Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Speenkoorden: waar moet je op letten?

Speenkoorden: waar moet je op letten?

Speenkoorden: waar moet je op letten?

Het is weer zover: jouw baby is zijn of haar speentje verloren, of het speentje is wéér op de grond gevallen en dus vies. Laat het schoonmaken maar beginnen. Menig moeder zal zich vast herkennen in dit scenario. Het is dan ook fijn dat er tegenwoordig (bijna) overal een oplossing voor bestaat, en zo ook hiervoor, in de vorm van een speenkoord! Maak het speentje van jouw kleine vast aan de jas, het autostoeltje of de kinderwagen en jouw kleintje kan dan gedag zeggen tegen het verliezen van zijn of haar speentje. Bestaat jouw kroost uit meerdere kleintjes? Ook dan zijn (verschillende) speenkoorden heel handig om te voorkomen dat je het speentje van de jongste aan de oudste geeft. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen en gebruiken van een speenkoord? Wij zetten de belangrijkste punten voor jullie op een rijtje!

1. Koordlengte en koorddikte

Wanneer je een speenkoord voor jouw mini wilt aanschaffen, is het enorm belangrijk om te letten op de lengte van dit koord. Een speenkoord mag namelijk niet langer dan 22 cm zijn. De clip van het speenkoord wordt niet meegeteld bij de lengte, maar de lus wel. Waarschijnlijk kun je zelf ook al speculeren over het risico van een speenkoord dat langer dan 22 cm is. Dan bestaat de kans dat het speenkoord rondom de nek van jouw mini terecht komt, met verstikkingsgevaar als gevolg. Absoluut vermijden dus, door een kortere speenkoord aan te schaffen en de speenkoord zelf ook nooit langer te maken! Let er zeker ook op dat de kralen goed aansluiten op elkaar, aangezien de speenkoord na een tijdje nog wat zal uitrekken. Daarnaast zou de dikte van het koord minimaal 6 mm moeten zijn. Dit is niet alleen een advies, maar een vereiste!

2. Materiaal

Speelgoed en andere producten waarmee baby’s in aanraking kunnen komen moeten van zo min mogelijk chemische stoffen voorzien zijn. Je voelt het al aankomen, speenkoorden dus ook. Bij aanschaf van een speenkoord is het dus goed om na te gaan of er zo min mogelijk BPA, PVC, lood en andere chemische stoffen in het materiaal van de speenkoord zitten. Heb jij een speenkoord op het oog met houten kralen? Ga dan na of deze van beukenhout gemaakt zijn. Beukenhout splintert minder snel en werkt antibacterieel. Klinkt goed!

Op zoek naar speenkoorden gemaakt van veilige materialen, die tegelijkertijd helemaal hip zijn en gematcht kunnen worden met de kleding van jouw mini? Dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen naar de speenkoorden van het merk Babyzus en LaLieLoe. Deze gecertificeerde speenkoorden zijn gemaakt van veilige materialen en bevatten geen BPA en andere schadelijke stoffen. Of ze hip zijn? Ja hoor, ze scoren zeker een 10 op dat vlak. Hebben dus!

LaLieLoe speenkoord Forest Tree - €12,95

LaLieLoe speenkoord €12,95

3. Gaatjes in het clipje

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom het clipje van speenkoorden gaatjes heeft? Ongetwijfeld wil je hier liever niet aan denken, maar het is toch goed om te weten: wanneer dit clipje door een ongeluk terechtkomt in de keel van jouw baby, sluit het clipje de luchtpijp niet volledig af doordat er gaatjes in zitten. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat baby’s maar al te nieuwsgierig kunnen zijn en spullen graag in hun mondje stoppen. Houd jouw baby daarom altijd goed in de gaten en laat jouw mini nooit alleen met een speenkoord. Maar dat zou niet zo moeilijk moeten zijn, aangezien kijken naar jouw kleine wondertje waarschijnlijk je favo bezigheid is ;)

4. Schoonmaken

Je zult veel speenkoorden tegenkomen die grotendeels uit beukenhout gemaakt zijn. Wanneer je deze koorden wilt schoonmaken, kun je dit het best met een nat doekje doen. Houd ze in ieder geval niet onder de kraan, aangezien het hout dan kan gaan ‘werken’. Daarna even aan de lucht laten drogen en klaar is kees. Zo makkelijk kan het zijn.

5. Niet gebruiken tijdens het slapen

Jouw baby laten slapen met een speenkoord? Niet doen! Hierbij komt namelijk weer het risico op verstikkingsgevaar kijken. Een goed alternatief in dit geval is een speendoekje. Zo zie je maar dat alles zijn toepassing heeft ;)

6. Controleren voor gebruik

Zelfs bij de meest kwalitatieve speenkoorden kan het gebeuren dat er door het vele gebruiken iets stuk gaat of loskomt. Maak er daarom een gewoonte van om het speenkoord te checken voordat je hem gebruikt bij jouw baby. Zie je dat er iets loskomt of afbreekt? Dan is er geen twijfel mogelijk: gebruik het product niet meer. Des te meer reden om een mooi nieuw exemplaar te bestellen ;) Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar we zeggen het toch: maak de knopen van het speenkoord zelf ook nooit los, aangezien deze er juist zitten voor de veiligheid van jouw kleintje!

Producten