Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
10 manieren waarop het mama zijn jou verandert!

10 manieren waarop het mama zijn jou verandert!

10 manieren waarop het mama zijn jou verandert!

10 manieren waarop het mama zijn jou psychologisch en praktisch verandert!

Dat het moederschap met fysieke veranderingen komt? Dat is natuurlijk geen verrassing. Maar het mama zijn komt zeker ook met psychologische - en soms praktische – veranderingen. Zo ervaar je als mama bear een soort trots die je nog nooit eerder gevoeld hebt. Jij hebt namelijk iets bijzonders gecreëerd en vervolgens op de wereld gezet. Je hebt ook het gevoel dat je de hele wereld aankunt, terwijl je eigenlijk al een traantje wegpinkt bij het aanhoren van die romantische speech in je favo film, die je overigens al 100 keer gezien hebt. Waarschijnlijk ontdek je als mama ook nieuwe talenten waarvan je nooit eerder hebt geweten dat je die tot je beschikking had, maar die erg handig blijken te zijn. Wat het moederschap verder nog in jou verandert? Scroll dan snel naar beneden. Wij durven te wedden dat onderstaande scenario’s je een gevoel van herkenning zullen geven, of je het nou durft toe te geven of niet ;)

1. Je wordt emotioneler.

Pink je al een traantje weg bij het horen van de goede dingen die ze bij de peuterspeelzaal over jouw mini zeggen en houd je het al helemaal niet meer droog bij het zien van die ene romantische dramafilm? Ja, het moederschap maakt heel wat in jou los! We zullen het de mama-emoties noemen. Wanneer jouw mini jou een traantje ziet wegpinken zal hij of zij het waarschijnlijk nog niet begrijpen en vragen waarom je verdrietig bent, maar dat begrip komt met de jaren ;) Helemaal niets om je voor te schamen, maar juist iets om trots op te zijn!

2. Je maakt je meer zorgen.

Snottert mijn mini niet al érg lang nu? Zal ik voor dit schrammetje op haar armpje toch maar even langsgaan bij de dokter? Moet ik de juf toch niet vragen of hij het écht naar zijn zin heeft in de klas? Jep, deze scenario’s komen je waarschijnlijk bekend voor. Als jouw bezorgdheid over de jaren heen uitgetekend zou worden op een curve, zou je zien dat hij enorm omhooggeschoten is sinds het moederschap. Dat is natuurlijk helemaal niet gek, want jouw mini is jouw alles en je wilt alleen maar het allerbeste voor hem of haar. Dit betekent ook dat je je al snel zorgen maakt over de gezondheid en veiligheid van jouw mini – soms misschien tot frustratie van de mensen in jouw omgeving. Don’t worry, later zullen jullie er samen om lachen!

3. Multitasker is your middle name.

We wisten natuurlijk allemaal al dat vrouwen véél beter in multitasken dan mannen zijn. Eerlijk is eerlijk, de meeste mannen kunnen liever niet beginnen aan multitasken, want dat gaat gewoon mis. Maar feit is ook dat jij nog veel beter in multitasken geworden bent sinds het moederschap! Op jouw kindje passen maar tegelijkertijd in beweging blijven? Dan doe je gewoon een (kindvriendelijke) workout samen met jouw kleintje. Is het jouw dag om jouw kindje te entertainen, maar tegelijkertijd ook een heerlijke maaltijd op tafel te zetten? Dan koken jullie toch gewoon samen. Waarbij jij ¾ van het werk doet, en jouw mini ¼. Of misschien doe jij nog wel wat meer dan dat. Zolang je jouw mini maar het idee geeft dat hij of zij een belangrijke taak heeft. Als die taak bestaat uit toezicht houden op de keuken is dat ook al helemaal prima ;)

4. Je begrijpt en waardeert jouw eigen ouders meer.

Terwijl je vroeger al met je ogen begon te rollen bij het denken aan bepaalde opvoedingstactieken van jouw ouders, moet je nu stiekem toegeven dat je ze steeds meer begrijpt. Sterker nog, je betrapt jezelf erop dat je sommige van deze tactieken overneemt. En dat zorgt ervoor dat je inziet dat jouw ouders alleen maar het beste voor jou wilden, waardoor je ze steeds meer waardeert en respecteert. Bedankt voor het goede voorbeeld, ma en pa!

