Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Veilige Cosmetica tijdens de zwangerschap

Veilige cosmetica en verzorging tijdens je zwangerschap

Veilige cosmetica en verzorging tijdens je zwangerschap

Zwanger zijn betekent: letten op wat je in je lijf stopt. Maar hoe zit het met de smeersels die we op ons lijf smeren? Zijn al die producten veilig voor je ongeboren kindje? Wij vertellen je alles over veilige verzorging en cosmetica tijdens je zwangerschap.

Als je zwanger bent, let je (hopelijk) extra goed op je gezondheid en alles wat daarbij komt kijken. Soms vergeten we dat cosmetica ook een grote invloed hebben op wat er in ons lijf gebeurt. De huid is ons grootste orgaan. Veel stoffen die we erop smeren, gaan via je huid je lijf in. En als deze stofjes eenmaal in jouw lijf zitten, worden ze via je bloed, door je placenta naar je baby getransporteerd. Je placenta kan namelijk niet alle schadelijke stoffen tegenhouden. Wat zit er in al die potjes en tubetjes in je badkamerkastje? Helaas veel chemische ingrediënten, met zelfs microplastics en nanodeeltjes (Wat?!). En die wil je liever niet in de buurt van je (ongeboren) kindje.

Veiligheidsnormen

Wat nou cosmetica onveilig? Daar is toch wetgeving voor? Ze zullen echt geen giftige stoffen toestaan, zou je denken. Maar ja, je kunt ook nog gewoon sigaretten en alcohol kopen in de winkel en die staan ook niet in de schijf van vijf. Er is inderdaad controle op welke stoffen wel en niet gebruikt mogen worden in cosmetica, maar toch zijn er genoeg stofjes in je dagcrème te vinden waar je niet blij van wordt. En je baby zeer zeker ook niet, want die is veel kleiner en gevoeliger dan jij. Dan is het ook nog de vraag hoeveel je van een bepaalde stof moet binnenkrijgen voordat het schadelijk is. Van sommige stoffen is het bewezen dat ze slecht zijn, over andere bestaat nog discussie. Maar wil je dat risico lopen als je zwanger bent? Als je op safe wilt spelen, laat die chemische smeersels dan staan.

Wat gebeurt er als je deze cosmetica gebruikt?

In het onschuldigste geval kan een simpele huidirritatie optreden zoals roodheid, jeuk of schilfers (ieks). Maar in ergere gevallen gaat het al om een verstoring in je hormoonhuishouding (en dus die van je baby). Waar je al helemaal niet aan wil denken is kanker. Toch komen kankerverwekkende stoffen regelmatig voor in verzorgingsproducten. Eén daarvan is formaldehyde, een conserveringsmiddel. Dit kan in alle soorten cosmetica (en inentingen) zitten. Ook kunnen sommige ingrediënten het IQ van je baby negatief beïnvloeden, zoals ftalaten. Deze vind je in onder andere lippenstift en geparfumeerde producten.

Hoeveel komt er in je lijf terecht?

De hoeveelheid stoffen die in je lijf terecht komen, verschilt per product. Het hangt onder andere af van hoe het product gebruikt wordt. Iets dat maar kort in aanraking komt met je huid zoals shampoo zal minder effect hebben dan iets wat er urenlang op blijft zoals bodylotion of zonnebrandcrème. Je slijmvliezen nemen sneller en meer stoffen op dan je huid, denk hierbij aan tandpasta. Ook de hoeveelheid van de stof in het product en een wisselwerking met andere ingrediënten kunnen hier invloed op hebben.

Waar moet ik op letten?

Lees de ingrediëntenlijst van je producten zorgvuldig door. Helaas staat deze vaak in moeilijke wetenschappelijke termen erop. Hmm, waarom niet gewoon in begrijpelijke taal zodat we het in één oogopslag snappen? Om je een handje te helpen heeft WECF (Women Engage for a Common Future) een cosmeticawijzer ontworpen. Hierop kun je per categorie zien op welke stoffen je moet letten. Hier staan heel wat stofjes op. Ook de consumentenbond geeft hier uitleg over hoe veilig make-up en andere verzorgingsproducten zijn. Blijf zelf altijd kritisch, als je een ingrediënt tegenkomt dat je niet kent en dat niet op de (on)veilige lijst staat, check het dan altijd even of vraag winkelpersoneel om uitleg. Kijk uit met producten waar het woordje 'natuurlijk' opstaat. Vaak valt het vies tegen hoe 'natuurlijk' iets is. Dit is dan vooral marketing die je om de tuin wil leiden. But as of now, you know better!

Veilige cosmetica & verzorging tijdens je zwangerschap

Gelukkig is er keus genoeg in veilige make-up en verzorgingsproducten. Er zijn een aantal merken die bekend staan om het gebruik van veilige ingrediënten zoals Weleda, Pure nuff stuff en Mistry`s. Op deze webshop kun je met een gerust hart shoppen! Je kunt als alternatief ook kiezen voor spullen die in je keukenkastje staan. Kokosolie is een goede make-up remover, en houdt je huid zacht en soepel als je m gebruikt als huidolie. Een drupje azijn in je haar na het wassen maakt je haar zacht en glanzend. Je kunt ook minerale klei gebruiken als gezichtsmasker of shampoo. Voor jezelf nagaan of je allergisch bent voor smeersels blijft ook bij de natuurlijke variant belangrijk. Denk hier dus aan voordat je jezelf erin onderdompelt. Ook als je last hebt van pregnancy brain!
Cosmetica en verzorgingsproducten: uiteraard altijd een goed cadeau voor de zwangere. Andere inspiratie nodig voor een zwangerschapscadeau?
Voor twee eten nu je zwanger bent? Misschien toch maar niet! Hoeveel mag je eigenlijk aankomen tijdens je zwangerschap?