Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zó verhoog jij de weerstand van jouw baby en die van jezelf!

Zó verhoog jij de weerstand van jouw baby en die van jezelf!

Zó verhoog jij de weerstand van jouw baby en die van jezelf!

Jep, het is weer zover. De “R” zit weer in de maand, en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. De temperaturen dalen en de dagen worden korter. En we klagen meer. Maar oké, dat is soms wel gerechtvaardigd, want in deze maanden worden heel wat mensen lastiggevallen door een vervelende verkoudheid of griep. Al dat gesnotter en gekuch is nou eenmaal geen pretje, maar het heeft wel een reden. In deze maanden heb je namelijk een lagere weerstand dan normaal, waardoor je vatbaarder bent voor virussen.

Over baby’s gesproken: die hebben sowieso een lagere weerstand, najaar of niet. Het was heerlijk vertoeven in mama’s buik, maar nu is het voor het lichaampje tijd om zelf weerstand op te bouwen en een sterker immuunsysteem te krijgen. Vooral in het eerste levensjaar zul je merken dat jouw mini geregeld een virusje te pakken heeft. Door al dat knuffelen is de kans dan groot dat jouw mini dit virus aan jou overgeeft. Want ja, als kersverse mom zul je merken dat jouw weerstand ook helaas niet is wat het zou moeten zijn, mede dankzij die (zeer) korte nachtjes slaap. Je gaat natuurlijk niet bij de pakken neerzitten, maar doet er alles aan om de weerstand van jouw baby én die van jezelf te verhogen. Hoe je dat doet? Lees snel verder!

 1. Voldoende drinken (mama en baby)

Voldoende vocht binnenkrijgen is heel belangrijk, zowel voor jezelf als voor jouw mini. Probeer er zelf op te letten dat je tenminste anderhalve liter per dag drinkt. Voor jouw mini is het vanaf 6 maanden belangrijk om naast de borst- of kunstvoeding nog minstens een halve liter extra per dag te drinken. Heeft jouw baby daar moeite mee? Probeer die drinkmomentjes dan extra leuk te maken door een flesje of bekertje met een schattig patroontje! Je weet wel, als een soort afleidingsstrategie ;)

 1. Gezond en gevarieerd eten (mama en baby)

Het binnenkrijgen van vitamines is in de maanden met de “R” extra belangrijk voor iedereen. Probeer hierbij groenten en fruit af te wisselen en zo gevarieerd mogelijk te eten. Niet ieder stukje groente en fruit bevat immers dezelfde soort vitamines en antioxidanten, en juist daarom is variatie belangrijk. Dit zal jouzelf waarschijnlijk wat makkelijker afgaan dan jouw mini, maar het is toch belangrijk om regelmatig een poging te wagen om jouw baby te laten wennen aan groente en fruit. Bereid bijvoorbeeld een aantal groente- en fruithapjes voor jouw mini, waarvan je vervolgens het grootste gedeelte invriest voor de dagen erna. En misschien dat het maken van vliegtuig- en treingeluiden wel helpt bij het naar binnen werken van die hapjes!

 1. Extra vitamines (mama en baby)

Naast de vitamines die jullie via voeding binnenkrijgen, kan het nooit kwaad om jezelf en jouw mini te voorzien van extra vitamines. Zo zou je jouw mini multivitamines van Davitamon kunnen geven, die de weerstand verhogen en daarnaast ook nog eens goed zijn voor de groei van botten. Zelf zou je van vitamine C, D, A, B6 of E een vriend kunnen maken in het najaar, om je weerstand wat op te krikken. Realiseer je wel dat deze extra vitamines geen vervanger van gezonde voeding zijn, maar simpelweg een aanvulling.

Kauwvitamines - €18,99

 1. Buitenlucht (mama en baby)

Geen zin om het huis te verlaten? Probeer toch een korte wandeling te maken, want frisse lucht is belangrijk voor je gezondheid. Dit geldt ook voor jouw baby, die in de buitenlucht in contact komt met zowel goede als slechte stoffen. Het klinkt misschien gek dat het goed is voor jouw baby om ook in contact te komen met slechte stoffen, maar dit helpt het immuunsysteem alleen maar om te leren wanneer het de strijd moet aangaan met een virusje.

 1. Goede ventilatie (mama en baby)

Net zoals buiten een frisse neus halen is goede ventilatie in huis ook van belang. Zo geniet je binnen ook van frisse lucht. Maak er een gewoonte van om ramen op een kier open te zetten (indien mogelijk). Als het weer het toelaat – wat altijd nog maar de vraag is hier in Nederland – kun je een raam volledig openzetten gedurende een uurtje. Je zult meteen merken dat die frisse lucht je goed doet!

