Zó voorkom en behandel je een zwangerschapsmasker
Zó voorkom en behandel je een zwangerschapsmasker
Wist je dat de kans groter is dat pigmentvlekken in jouw gezicht ontstaan tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap? Dit wordt ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Nog een kwaaltje om aan de waslijst met zwangerschapskwaaltjes toe te voegen, hoor ik je denken. Helaas wel. Maar naast het slechte nieuws, is er ook goed nieuws: je kunt een zwangerschapsmasker behandelen, én zelfs voorkomen. Maar hoe dan?
Wat is een zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker, met een moeilijkere term ook wel ‘melasma’ genoemd, houdt in dat er donkerbruine pigmentvlekken in je gezicht ontstaan tijdens of na de zwangerschap. Deze vlekken verschijnen meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen, de kin en rondom de ogen. Soms ontstaan deze vlekken ook in de nek of op de armen.
Melasma kan bestempeld worden als een niet-schadelijke pigmentstoornis. Vaak wordt een zwangerschapsmasker wel als vervelend ervaren of kan het zelfs schaamte veroorzaken, omdat de hyperpigmentatie zich in het gezicht bevindt, waar het goed zichtbaar is. Heb jij een zwangerschapsmasker? Laat het een troost zijn dat maar liefst 70% van de zwangere vrouwen hier last van heeft. Zeker niets om je voor te schamen dus!
Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker ontstaat doordat jouw lichaam te veel pigment produceert, hetgeen de huid een donkere kleur geeft. Geef zwangerschapshormonen hier maar de schuld van, want die zorgen voor een verhoogde pigmentaanmaak. Daarnaast kan blootstelling aan UV-straling, het gebruik van bepaalde cosmetica en het gebruik van medicatie tegen epilepsie bijdragen aan een verhoogde pigmentaanmaak.
Wat kun je doen om een zwangerschapsmasker te voorkomen?
Voorkomen is beter (en goedkoper!) dan behandelen. Daarom is het extra belangrijk om tijdens en ook nog de eerste maanden na je zwangerschap op te passen met blootstelling aan de zon. Hoezeer je ook houdt van de zon, probeer je liefde voor jouw huid te bewijzen door tijd in de schaduw door te brengen of een stijlvolle pet of hoed te dragen. Vergeet daarnaast niet om je altijd zorgvuldig in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (liefst SPF50).
Wat kun je tegen een zwangerschapsmasker doen?
Allereerst is het goed om te weten dat een zwangerschapsmasker in de meeste gevallen enkele maanden na de zwangerschap vanzelf zal verdwijnen. Wil jij niet wachten en graag weten wat je in de tussentijd kan doen om dit zwangerschapsmasker te verminderen, los van het camoufleren met make-up? Dan zijn er ook enkele waardevolle tips:
- Laserbehandeling. Laserbehandelingen worden steeds populairder, en ze kunnen nu ook al gebruikt worden voor het behandelen van een zwangerschapsmasker. Hier wordt meestal een Picolaser voor gebruikt, waarbij de energie van de laser het pigment zal afbreken. Vervolgens is het de taak aan jouw lichaam om deze pigmentdeeltjes af te voeren en op te ruimen. Twijfel over wat een laserbehandeling voor jou kan betekenen? Plan dan een vrijblijvend intake gesprek in bij een huidinstituut bij jou in de buurt.
- Chemische peeling met fruitzuren. Een oppervlakkige chemische peeling kan ook helpen bij het verwijderen van een zwangerschapsmasker. Deze peeling zal het proces van de celdeling en vernieuwing van de huid versnellen. Schrik niet, want na de peeling zul je merken dat jouw huid gaat schilferen. Dat is juist goed, want de kans is groot dat hiermee het overmatige pigment ook afschilfert.
- Anti-Pigment huidverzorging. Naast een laserbehandeling en een chemische peeling bestaat er ook een andere manier om een zwangerschapsmasker te verminderen waarmee je zelf aan de slag kunt: goede gezichtsverzorging. Het is belangrijk om dagelijks een kwalitatieve dag- en nachtcrème te gebruiken die zowel UVA- als UVB-bescherming biedt. Anti-pigment crèmes kunnen helpen om de pigmentvlekken in je gezicht te verminderen en tegelijkertijd het terugkeren van deze pigmentvlekken te voorkomen. Ingrediënten zoals vitamine C en E kunnen hun steentje bijdragen aan het vervagen van donkere pigmentvlekken vanwege hun verhelderende werking. Tip: check voor het aanschaffen van een anti-pigment crème altijd of deze geschikt is voor zwangere vrouwen.
- Zachte reiniger of balsem. Vermijd huidverzorgingsproducten die jouw huid irriteren, want hierdoor kunnen de pigmentvlekken verergeren. Kies juist voor een zacht reiningsproduct dat je zowel ’s morgens als ’s avonds kunt gebruiken bij het reinigen van je huid.