Omgaan met een huilbaby
Omgaan met een huilbaby
Hoe ga ik om met mijn huilbaby?
Je kan zo moedeloos worden van je huilbaby. Al die slapeloze nachten en dan dat gekrijs dat door merg en been gaat. Nee, het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Maar onthoud: je bent niet alleen. Zo ga je om met een huilbaby!
Een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt. Huilen kun je het nog nauwelijks noemen, het is eerder krijsen – constant op dezelfde toon. Een oorverdovend gekrijs dat maar niet ophoudt, wat je ook probeert. Je baby is ontroostbaar, en is hij al even stil, dan schrikt hij van het kleinste geluid en begint het weer all over. Rond zes tot acht weken is het huilen over het algemeen het ergste, na deze leeftijd neemt het huilen meestal weer wat af. Na ongeveer vier maanden stopt het huilen vaak, besef dus dat het maar tijdelijk is! Maar een huilbaby hebben blijft super zwaar. Je bent ten einde raad en oververmoeid. Wat kun je doen om het verdriet van je baby te verminderen?“'s Nachts reed ik vaak doelloos door de wijk, omdat hem dat wél kalmeerde. Ook kreeg ik hem soms stil door hem op mijn borst te leggen. Maar goed, dan slaap je zelf dus niet. Ik begon het naar bed gaan steeds meer te vrezen en liep constant met de vraag: ‘wanneer gaat hij nu weer huilen?’ Moedeloos en dood moe werd ik ervan.” Karel
Waarom huilt mijn baby?
Bij 90% van de huilbaby’s wordt geen oorzaak gevonden voor het huilen van de baby. Wel zijn er de volgende mogelijke oorzaken: Lichamelijke pijntjes Het kan zijn dat jouw baby niet voor niks huilt, maar last heeft van pijntjes. Darmkrampjes, overstrekken, spugen, een voedselallergie, blaas- of nierproblemen, hoofdpijn, ontstekingen, spruw en noem maar op. Yep, er kan vanalles aan de hand zijn. Daarom is een bezoek aan je huisarts zo’n slecht idee nog niet. Dan kun je uitsluiten dat er iets lichamelijks aan de hand is. Dat geeft ook weer wat rust. Een prikkelbare baby Sommige baby’s krijgen meer mee dan anderen en zijn gevoelig voor prikkels om zich heen. Het kan te maken hebben met het temperament van de baby, de hoeveelheid indrukken die te baby aankan en kan verwerken. Ook kan het samenhangen met autisme of een psychische stoornis. Vaak houden de baby’s zichzelf wakker omdat ze zo onrustig zijn in. Ze raken uiteindelijk oververmoeid met als gevolg dat ze extra overactief, onrustig en ontevreden zijn. De omgeving De omgeving waarin de baby zich bevindt kan invloed hebben op zijn gehuil. Heeft een van zijn ouders een depressie of groeit de baby op in een huis of omgeving met veel onrust, stress of spanningen? Dan heeft dit ook invloed op de baby, wat kan zorgen voor enorme huilbuien. De bevalling Je ziet ook dat huilbaby’s vaker voorkomen na een moeizame of snelle bevalling of als de baby te vroeg geboren is.Dit kun je zelf doen:
- Huilschema bijhouden
- Inbakeren
- Rust en regelmaat
- Masseren
- Neem hulp aan!
- Huis reinigen
- Verschillende methodes
- Let op jezelf!