Zwanger worden na het stoppen met de pil
Klaar om een kindje te verwekken? Stoppen met de pil is de eerste stap die je zet als je zwanger wil worden. Maar wanneer stop je precies met de pil en vanaf wanneer ben jij weer vruchtbaar?
Stoppen met de pil
Een vrouw kan om verschillende redenen stoppen met de pil. Ze kan last hebben van bijwerkingen, ze kan in haar omgeving gehoord hebben dat de pil niet gezond is, ze kan overstappen naar een andere vorm van anticonceptie en noem maar op. Een andere belangrijke reden om te stoppen met de pil is natuurlijk om zwanger te raken. Het slikken van de pil, een prikpil, spiraaltje of hormoonstaafje zorgt ervoor dat je cyclus helemaal wordt platgelegd. Je hebt geen eisprong meer en het baarmoederslijmvlies is niet meer geschikt om een eitje in te nestelen. Ook kan het zaad van de man niet meer doordringen tot de baarmoeder. In je stopweek word je wel ongesteld, maar dit is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. Zodra je stopt met de pil (of andere anticonceptie) komt je cyclus weer langzaamaan op gang en krijg je weer een gewone, natuurlijke, menstruatie. Het duurt ongeveer een maand voordat de kunstmatige hormonen uit je lichaam verdwenen zijn, maar het duurt meestal een stuk langer tot je lichaam de eigen hormoonproductie en cyclus weer op gang heeft gebracht. Het kan acht weken of langer duren tot je weer ongesteld wordt en je cyclus blijft vaak heel onregelmatig. Na ongeveer een halfjaar komt de regelmatige menstruatie meestal weer terug. Het kan echter ook gemakkelijk een jaar duren. Helaas heb je dit niet zelf in de hand. Dit kan ook samenhangen met depressies of stress.
Dé zwangerschapsaankondiging voor je familie, een live echo van je kindje!
Maak zelf thuis echo`s
Wanneer stoppen met de pil?
Een onregelmatige menstruatie maakt het niet gemakkelijker om zwanger te raken. Zo kun je nauwelijks rekening houden met je
ovulatie en meest vruchtbare momenten. Handig is daarom om al een aantal maanden voordat je gaat proberen zwanger te raken, te stoppen met de pil en met condoom te vrijen. Geef je lichaam de tijd om te ontpillen en om de normale hormoonbalans te herstellen. Ook krijg je meer zicht op je normale menstruatie. Wanneer je precies stopt met de pil, in het midden of aan het einde van een strip, maakt niet veel uit. Veel vrouwen kiezen ervoor de strip af te maken, zodat ze hun onttrekkingsbloeding nog een laatste keer kunnen plannen.
Zwanger worden na de pil
Zwanger worden kan in principe meteen na de eerste eisprong. Van de ovulatie voel je in principe niet veel, maar wat je zeker merkt is je eerste ongesteldheid. Dit is dus eigenlijk het teken dat je weer vruchtbaar bent. De kans dat meteen raak wordt geschoten, is echter erg klein. Je lichaam zit namelijk nog vol met kunstmatige hormonen. Bij de meerderheid duurt het dan ook een aantal maanden of zelfs jaren voordat ze zwanger raken. Ook kan het dus lang duren voordat je weer menstrueert, dit wil zeggen dat je eisprong nog niet is geweest (tenzij je zwanger bent) en je dus nog niet vruchtbaar bent. Ben je een jaar na het stoppen nog niet ongesteld geworden, ga dan langs de huisarts. Ook als je heel onregelmatig ongesteld wordt, kun je even langs de huisarts gaan. Mogelijk krijg je dan medicijnen om de eisprong te stimuleren.
Wil jij dolgraag zwanger raken? Zo geef je jouw vruchtbaarheid een boost!
Foliumzuur
Probeer je zwanger te raken, dan is het verstandig foliumzuur te slikken. Dit draagt namelijk bij aan de vroege ontwikkeling van de baby en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Begin daarom al ongeveer een maand voordat je stopt met de pil met het slikken van foliumzuurtabletten (verkrijgbaar bij drogisterij). Het duurt ongeveer een maand voordat je lichaam dit voldoende opneemt in je lichaam.
Heb je het gevoel dat je wel eens zwanger kan zijn?
Bekijk alle vroege zwangerschapssymptomen.
Zwanger?
Bereken je uitgerekende datum!