Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
pcos sindrome ovaio policistico

PCOS, wat is het en wat kun je eraan doen?

PCOS, wat is het en wat kun je eraan doen?

PCOS is een afwijking in de aanmaak van hormonen die ervoor zorgt dat eitjes niet goed rijpen en niet tot eisprong komen. Je kunt hierdoor minder vruchtbaar zijn en moeilijker zwanger raken. Toch is het mogelijk om met PCOS een kindje te krijgen.

Wat is PCOS?

PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Wat in gewone taal betekent: veel cysten in de eierstok. Normaal gesproken ontwikkelen er elke maand na je menstruatie enkele eitjes in de eierstok. Meestal groeit maar één daarvan uit en komt tot eisprong of ovulatie. Bij PCOS zijn dit meerdere eitjes. De eitjes groeien niet goed uit en vullen zich met vocht. Ze heten dan cysten. Je hebt in dat geval geen eisprong. Zonder eisprong kun je helaas niet zwanger worden. PCOS is geen ziekte maar een syndroom. Dit betekent dat er verschillende samenhangende symptomen zijn die bij iedere vrouw weer anders tot uiting kunnen komen. De oorzaak is vaak niet helemaal duidelijk.

Hormonen

Tijdens de menstruatiecyclus worden er hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat er eitjes rijpen. Dat is het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH). Als het eitje helemaal volgroeid is, dan maakt het oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien en remt tegelijkertijd de aanmaak van FSH. Ook zorgt oestrogeen ervoor dat het Luteïniserend Hormoon (LH) wordt aangemaakt. Dit zorgt voor de eisprong. Als je PCOS hebt, maak je te veel oestrogeen aan waardoor de groei van het eitje te snel wordt afgeremd en deze dus niet rijpt. Het hormoon voor de eisprong (LH) wordt wel aangemaakt maar, een onrijp eitje kan geen eisprong maken. Je wordt niet ongesteld en kan die maand niet zwanger raken.

Symptomen van PCOS

Je kunt enkele of alle onderstaande symptomen hebben als je PCOS hebt.
  • Aankomen in gewicht
  • Acné
  • Overmatige beharing
  • Onregelmatig ongesteld worden
  • Helemaal niet ongesteld worden
PCOS lijkt erfelijk. Het komt bij 5 tot 10 procent van de vrouwen voor. Het lijkt vaker voor te komen als je overgewicht hebt. Als je aanleg hebt om PCOS te krijgen, kun je symptomen krijgen als in gewicht aankomen.

Andere gevolgen van PCOS

PCOS heeft niet alleen invloed op je vruchtbaarheid. Het heeft ook andere aandoeningen tot gevolg. Een hoger risico op baarmoederslijmvlieskanker is er een van. Andere gevolgen hangen samen met het hebben van overgewicht. Zo kun je suikerziekte, hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterolgehalte en hoge bloeddruk krijgen. Deze problemen treden vaak pas rond de menopauze op. Het is dus extra belangrijk om gezond te leven en regelmatige check-ups te doen bij een arts als je weet dat je PCOS hebt. Zo kun je problemen voorkomen.

Wat doen om toch zwanger te raken met PCOS?

  • Afvallen. Als je een BMI van boven de 25 hebt, kan het helpen om 5 tot 10 procent van je gewicht af te vallen. Je hormonen kunnen hierdoor meer in balans komen. Je menstruatiecyclus kan zich dan herstellen en de kans op een zwangerschap neemt toe.
  • Ovulatie bijhouden en/of uitrekenen. Hoe je dit doet lees je hier.
  • Ovulatie opwekken (ovulatie-inductie oftewel OVI). Met injecties of tabletten worden de eierstokken gestimuleerd om meer eitjes tot rijping te brengen.
  • LEO procedure, dit is een kijkoperatie van de eierstok. Door deze operatie verandert de aanmaak van hormonen in de eierstok.
  • Kunstmatige bevruchting zoals IVF (in-vitrofertilisatie) Eicellen worden buiten het lichaam bevrucht en daarna teruggeplaatst in de baarmoeder.
  • IVM, in vitro maturatie. Dit is een nieuwe techniek waarbij onrijpe eicellen in een laboratorium tot rijping worden gebracht.
Meer weten over wat je zelf kan doen om zwanger te raken met P.C.O.S?