5. Jouw creatieve en innovatieve vermogen heeft een enorme groeispurt gekregen.

Moet je die ene deadline voor werk toch echt vandaag halen terwijl jouw mini net een vrije dag van school heeft – die jij vergeten was? Jouw mini verwacht natuurlijk dat je hem of haar de hele dag zult entertainen. Het goede nieuws is dat er (bijna) geen enkele situatie is die jij niet kunt oplossen met jouw creativiteit en innovativiteit die een enorme groeispurt gekregen hebben sinds het moederschap. Als het moederschap jou iets geleerd heeft, is het wel dat flexibiliteit belangrijk is en dat de dingen wel eens anders kunnen verlopen dan jij gepland had. Maar tegelijk weet je nu ook dat je er met een goede portie creativiteit ongetwijfeld komt. Misschien dat dat ene buurjongetje of buurmeisje kan langskomen voor een playdate, terwijl jij lekker verder tokkelt achter de laptop. Issue solved - again!

6. Je bent ontzettend dankbaar voor een nacht vol slaap.

Vannacht meer dan 5 uur kunnen slapen? Dat is op zich al een reden om een feestje te geven ;) Terwijl je voor het moederschap – en je zwangerschap – tot 3 uur ’s nachts kon opblijven om die ene serie te bingewatchen, lijkt dat tijdperk nu echt uit een vorig leven te komen. Om 4 uur ’s nachts wakker gemaakt worden door jouw mini die niet meer kan slapen, waardoor jij vervolgens zelf de slaap niet meer kunt vatten? Dat lijkt er al wat meer op. Hierdoor ben jij slaap – of het nou ’s nachts is of overdag voor een dutje – véél meer gaan waarderen. Het zijn de kleine dingen in het leven, toch?

7. Jouw kijk op kleine irritaties verandert.

Voorheen kon je je behoorlijk irriteren als ze jouw favo chocolate bar of sapje niet meer hadden bij de supermarkt. Of wanneer die ene parkeergarage in de stad helemaal vol staat waardoor je verderop moet parkeren en een behoorlijk stuk door de regen moet wandelen. Maar dat tijdperk is voorbij. Het mama zijn heeft jouw kijk op kleine, dagelijkse irritaties behoorlijk verandert. Je bent minder snel teleurgesteld door kleine tegenvallers (die eigenlijk ook wel écht reuze meevallen) en ook flexibeler dan voorheen. Als het even anders moet, dan moet het maar, no biggie. Want die kleine frustraties vallen totaal in het niet bij alles waar jij dankbaar voor mag zijn!

8. Je leert prioriteiten te stellen.

Hoe graag je ook letterlijk een super woman zou willen zijn met superkrachten waar geen einde aan lijkt te komen en zeeën vol tijd zou willen hebben, het mama zijn leert je dat je nee zult moeten zeggen tegen sommige dingen en prioriteiten moet stellen. Lijken er weer wat pluisjes op de vloer te liggen en zou je vroeger de neiging gehad hebben om de stofzuiger uit het berghok te halen? Nu heb je geleerd dat dit klusje ook best tot morgen kan wachten, terwijl je vandaag de tijd neemt voor quality time met jouw kindje. Belt jouw collega je weer op met de vraag om extra taken van haar over te nemen? ‘Nee’ is ook een antwoord. Het moederschap leert jou dat een dag maar 24 uur heeft, en dat nee zeggen zeker ook een optie is. Stel prioriteiten, haal je niet te veel op de hals en geniet vooral van jouw kindje! Ze worden snel groot, trust us ;)

9. Je plaatst jezelf op de laatste plaats.

Ben je van plan om de stad even in te duiken met jouw mini? Dan zul je er waarschijnlijk eerst voor zorgen dat jouw kindje er tip-top uit. Jezelf klaarmaken? Dat doe ik wel even in 5 minuutjes. Eenmaal in de stad kijkt jouw kindje je met een lief gezicht aan, zodat jullie nog een bezoekje brengen aan de speelgoedwinkel voor die gloednieuwe pop of race-auto. Je had zelf nog op zoek willen gaan naar die ene winterjas, maar jouw kleintje heeft het gehad en wil naar huis. Wie er gewonnen heeft? Jouw kindje natuurlijk, dus op naar huis. Jullie begrijpen het: als mama laat je jouw mini altijd voorgaan, en plaats je jezelf op de laatste plaats. Het is natuurlijk volledig begrijpelijk dat jouw mini jouw nummer 1 is. Maar denk ook eens aan jezelf en cijfer jezelf niet altijd weg. Je verdient het, pretty momma!

10. Je bent een mama-leeuwin!

Jouw kindje beschermen zoals een leeuwin haar welpjes beschermt? Say no more! Vanaf het moment dat je jouw kindje voor het eerst vasthield ervaarde je het: een soort moederinstinct, een gevoel dat je jouw mini tegen alle gevaren op de wereld wilt beschermen. Het gevoel dat hij of zij in jouw armen écht veilig is, en dat jouw kindje beschermen meteen de belangrijkste taak in jouw leven was. Dat kindje op de peuterspeelzaal die soms gemeen is tegen jouw mini? Daar ga jij werk van maken, want niemand komt aan jouw kindje!