Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
SOS kinderopvang: alles wat je moet weten over het kinderdagverblijf!

SOS kinderopvang: alles wat je moet weten over het kinderdagverblijf!

SOS kinderopvang: alles wat je moet weten over het kinderdagverblijf!

Kinderopvang regelen

Dit wil je misschien niet horen, maar er komt een tijd dat jouw bevallingsverlof ten einde komt en je opvang voor jouw kleine nodig hebt. Misschien zucht je al bij de gedachte dat je kinderopvang ook nog moet toevoegen aan jouw ellenlange to-do list. Toch is het belangrijk om dit op tijd te regelen, omdat de wachtlijsten van kinderopvang soms erg lang kunnen zijn. Dus: take care of it now and don’t regret it later. In deze blogpost vind je alles wat je moet weten over kinderopvang!

Soorten kinderopvang

Misschien hebben de oma’s al aangegeven dat ze maar al te graag willen oppassen en quality time met hun kleinkind willen doorbrengen. Is er geen familie beschikbaar om op jouw kleine spruit te passen, maar hecht jij wel waarde aan opvang in een huiselijke sfeer en waarbij er persoonlijke aandacht aan jouw kindje besteed wordt? Dan kies jij misschien voor gastouderopvang, dat een kleinschalige vorm van kinderopvang is, dat bij jou thuis of in het eigen huis van de gastouder plaatsvindt.

Een andere veelvoorkomende vorm van kinderopvang is het kinderdagverblijf. De meesten onder ons weten algemeen wel wat het kinderdagverblijf inhoudt, maar wellicht blijven heel wat specifiekere vragen onbeantwoord. Aangezien het kinderdagverblijf de meest gebruikte vorm van kinderopvang is, geeft deze blogpost antwoord op de vragen wat een kinderdagverblijf exact is, wat de groepsindelingen van een kinderdagverblijf zijn en wat de kosten hiervan zijn (last but definitely not least!).

Wat is een kinderdagverblijf?

Een kinderdagverblijf of crèche is een vorm van kinderopvang voor kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar dat verzorgd wordt door pedagogisch medewerkers. Ben jij straks ouder en werk of studeer jij hiernaast? Dan mag jij, of beter gezegd jouw kindje, gebruikmaken van deze vorm van kinderopvang. Jouw kindje zal dan het voorbeeld nemen aan heel wat andere kindjes in Nederland, aangezien de meeste kindjes tot 4 jaar opgevangen worden door een kinderdagverblijf, en daarna het avontuur dat de basisschool heet aangaan. Weer een nieuw level van het leven unlocked ;)

Misschien vraag je je ook af hoe een dag op het kinderverblijf eruitziet voordat jij beslist of dit de geschikte vorm van kinderopvang voor jouw kindje is. Want: je wilt natuurlijk het beste van het beste voor jouw spruit. Het zal je wellicht niet verbazen dat de dagvulling per kinderdagverblijf enorm kan verschillen. Eén ding is zeker: de activiteiten zijn sociaal, variërend en educatief, en leveren dus allemaal een bijdrage aan de ontwikkeling van jouw kindje. En ook niet onbelangrijk: de activiteiten zijn fun. Verkleden als een roze prinses en een dansje doen met de prins op het witte paard, of al oefenen voor het ouderschap door poppen aan te kleden en in bed te leggen? Grote kans dat jouw kindje dit ook zal doen op het kinderdagverblijf! De volgende activiteiten komen namelijk in veel kinderdagverblijven aan bod:

- Lekker creatief bezig zijn: kleien, verven, knutselen en krijten
- Verkleden en fantasie ten volste benutten
- Liedjes zingen en swingen op muziek
- Bouwen met blokken, Lego of Playmobil
- Met poppen spelen (en zich dus al voorbereiden op het ouderschap)
- Vloerpuzzels leggen
- Een lekker hapje eten en drinken
- Beweegspelletjes
- Buitenspelletjes
- Boekjes voorlezen
- En natuurlijk...een middagslaapje! Want klein zijn is vermoeiend ;)

Wat zijn de groepsgrootte en de groepsindelingen van het kinderdagverblijf?

Een belangrijke vraag over het kinderdagverblijf is de groepsgrootte en de groepsindeling. Want je wilt natuurlijk dat er voldoende aandacht aan jouw kindje besteed wordt. Er bestaan zogeheten horizontale en verticale groepen. Wat horizontaal en verticaal hiermee te maken hebben? Leeftijd! Horizontale groepen houden simpelweg in dat jouw kindje in een groep terecht komt met leeftijdsgenootjes. Zo zijn er babygroepen, bestaande uit maximaal 14 baby’s (*smelt*) en 3 pedagogisch medewerkers. Deze baby’s hebben een leeftijd tussen de 0 en 2 jaar.

