Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
corona tijden zwanger en bevallen

Zwanger zijn en bevallen in de tijd van corona

Zwanger zijn en bevallen in de tijd van corona

Zwanger zijn en bevallen in tijden van corona

Corona zorgt voor de nodige onzekerheid. Zo ook onder zwangeren. Je maakt je net wat meer zorgen dan je zou willen. Het gaat tenslotte niet alleen om jou, maar ook om jouw baby. Maar wat is er precies anders in deze corona tijden nu je zwanger bent en moet gaan bevallen?

Is corona gevaarlijk voor de ongeboren baby?

Je weet inmiddels wel dat ook zwangere vrouwen corona kunnen krijgen. Gelukkig lijken zij niet extra ziek te worden en zijn er tot nu toe geen risico’s gebleken voor de baby in de buik. Enige wat vaker voor lijkt te komen onder besmette zwangeren, is vroeggeboorte en keizersneden. Zeker is dit echter niet, daar is meer onderzoek voor nodig. Verder heeft nog geen ongeboren baby in de buik corona opgelopen, voor zover bekend is. Baby’s werden direct na de bevalling onderzocht, maar het virus werd niet gevonden, ook niet in het vruchtwater of het bloed van de navelstreng. Zelfs niet als de moeder wél besmet bleek te zijn.

Wil jij jouw kinderen en partner toch mee laten genieten van jouw zwangerschap?

Maak zelf thuis echo’s

Verloskundige afspraken tijdens corona

De corona situatie verandert voortdurend en dus ook de maatregelen en zorgmogelijkheden. Eerder 2020 werden ziekenhuisafspraken en verloskundige afspraken massaal gecanceld en waren minder echomogelijkheden. Ook mochten partners niet mee naar de verloskundige en ziekenhuis afspraken. Inmiddels verschillen de beperkingen per praktijk. In de ene mag de partner nog mee, in de andere niet. Kinderen mogen meestal sowieso niet meer mee. Ook zijn er praktijken die momenteel minder echo’s aanbieden, afspraken ingekort hebben en meer online bespreken. Bespreek met jouw praktijk wat daar de maatregelen zijn. Verder geldt uiteraard altijd hetzelfde:
  1. Handen ontsmetten bij binnenkomst
  2. Mondkapje verplicht
  3. Houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand
  4. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen

Zwangerschapscursussen

Wil jij graag een zwangerschapscursus doen? Dat kan nu lastig zijn gezien de huidige situatie en het besmettingsgevaar. Veel cursussen worden niet meer in groepen gegeven. Je kan echter wel nog zoeken naar een privécursus. Ook worden verschillende cursussen nu online aangeboden.

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Wordt in deze situatie een thuis of ziekenhuis bevalling aangeraden? Is een ziekenhuis bevalling überhaupt mogelijk tegenwoordig zonder medische aanleiding? Zo veel vragen rondom de bevalling. Op dit moment is het in de meeste ziekenhuis gewoon mogelijk om daar te bevallen, mocht daar de voorkeur voor zijn. Informeer vooraf bij je verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is. Bij de bevalling in het ziekenhuis mag er één persoon bij zijn. Verder zul je in het ziekenhuis niet in de buurt van corona patiënten komen, aangezien zij in een beschermde omgeving liggen. Je hebt dus nauwelijks besmettingsgevaar. Of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, maakt dus niet veel uit. Wat jij wil.

Bevallen en besmet met corona

Ben jij besmet geraakt en komt de bevalling eraan? Mocht je ernstige klachten hebben, dan kan het sterk aangeraden worden in het ziekenhuis te bevallen. Daar kun je immers beter in de gaten worden gehouden en kan sneller actie worden ondernomen bij complicaties. Waar je ook bevalt, de zorgverleners zullen voorzorgsmaatregelen nemen zodat niemand anders, en jouw baby, niet besmet raken. In het ziekenhuis kom je bijvoorbeeld terecht in een isolatiekamer, komen zo weinig mogelijk verzorgers bij je en dragen zij beschermende kleding en mondkapjes. Jouw gezondheid en die van de baby worden bewaakt via een monitor. Heb je een keizersnede gepland staan, dan kan besloten worden deze uit te stellen, mits dat nog veilig is voor de baby. De bevalling zelf verloopt hetzelfde als normaal. Je kan vaginaal bevallen en ook de ruggenprik is mogelijk, tenzij de anesthesist te druk is door een overvolle IC. Mogelijk wordt dan een andere vorm van pijnstilling geboden. Bevallen in bad wordt afgeraden, omdat het verspreidingsgevaar dan te groot is.

Partner met klachten

Moet je gaan bevallen en is jouw partner ook besmet of heeft hij of zij klachten? Volgens de richtlijnen moet jouw partner dan in thuisisolatie blijven. Het kan echter zijn dat het ziekenhuis waarin je gaat bevallen een uitzondering maakt, omdat de bevalling een bijzondere ervaring is. Check dit vooraf bij het ziekenhuis. Heeft je partner geen klachten, maar jij wel? Dan kan je partner aanwezig zijn als hij of zij een mondkapje draagt en regelmatig de handen wast.

Voel je je onzeker? Het hartje even zien kloppen stelt gerust.

Maak zelf thuis echo’s

Tijdens en na de bevalling

Nog tijdens en meteen na de bevalling, is een baby vatbaar voor het coronavirus. Het is daarom belangrijk om bepaalde maatregelen te nemen tot je 24 uur klachtenvrij bent en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd. Niet altijd even gemakkelijk, want je wil niks liever dan je baby doodknuffelen. Ben je besmet met corona en ben je net bevallen?
  • Was dan goed je handen, élke keer als je je baby aanraakt
  • Was je handen voordat je borst- of flesvoeding gaat geven of gaat kolven
  • Laat bij voorkeur de fles geven door iemand anders
  • Draag een mondkapje als je gaat voeden of knuffelen
  • Vervang het mondkapje elke keer
  • Hetzelfde geldt uiteraard voor iedereen met klachten die in de buurt van de baby komt
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter van je baby

Borstvoeding en corona

Corona kan niet via borstvoeding verspreid worden. Als je je aan bovenstaande maatregelen houdt, en dus met mondkapje en schone handen je baby voedt, kun je gelukkig dus gewoon borstvoeding geven.
Het is helaas niet helemaal te voorkomen dat je jouw baby besmet met corona, ook al doe je er alles aan. De kans dat je baby erg ziek wordt, lijkt tot nu toe erg klein. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Kraamzorg en kraamvisite

Elke kraamzorgorganisatie heeft eigen adviezen en protocollen omtrent de huidige corona situatie. Het kan dus zijn dat de werkwijze afwijkt van normaal en dat er ingekort wordt op de uren. Dit wordt vooraf met je besproken. Ook wordt het afgeraden om gedurende de kraamweek bezoek te ontvangen, om zo verdere besmetting te voorkomen. Na de kraamweek, kies je er zelf voor of je bezoek ontvangt (tenzij de regels aangescherpt worden door de overheid). Het meest verstandige is om sociaal contact te beperken nu corona heerst. Ontvang je wel bezoek, let dan op dat iemand met klachten thuis blijft, iedereen goed de handen wast en op afstand blijft van jou en je baby. Het is niet leuk, maar voor nu is het wel de veiligste manier. Over een tijdje kunnen de knuffels worden ingehaald. <3 Lees alles over het coronavirus tijdens een zwangerschap