Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Eerste echo

Wat kan je verwachten bij de eerste termijnecho?

Wat kan je verwachten bij de eerste termijnecho?

Jaaa spannend, je eerste termijnecho! Wat kan je nu allemaal verwachten bij je eerste echo? Tussen de 8ste en 12de week van de zwangerschap krijg je jouw eerste termijnecho. De termijnecho wordt gemaakt om te kijken hoe lang je al zwanger bent. Daarnaast wordt de termijnecho ook gebruikt om de uitgerekende datum vast te stellen.

Als je zwangerschapstest positief is, wil je zo snel mogelijk weten wanneer je je kind kunt verwachten. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Ondanks dat er genoeg zwangerschapscalculators op het internet te vinden zijn, zijn deze berekening niet altijd even nauwkeurig. De termijnecho geeft precies aan hoe oud de ongeboren baby is (dus wanneer de bevruchting plaatsvond) en wanneer je kunt verwachten dat je kind geboren wordt.

Inwendige termijnecho

Als de eerste echo heel vroeg in je zwangerschap plaatsvindt, is er een grote kans dat deze echo inwendig wordt uitgevoerd. Via een inwendige echo kan er beter gekeken worden naar de placenta en naar het kindje. Vooral omdat het kindje nog zo klein is. Voor de inwendige termijnecho, is het aangeraden een lege blaas te hebben omdat de baby dan beter zichtbaar is.

Uitwendige termijnecho

Een termijnecho via de buikwand wordt meestal gedaan vanaf 10 weken. Je kan hier al de contouren van je kindje zien. Voor deze echo is de baby het beste te zien als de moeder een volle blaas heeft. Daar ga je dan, je eerste afspraak. Je gaat lekker liggen, je krijgt gel op je buik en dan wordt er met de probe naar je kindje gezocht. Er wordt gel op je buik gedaan om ervoor te zorgen dat de geluidsgolven goed geleiden. Deze gel is gemaakt op waterbasis en zal dus geen vlekken achterlaten, alleen natte plekken.

Termijnecho gehad maar nog niet uitgekeken?

Maak zelf thuis echo`s

Wat kun je allemaal zien op je eerste termijnecho?

Als je een echo laat maken bij 6 of 7 weken, dan is het meestal nog niet mogelijk om het hartje te zien kloppen. Het hartje is dan nog volop in de maak en gaat pas vanaf 7 weken echt kloppen. Niet schrikken als je dus geen hartje ziet kloppen. Bij 10 weken kun je al heel goed de baby zien. Tijdens deze termijnecho zie je al vaak het hoofdje, voetjes en armpjes. Natuurlijk helpen de echoscopist of gynaecoloog je met het onderscheiden van de lichaamsdeeltjes. Zij kijken of alles goed is met de baby en of hij zich goed ontwikkelt.

Ik ben nu 7 weken zwanger en heb het hartje horen kloppen en ons schatje is nu 0,8 cm en ben nog nooit zo blij geweest!! @Marloes

© mamanpourlavie.com