Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Moeder en baby zwangerschap

Tips voor een sterke moeder - dochter relatie

Tips voor een sterke moeder - dochter relatie

Tips voor een sterke moeder-dochter relatie

Een moeder-dochter relatie, het kan zo intiem zijn. Heb of krijg jij dus een dochtertje, dan kun jij zo’n bijzondere band opbouwen. Maar hoe pak je dat aan dan?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat jouw relatie met je dochter natuurlijk afhangt van jullie karakters. Je hebt niet alles in de hand. Maar het heeft ook alles te maken met de manier waarop jij jouw dochter opvoed. Ben je er op de juiste manier voor je kind, ben jij die veilige haven waar elke dochter behoefte aan heeft? Ben jij streng voor haar of ben jij haar beste vriendin? Besef het volgende om jullie moeder-dochter band zo sterk mogelijk te maken.
 • Je bent geen hulplijn
Als goede mama laat je jouw dochter los en help je haar niet bij alles wat ze doet. Het is belangrijk er altijd voor je dochter te zijn, geef haar dan ook dit gevoel. Maar laat haar ook vrij, want soms moet ze zelf even vallen en fouten maken, om ervan te leren en er sterker uit te komen.
 • Een relatie komt van twee kanten
Je kan jouw dochter nooit te vroeg bijbrengen dat een relatie altijd van twee kanten komt en het anders niet werkt. Vriendschappen, familie, liefdes. Het is belangrijk naar elkaar te luisteren en elkaar vragen te blijven stellen. Probeer onderliggende boodschappen te begrijpen. Het is niet de bedoeling dat alleen jij of je dochter over alle problemen vertelt. Het schept een band als ze weet dat ze jou alles kan vertellen, omdat jij dat ook doet.
 • Ga de confrontatie aan als dat nodig is
Gevoelens opkroppen, daar schiet niemand mee op. Ruzies zijn helemaal niet erg, vermijd dus geen conflicten maar vertel eerlijk wat je vindt, maar met respect. Wacht niet te lang met het uitpraten, want jullie kunnen en willen helemaal niet zonder elkaar! En al ben je het er niet mee eens, soms mag je best wat water bij de wijn doen. Dat kan opluchten in plaats van weer al die drama. Moeders en dochters weten elkaar altijd goed te raken omdat ze elkaar door en door kennen, auw. Zijn er kwetsende woorden uitgeglipt? Vergeet hier niet op terug te komen en ‘sorry’ te zeggen.

Zes verschillende soorten moeders: welke ben jij?

