Vaderschapsverlof: what’s there to know!?
Vaderschapsverlof: what’s there to know!?
Vaderschapsverlof,
ook wel geboorteverlof of kraamverlof genoemd, staat gelijk aan: quality time met het hele gezin. Yes! Precies wat het gezin nodig heeft na de bevalling. Want daddy’s willen natuurlijk ook tijd doorbrengen met hun kleine spruit (en natuurlijk ook met mommy aka superwoman, die haar kracht maar weer eens getoond heeft door die kleine op de wereld te zetten). Allemaal leuk en wel, maar hoelang duurt het vaderschapsverlof precies, en wat moet je hier allemaal voor regelen?
Hoelang duurt vaderschapsverlof?
Dankzij de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) krijgen kersverse vaders vanaf 1 januari 2019 eenmaal het aantal uren per week dat zij werken aan geboorteverlof. Simpel gezegd houdt dit voor vaders die fulltime werken in dat zij 5 x 8 = 40 uren verlof krijgen om door te brengen met hun gezin. Dat is erg weinig, toch? (Rijksoverheid)
Gelukkig deelden anderen deze mening ook. Hallelujah. Vanaf 1 juli 2020 is het namelijk zo dat vaders aanvullend kraamverlof kunnen krijgen. Dit aanvullend vaderschapsverlof houdt in dat vaders maximaal 5 weken extra geboorteverlof kunnen aanvragen. Hierbij geldt ook weer dat 5 weken gelijk staat aan 5 maal het aantal uren per week dat zij werken. Dat klinkt al een stuk beter! Naast de tijd die ouders met hun kleine willen doorbrengen is er natuurlijk ook al dat kraambezoek. Tantes, ooms, buren, en zelfs die ene collega die jullie kleine wondertje wilt komen bewonderen. En dat wilt papa natuurlijk ook niet missen.
Hoe vraag je vaderschapsverlof aan en wanneer kom je ervoor in aanmerking?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat vaderschapsverlof in de 4 weken na de bevalling opgenomen moet worden, én dat het aanvullend vaderschapsverlof in de 6 maanden na de geboorte van de kleine opgenomen moet worden. Ook dien je het aanvullend vaderschapsverlof minimaal 4 weken voordat het verlof ingaat, aan te vragen. De werkgever heeft over het algemeen geen andere optie dan hiermee akkoord te gaan (tenzij er sprake zou zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang).
Bij het aanvragen van aanvullend geboorteverlof is het nodig om te vermelden wanneer je verlof wilt opnemen, hoeveel weken je verlof wilt opnemen en hoe je dit verlof wilt spreiden. Zo mag je bijvoorbeeld ook 1 week verlof opnemen, de volgende week werken en de weken daarop aansluitend het overige verlof opnemen, zolang dit maar binnen de 6 maanden na de geboorte valt. Best veel flexibiliteit, toch?
Een ander belangrijk punt om in het achterhoofd te houden is dat vaders tijdens het aanvullend vaderschapsverlof maximaal 70% van hun dagloon ontvangen. Dit verschilt ten opzichte van het ‘gewone’ vaderschapsverlof, waarbij de werkgever het loon voor de volle 100% uitbetaalt. Helaas zit er aan bijna alles wel een ‘maar’ vast: al deze afspraken gelden alleen voor vaders in loondienst, en niet voor zzp’ers. (Rijksoverheid)
Wat zijn de voorwaarden van aanvullend geboorteverlof?
Zoals aan (bijna) alles in het leven zitten er voorwaarden aan het aanvullend geboorteverlof. Dit zijn ze allemaal op een rijtje.
Je mag en kan aanvullend geboorteverlof opnemen indien:
- Je het ‘reguliere’ geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opgenomen hebt.
- Je het kind erkent.
- Je de partner van de moeder van het kind bent. Dit betekent dat je getrouwd bent met de moeder van het kind, dat je de geregistreerde partner van de moeder van het kind bent, of dat je ongehuwd bent, maar samenwoont met de moeder van het kind en de kosten voor de woning en het bijbehorende huishouden deelt.
Om alle mogelijke twijfel uit te sluiten, hebben we de situaties waarin je geen recht hebt op aanvullend geboorteverlof ook op een rijtje gezet. (UWV)
Je mag en kan geen aanvullend geboorteverlof opnemen indien:
- Je werkloos bent.
- Je vrijwillig verzekerd bent.
- Je als zelfstandige werkt.
Het belang van het vaderschapsverlof
Zo, nu hebben we alle praktische zaken, die je omtrent het vaderschapsverlof dient te weten, opgehelderd. Maar waarom is ouderschapsverlof zo belangrijk en moedigen velen het zelfs aan om nog verder uit te breiden?
De reden hiervoor is dat ouderschapsverlof een ontzettend grote emotionele waarde heeft. De eerste 6 weken na de geboorte van de kleine zijn enorm belangrijk voor het ontwikkelen van een hechte band tussen papa & mama en de baby. Betrokkenheid bij le bébé vanaf het eerste moment heeft op de lange termijn ook grote voordelen voor de kleine, bijvoorbeeld voor het gevoel van veiligheid. Ook voor het mentale welzijn van mama en papa is betrokkenheid bij de baby heel waardevol. Ja, tijd doorbrengen met de kleine spruit is the best cure there is!
Tel hier de emotionele waarde bij op die het vaderschapsverlof heeft voor mama, die herstellende is van een heuse bevalling. Ja, mama is fysiek aan het recoveren, maar tijdens de kraamtijd kan emotionele steun van papa ook belangrijk zijn. Een hoop nieuwe emoties die geen van beide ouders ooit eerder gevoeld hebben. Inderdaad, zowel mom en dad als de baby profiteren van uitgebreid vaderschapsverlof! En daarom zeg ik: Laten we een nog uitgebreider vaderschapsverlof alleen maar aanmoedigen! Waar kan ik hiervoor tekenen?