Het gebruik van materialen in kinderspeelgoed
Het gebruik van materialen in kinderspeelgoed
Dat jij voor jouw baby het beste wilt - en dan bedoelen we ook echt het allerbeste – staat natuurlijk vast. Als ultra mamaleeuw doe je er alles aan om jouw mini te beschermen en zijn of haar veiligheid te verzekeren. Zo maak je het dan ook jouw persoonlijke missie om ervoor te zorgen dat jouw kindje omringd wordt door speelgoed dat gemaakt is van materialen die veilig zijn. Precies om deze reden moet speelgoed aan bepaalde certificeringen voldoen. Gelukkig bestaan er heel wat veilige materialen, die ook nog eens het voordeel hebben dat ze heel fijn aanvoelen voor jouw mini. Ben jij er klaar voor om expert te worden op het gebied van materialen in kinderspeelgoed? Lees dan snel verder!
Aan welke certificeringen moet kinderspeelgoed voldoen?
Tja, certificeringen in kinderspeelgoed is vast niet het meest spannende onderwerp om te bespreken. Maar anderzijds zullen we jullie ook niet hoeven te overtuigen van het belang hiervan om de veiligheid van kindjes te waarborgen. Zo is het belangrijk om te weten dat speelgoed voorzien moet zijn van een CE-markering, aangezien deze markering aangeeft dat speelgoed voldoet aan wettelijke eisen op het vlak van veiligheid en gezondheid. Dat betekent dus dat je jouw baby met een gerust hart kunt laten spelen met dit speelgoed.
De wettelijke eisen waaraan speelgoed moet voldoen hebben namelijk betrekking op de ontvlambaarheid, hygiëne en radioactiviteit van speelgoed, net zoals de fysische, mechanische, chemische en elektrische producteigenschappen. Heel wat ingewikkelde termen, daar zijn we ons bewust van. Maar het betekent simpelweg dat je op het punt staat om veilig speelgoed aan te schaffen wanneer je aan de kassa met een product met CE-markering staat ;)
Speelgoed voor baby’s
Het klinkt waarschijnlijk ook niet gek dat de richtlijnen waaraan speelgoed moet voldoen afhankelijk zijn van de leeftijd van het kind waarvoor het speelgoed bedoeld is. Zo weten we maar al te goed dat baby’s speelgoed héél graag in hun mondje stoppen – vind maar eens een baby die dat niet graag doet ;) Daarom mag speelgoed dat bedoeld is voor kinderen die jonger zijn dan 3 jaar maar een beperkte hoeveelheid chemische stoffen bevatten. Dit geldt bijvoorbeeld voor speelgoed dat specifiek ontworpen is voor baby’s om in hun mondje te stoppen, zoals bijtringen.
Materialen in bijtringen
Naast die ultrabelangrijke veiligheidsfactor van het materiaal van bijtringen, wil je natuurlijk ook dat deze fijn aanvoelen in het mondje van jouw baby. Ook daar hoef je je vandaag de dag geen zorgen meer over te maken. Heel wat merken waaronder LaLieLoe en Mushie bieden namelijk gecertificeerde bijtringen aan die gemaakt zijn van siliconen die geen BPA (een chemische stof) en schadelijke stoffen bevatten. Een groot voordeel van deze siliconen bijtringen is dat ze stevig zijn, fijn aanvoelen in het mondje van jouw baby en goed tegen vocht kunnen. Ze oefenen ook een zachte druk uit op het tere tandvlees van jouw mini. Dit is ideaal wanneer de eerste tandjes bij jouw baby doorkomen, aangezien het de pijn wat kan verzachten. Bijtringen kunnen er juist ook voor zorgen dat tandjes sneller doorkomen. Optimaal gebruikmaken van een bijtring bij doorkomende tandjes? Leg de bijtring dan een aantal uren in de koelkast voor extra verkoeling. Wedden dat jouw baby de siliconen bijtring niet meer wil loslaten? :)
Bijtring LaLieLoe Teddy Green - €10,95
Naast siliconen wordt beukenhout ook vaak gebruikt als veilige materiaalsoort voor bijtringen van merken zoals LaLieLoe en Chewies&more. Een beukenhouten bijtring is namelijk ook heel stevig en reuk- en smaakvrij en heeft ook nog eens een antibacteriële werking. Was jij al een stap verder en je zorgen aan het maken over het splinteren van deze houtsoort? No worries, want beukenhout splintert niet. Doordat beukenhout wel wat harder is dan siliconen zal dit juist wat meer druk uitoefenen op het tandvlees van jouw baby. Baby’s ervaren de afwisseling van zachte en harde druk op het tandvlees bij het doorkomen van tandjes als enorm fijn. The best of both worlds? Dan is een bijtring gemaakt van zowel siliconen als beukenhout de uitkomst!
Bijtring LaLieLoe Mustard Star - €13,95
Hoe het zit met andere materiaalsoorten voor bijtringen? Plastic en kunststof worden ook regelmatig gebruikt, maar deze zijn minder milieuvriendelijk. Wanneer je wilt kiezen voor een veilige én milieuvriendelijke bijtring, zijn dit minder geschikte opties.