De Engelse therapeute Jean Woolard schreef een boek over dochters en moeders. Ze onderscheidt zes verschillende soorten. Wij zetten ze op een rijtje, welke moeder ben jij?
 • De beschermengel: ze geeft haar dochter alle liefde, aandacht en zorg. Ze heeft wat moeite met loslaten en leeft in angst, waardoor ze zich (te) veel met haar dochter bemoeit. Hierdoor bewandelt haar dochter niet haar eigen weg, maar die van de moeder. De dochter neemt niet snel eigen beslissingen en wordt niet snel zelfstandig. Soms is het beter om je dochter een beetje los en vrij te laten, zodat zij zichzelf kan ontplooien tot een prachtige zelfstandige vrouw met eigen mening en karakter.
 • De afhankelijke moeder: Als moeder hoor je je dochter groot te brengen en haar vervolgens vol vertrouwen de grote mensen wereld in te sturen. Als moeder neem je afstand, maar blijft altijd klaar staan voor haar. Moederschap betekent dat je al je aandacht aan je kind geeft. Niet andersom. De afhankelijke moeder verwacht en hoopt daar echter wel op. Ze vraagt constant aandacht, heeft veel hulp van haar dochter nodig en lijkt niet in staat zonder haar dochter te leven. Heeft de dochter even geen zin of tijd, dan zal ze vaak op het gevoel inspelen en haar emotioneel chanteren.
 • De zelf-opofferende moeder: haar hele leven staat in het teken van haar dochter en ze denkt niet meer aan zichzelf. Ze leeft haar leven via haar dochter, probeert vaak haar dochter iets te laten bereiken wat ze zelf graag wilde bereiken en bemoeit zich met haar studiekeuze, liefdesleven, carrière en noem maar op. Toch is het belangrijk je dochter eigen keuzes te laten maken om zichzelf goed te kunnen ontwikkelen en om eigen passies en dromen na te jagen. Niet die wat worden opgelegd door de moeder.
De perfecte moeder-dochter relatie zie je terug in de serie Gilmore Girls
 • Probeer elkaar niet te veranderen
Laat jouw dochter in haar waarde, grote kans dat zij dit dan ook zal doen. Accepteer elkaar en wees trots op wat je ‘gemaakt’ hebt, laat dit ook zeker merken. Het kan zijn dat ze andere keuzes maakt dan jij zou doen, maar ze is toch ook een heel ander mens met andere karakters. Probeer haar dus niet al teveel een richting in te sturen. Tenzij ze echt het verkeerde pad begint te bewandelen natuurlijk…
 • Geef elkaar niet de schuld
Het is zo gemakkelijk om iemand waarvan je houdt te beschuldigen. Terecht of onterecht. Let hiermee op en probeer geen vingers te wijzen. Elk verhaal heeft meerdere kanten, dus luister eerst vooral naar haar kant van het verhaal. Probeer onnodige ruzies te voorkomen om jullie band sterk te houden, maar blijf wel eerlijk.
 • Breng tijd door samen
Zorg ervoor dat jullie genoeg moeder-dochter momentjes hebben. Plan leuke dingen, ga samen shoppen of uiteten en geniet van elkaars gezelschap. Maar probeer niet te veel aandacht te vragen van je dochter en leef ook zeker je eigen leven. Door teveel tijd met elkaar door te brengen samen, kunnen sneller spanningen ontstaan of kan je dochter zich verstikt voelen.
 • Blijf realistisch en vergeef!
Besef: iedereen heeft wonden en een verleden; iedereen heeft een rugzakje bagage op. Moeder en dochter. Soms zit het gewoon even tegen en zit je niet lekker in je vel. Die fases heeft iedereen. Houdt hier rekening mee en accepteer dat ze soms reageert zoals ze reageert. Blijf niet te lang in boze woorden of in het verleden hangen, leer vergeven.
 • Stel grenzen
Je mag best laten weten dat je tot hier gaat en niet verder. Dat is juist goed zelfs. Zeker als ook jouw dochter haar grenzen aangeeft. Zo weten jullie precies waar jullie aan toe zijn. Jullie hoeven echt niet alles van elkaar te pikken en jullie hoeven het ook echt niet altijd met elkaar eens te zijn.
 • De afwijzende moeder: de afhankelijke, beschermende en opofferende moeders tonen allemaal liefde en betrokkenheid voor hun kind. Bij de afwijzende moeder is dat minder het geval. Ze heeft weinig oog voor haar kind en het lijkt alsof het kind het nooit goed kan doen. De keuzes die de dochter maakt, worden niet gewaardeerd. Ze zoekt genegenheid, bewondering, liefde en goedkeurig, maar dat lukt erg lastig.
 • De dominante moeder: ze heeft een sterke wil, weet wat ze voor haar dochter wil en weet haar zin ook door te drijven door zich net iets te vaak dominant op te stellen. Zij bepaalt wanneer haar dochter wel of geen aandacht krijgt, geeft opdrachten en bevelen en probeert haar dochter bepaalde richtingen uit te sturen.
 • De hartsvriendin: lekker samen shoppend, hand-in-hand over straat, beste vriendinnen onder elkaar die elkaar alles kunnen toevertrouwen. Het is de droom van veel moeders en voor sommigen een reden om vroeg kinderen te krijgen, zodat de leeftijden nog wat dichter bij elkaar liggen en ze nog ‘hip’ en jong zijn. We kennen deze moeder dochter relaties allemaal wel van films of series. Neem bijvoorbeeld Gilmore Girls. Moeder en dochter zitten altijd op één lijn en vertrouwen elkaar alle geheimen toe. Super leuk, en bijna jaloersmakend, maar niet altijd even ideaal hoor. Soms heeft een dochter echt een moeder nodig, een veilige haven. Iemand die het gewoon even beter weet en haar daarop wijst!

Wees jezelf!

Welke moeder wil jij zijn? Wat zeg je van: gewoon jezelf? Wees liefdevol, laat jouw dochter weten dat ze speciaal is en dat ze altijd bij je terecht kan. Maar laat haar ook vrij, geef haar de ruimte om zichzelf te ontdekken en ontwikkelen. Geef grenzen aan, maar laat haar ook eens vallen, zodat ze ervan leert en er sterker uitkomt. Laat haar merken dat je altijd over haar waakt en op haar let, maar wel van een afstandje. Kun jij dit allemaal laten merken en ben je open en eerlijk tegen je dochter, waardoor zij dat ook tegen jou is? Dan zit het wel goed met die bijzondere moeder-dochter band lijkt ons zo!
Zoek jij nog een cadeau voor jouw moeder? En weet jij wat een moeder écht wil voor Moederdag?