Er zijn ook peutergroepen, bestaande uit maximaal 16 peuters met een leeftijd tussen de 2 en 4 jaar en 2 pedagogisch medewerkers. Veel ouders vinden deze horizontale groepen heel fijn, omdat de baby’s en peuters in deze groepen in min of meer dezelfde fase van hun ontwikkeling zitten en er zo geen mentaal overwicht van de oudere kindjes op de jongere kindjes kan ontstaan.

Verticale groepen bestaan uit maximaal 16 kindjes van verschillende leeftijden tussen de 0 en 4 jaar. Het aantal pedagogisch medewerkers dat aan deze groepen verbonden is, is afhankelijk van het aantal kindjes en hun leeftijd. Het voordeel van verticale groepen, wat in eerste instantie misschien een nadeel lijkt te zijn, is het leeftijdsverschil: jongere kindjes kunnen veel leren van oudere kindjes, hetgeen goed is voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook leren oudere kindjes om rekening te houden met jongere kindjes. Zo hebben beide soorten groepen hun voordelen, toch?

Wat zijn de kosten van een kinderdagverblijf?

Misschien voelde je het al aankomen, maar deze vraag kan niet eenduidig beantwoord worden. Ieder kinderdagverblijf bepaalt namelijk zijn eigen uurtarief. Welke factoren een rol spelen bij het bepalen van dit uurtarief? De diensten die aangeboden worden, de grootte van het kinderdagverblijf, de stad of de regio waar het kinderdagverblijf zich bevindt en de grootte van de vraag naar kinderopvang zijn bepalende factoren.

Het is wel goed om te weten dat de Rijksoverheid een maximum uurprijs vaststelt, die in 2022 €8,50 per uur bedraagt. Afhankelijk van het aantal uren dat jouw kindje naar de opvang gaat, kan dit een groot totaalbedrag worden. Maar goed nieuws: een groot gedeelte van de kosten van kinderopvang krijg je waarschijnlijk terug via de kinderopvangtoeslag (hallelujah, want het leven is duur genoeg). Werk of studeer jij, volg jij een inburgeringscursus of volg jij een traject naar werk? Dan kom jij in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Tips bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Vind je het lastig om een geschikt kinderdagverblijf uit te zoeken? Dat is niet gek, aangezien jij al zó veel op je bordje hebt op dit moment en er zo veel keuze is in de wereld van kinderdagverblijven. Om jou een handje te helpen bij het maken van deze belangrijke keuze, geven wij jou enkele gouden tips mee voor het uitkiezen van een geschikt kinderdagverblijf!

Allereerst is het goed om te weten dat je als ouder zelf mag kiezen door welk kinderdagverblijf jouw kindje opgevangen wordt. Om jou wat speurwerk te besparen registreert en controleert de gemeente (GGD) kinderdagverblijven. Maar, je voelt hem misschien al aankomen, het blijft toch belangrijk om het kinderdagverblijf dat jij op het oog hebt zelf te controleren om niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Bespaar jezelf heel wat worries, en screen het kinderdagverblijf goed om na te gaan dat zij professionele en kwalitatieve kinderopvang aanbieden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door reviews te bekijken van ouders met een kindje die naar dit specifieke kinderdagverblijf gaat.

Daarnaast wil je natuurlijk dat het pedagogisch beleid van het kinderdagverblijf aansluit bij de manier waarop jij jouw kindje opvoedt. Want niets is vervelender dan dat ze op een compleet andere manier met jouw kindje omgaan op het kinderdagverblijf. Het is daarom een goed idee om het pedagogisch beleid van het kinderdagverblijf even goed te bestuderen, waarin de visie van het kinderdagverblijf uitgelegd wordt. Hierin wordt bijvoorbeeld toegelicht hoe de pedagogisch medewerkers ervoor zorgen dat jouw kindje zich op zijn gemak voelt, en wat je kunt verwachten van een dag op het kinderdagverblijf.

Ook is het belangrijk dat je een goede klik hebt met de pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf. Zij zullen immers veel tijd met jouw kindje doorbrengen, en er voor hem of haar in tijden van een glimlach maar ook in tijden van een traan zijn. Je zult ook regelmatig contact met hen hebben, aangezien zij met jou zullen bespreken hoe de ontwikkeling van jouw kindje vordert, bijvoorbeeld wat zijn of haar sterke kanten zijn, en aan welke aspecten er nog gewerkt moet worden. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als je goed met elkaar overweg kunt en elkaar begrijpt.

Voel jij je nu mentaal voorbereid om jouw kinderopvang te regelen, en ben jij in de tweede of derde maand van jouw zwangerschap? Let’s get to it!