hoe je ze kan troosten en alsnog stil krijgt. Haal boeken, spit het internet door en verdiep je in wat nog wel eens zou kunnen werken. Zo kun je bijvoorbeeld proberen je baby te laten uithuilen terwijl je ernaast staat, in plaats van meteen je baby op te pakken. Welke theorie of methode je ook volgt, blijf consequent. Het heeft even tijd nodig voordat iets werkt.
  • Let op jezelf!
Naast het af en toe wegbrengen van je baby om even bij te tanken, is het ook belangrijk dat je gezond leeft. Dus pak alle slaapmomenten die je pakken kan, eet gezond en probeer ook een beetje te bewegen tussendoor. Er zijn nog zoveel meer dingen te proberen. Probeer het allemaal en kijk wat werkt. Zo kan het bijvoorbeeld helpen de voeding te veranderen, van slaapzakje te veranderen of het licht aan te laten. Ook kan het zijn dat je baby wel slaapt in een auto, als jullie een stukje gaan wandelen of als hij tussen jullie in ligt, of misschien wel bovenop jullie. Probeer te vinden wat werkt en geef niet op! Onthoud dat het maar tijdelijk is!
Zo ga je om met de gebroken nachten.