Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zwangerschapsklachten verhelpen

Zwangerschapsklachten verhelpen

Zwangerschapsklachten verhelpen

Chiropractie: what’s there to know?

Heb jij veel last van zwangerschapskwaaltjes, zoals bekken- of rugpijn? Stomme vraag, aangezien je op dat vlak waarschijnlijk niet gespaard bent. Troost je, want vele andere vrouwen maken hetzelfde mee. Vervelend met hoofdletter V blijft het natuurlijk wel. Wil jij deze kwaaltjes verhelpen, maar medicatie zo veel mogelijk links laten liggen? Dan kan chiropractie een oplossing zijn. Chiro-wat? Jep, dat dachten wij ook toen we voor het eerst van de term hoorden. Wij hebben voor jullie op een rijtje gezet wat chiropractie inhoudt, waarom het relevant kan zijn tijdens jouw zwangerschap en welke kwaaltjes hiermee verholpen kunnen worden. Kortom, alles wat je wilt weten over chiropractie!

Wat is chiropractie?

Chiropractie kan omschreven worden als een vorm van alternatieve geneeskunde die focust op het behandelen en voorkomen van problemen in het zenuw- en bewegingsstelsel. Chiropractie is afgeleid van twee Griekse woorden die samen “handelen met de handen” betekenen. Een typisch kenmerk van deze geneeswijze is dan ook dat de kracht ervan in behandelingen met de handen ligt. Een chiropractor zal daarom druk uitoefenen op de pijnpunten om blokkades in de wervelkolom op te lossen. Schrik niet, maar vaak zal er een krakend geluid te horen zijn. Dit is niets meer of minder dan vrijkomende lucht in de vloeistof van het gewricht waarop er druk wordt uitgeoefend. Niets om je zorgen over te maken dus, aangezien het alleen maar voor verlichting van de pijn en extra bewegingsvrijheid zal zorgen. Precies wat je goed kunt gebruiken tijdens jouw zwangerschap!

Misschien ben je nu op een punt gekomen waarop je denkt dat een chiropractor en een fysiotherapeut synoniemen voor elkaar zijn. Toch is dit niet waar. De chiropractie focust zich op de communicatie tussen het zenuwstelsel en de wervels en wervelkolom, terwijl de fysiotherapie zich focust op het spierstelsel. Bovendien is een chiropractor opgeleid om röntgenfoto’s en scans te evalueren. Zo heeft iedere discipline weer zijn eigen expertise ;)

Chiropractie bij zwangeren

Het is geen verrassing, maar je lichaam ondergaat grote veranderingen wanneer je zwanger bent. De kans is groot dat je zult merken dat je een stuk sentimenteler bent vanwege hormonale veranderingen, maar er vinden ook heel wat veranderingen in je bewegingsapparaat plaats. Het zwaartepunt verplaatst bij zwangere vrouwen door de groeiende buik, waardoor de wervelkolom en de tussenwervelschijven heel wat te verduren krijgen. Je zult waarschijnlijk ook merken dat jouw bekken heel wat heeft moeten inleveren op het gebied van stabiliteit. Misschien heb je ook wel last van een zeurende pijn na een tijdje zitten. Je snapt het (en ervaart het zelf): heel wat kwaaltjes. En dat is precies waar chiropractie in dit plaatje komt kijken. Chiropractie kan de volgende kwaaltjes allemaal stuk voor stuk verhelpen:

 • Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn;
 • Ischias;
 • Hernia;
 • Rugpijn;
 • Heuppijn;
 • Liespijn;
 • Nekpijn;
 • Hoofdpijn;
 • Pijn rondom het schaambeen of stuitje;
 • Spierkramp.

Een grote plus is dat chiropractie niet alleen de klacht zelf maar ook de oorzaak van de klacht aanpakt door het zenuwstelsel niet achterwege te laten. Hierdoor zul je gedag zeggen tegen die vervelende gewrichtspijnen, maar misschien ook wel tegen andere kwaaltjes zoals zwangerschapsmisselijkheid. Oh ja, zeker niet onbelangrijk: chiropractie is volledig veilig voor die inwoner van jouw buik!

Voordelen chiropractie tijdens zwangerschap

Nog niet enthousiast over chiropractie? Na het lezen van onderstaande voordelen zul je dat zeker wel zijn ;)

 • Meer ruimte voor baby en grote kans op goede positie baby. Wanneer je veel last hebt van bekkeninstabiliteit en een bekken dat scheef staat kan dit helaas betekenen dat de ruimte voor jouw baby kleiner wordt. En dat is niet goed, aangezien jouw baby volop aan het groeien is in jouw buik. Hierdoor is het voor jouw baby ook een stuk moeilijker om een goede positie in te nemen voor de bevalling. Chiropractie kan bekkeninstabiliteit juist aanpakken, en hierdoor de groeiruimte voor jouw baby vergroten. Daarnaast verhoogt dit ook de kans op een goede positie van jouw baby!
 • Minder behoefte aan pijnstillers. Rugpijn of bekkenpijn kunnen écht je vijand zijn. Hierdoor heb je waarschijnlijk ook sneller de neiging om naar pijnstillers in het medicijnenkastje te grijpen, wat logisch is. Chiropractie kan de pijnpunten in jouw bewegingsapparaat verlichten en hierdoor jouw behoefte aan pijnstillers ook verminderen. Dat is weer een pilletje minder!
 • Balans van de wervelkolom. Door jouw groeiende buik verandert het zwaartepunt van jouw lichaam. Dit heeft weer als gevolg dat de wervelkolom meer belast wordt en mogelijk uit balans kan raken. Chiropractie probeert dit juist tegen te gaan of te verhelpen, zodat de balans behouden blijft en de spieren en pezen rondom de wervelkolom optimaal ondersteuning kunnen bieden. Zo zal dat extra gewicht van jouw mini je niet te veel worden ;)
 • Betere houding, minder pijn en meer mobiliteit. Tijdens de zwangerschap zul je merken dat je een andere houding aanneemt, of je het nou wilt of niet. Dit kan helaas op zijn beurt weer voor heel wat kwaaltjes zorgen. Chiropractie helpt jou juist om een betere houding aan te nemen, te profiteren van meer mobiliteit en bewegingsvrijheid én minder last van pijn te hebben. Als bijkomend voordeel zal dit allemaal voor een soepelere bevalling zorgen :)

Chiropractie: financiën en vinden van chiropractor

Nu je weet wat chiropractie inhoudt en wat de voordelen ervan zijn ga je waarschijnlijk nadenken over de praktische zaken: het kostenplaatje en het vinden van een chiropractor. Goed om te weten is dat behandelingen door de chiropractor voor een gedeelte vergoed worden als je een aanvullende zorgverzekering afgesloten hebt. Wat dat gedeelte exact inhoudt, verschilt per zorgverzekeraar. Daarnaast heb je geen verwijsbriefje van de huisarts nodig om een afspraak te maken bij een chiropractor. Het is dus een kwestie van een chiropractor vinden, waarvan je een overzicht kunt vinden op www.nca.nl, en een afspraak maken wanneer je het gevoel hebt dat dit nodig is!