 1. Blijf in beweging (mama en baby)

Dat in beweging blijven goed voor ons is wisten we natuurlijk al. Dat is oud nieuws. Maar wist je dat bewegen ook positief is voor je weerstand? Bewegen bevordert namelijk de circulatie van immuuncellen en zorgt er ook voor dat ontstekingsfactoren verminderen. Ja, het lijkt er dus op dat het lijstje met redenen om te bewegen dus langer wordt, terwijl het lijstje met smoesjes om niet te bewegen korter wordt. Ook wanneer het buiten regent of erg koud is, kun je binnen een leuke workout met je mini doen. Zolang jullie maar in beweging blijven!

 1. Goede nachtrust (mama en baby)

Is jullie nachtrust niet bepaald optimaal? Dan heb je de boosdoener die een slechte weerstand bij jullie veroorzaakt waarschijnlijk al gevonden! Wanneer we ’s nachts diep slapen, is ons lichaam hard aan het werk: het produceert namelijk stoffen die ons immuunsysteem herstellen. Wanneer je slecht slaapt en die diepe slaap niet bereikt, krijgt je lichaam dus ook geen kans om het immuunsysteem te herstellen. Met een minder goede weerstand dus als gevolg. Daarom is het belangrijk om je hoofd voor het slapengaan volledig leeg te maken en zowel voor jezelf als voor jouw baby een avondritueel te creëren. En daarna is het: op naar dromenland!

 1. Dingen in de mond stoppen (baby)

Als mama die haar mini tegen al het gevaar in de wereld wil beschermen, is het misschien lastig om deze tip te accepteren. Maar het is echt zo dat het aanraken en zelfs in het mondje stoppen van dingen kan bijdragen aan het opbouwen van een goede weerstand. Het lichaam van jouw baby leert zo namelijk nieuwe stoffen kennen die op hun beurt goed zijn voor het versterken van de weerstand. Hou natuurlijk wel een oogje in het zeil om te voorkomen dat jouw mini iets gevaarlijks in zijn of haar mondje stopt. Maar dat moet waarschijnlijk wel lukken, want naar jouw kindje kijken is wat je het liefst de hele dag doet ;)

 1. Handhygiëne (mama en baby)

Ja, het is zeker waar dat het goed voor baby’s is om spulletjes aan te raken en soms zelfs in het mondje te stoppen. Maar tegelijkertijd blijft het wel belangrijk – ook voor mama – om een goede handhygiëne te behouden. Dit voorkomt dat bacteriën een feestje kunnen vieren en zich zo talrijk kunnen uitbreiden. Zijn jullie er even op uit getrokken? Was de handjes van jouw mini dan bij thuiskomst even met zeep, en daarna natuurlijk die van jezelf.

 1. Minder met de inname van producten die veel suiker bevatten (mama en baby)

Suiker is ongezond. No surprise there. Zo heeft het ook een slechte invloed op je immuunsysteem. Het verteren van suiker vraagt namelijk veel vitamines en mineralen, die het lichaam eigenlijk nodig heeft om antistoffen op te bouwen. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je suiker volledig moet mijden. Maar wanneer je moet kiezen tussen suiker of weerstand, laat jouw keuze dan wat vaker uitgaan naar jouw weerstand door suikerrijke voeding even te laten staan. Dat geldt natuurlijk ook voor jouw kindje. Want ja, jong geleerd is oud gedaan ;)

 1. Kruipen (baby)

Al snel genoeg zul je zien dat jouw baby de wereld maar al te graag wil ontdekken, en dat het liefst kruipend doet. Laat dat nou ook nog eens goed zijn voor het immuunsysteem. Maak je zeker ook geen zorgen als de vloer niet pas gestofzuigd en gedweild is, want dat zal de weerstand van jouw baby juist versterken. Laat jouw baby dus maar lekker kruipen. En jij erachter aan rennen ;)

 1. Dieren aanraken (baby)

Dit zou waarschijnlijk niet zo moeilijk moeten zijn (oef). Want welk kind houdt nou niet van harige viervoeters? Heerlijk om mee te knuffelen - mits de viervoeters het ook leuk vinden natuurlijk, want die genieten soms wel van de rust. Het aanraken van dieren draagt ook zijn steentje bij aan het ontwikkelen van een sterke weerstand, aangezien deze harige vrienden vergezeld worden door micro-organismen. Dit helpt het immuunsysteem van jouw baby ook weer om in contact te komen met nieuwe stoffen. Let er wel op dat het dier niet geïrriteerd raakt bij de aanraking van jouw mini. Katten stellen het trekken aan de staart immers niet zo op prijs ;)