Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Tutto sull’ovulazione ed i giorni più fertili

Bereken je ovulatie en ontdek jouw meest vruchtbare dagen 

Bereken je ovulatie en ontdek jouw meest vruchtbare dagen 

Bereken je ovulatie en ontdek jouw meest vruchtbare dagen

Kun jij jouw moedergevoelens niet meer aan de kant schuiven en is de tijd rijp om een kindje te verwekken? Dan is timing alles! Wij leggen je alles uit over jouw ovulatie en meest vruchtbare dagen.

Timing, timing, timing

Elke dag seks! Denken veel stelletjes die een gezin willen stichten. Toch helpt dit niet mee om zwanger te raken. Een vrouw is namelijk maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Al vanaf je eerste ongesteldheid maakt jouw lichaam zich klaar om zwanger te worden. Er komt een rijpe eicel vrij, wat we de eisprong of ovulatie noemen. Alleen deze eicel kan bevrucht worden door een mannelijke spermacel. Wil je graag zwanger worden, dan is de kunst jouw bevruchting zo goed mogelijk te timen. Iedere menstruatiecyclus kent een vruchtbare periode. De meest vruchtbare dagen zijn rond de ovulatie. Niet na de eisprong, maar juist de dagen ervoor. Sperma blijft namelijk een paar dagen in leven in het vrouwelijke lichaam en is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar. De meest vruchtbare periode bestaat dan ook uit enkele dagen, waarin je maandelijks zo'n 15 tot 20 procent kans hebt om zwanger te worden. Vanaf je dertigste neemt deze kans langzaamaan af. Voor een jong, gezond stel is de kans per maand om zwanger te worden 15% tot 20%. Het duurt gemiddeld één jaar voordat het raak is.
Benieuwd naar welke standjes het beste zijn om zwanger te raken? Lees alles over baby making seks!

Ovulatie berekenen

Wil je zwanger worden, dan is het belangrijk te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Allereerst moet je erachter komen wat jouw cyclus is. Dit bereken je door het aantal dagen te tellen van de eerste dag waarop je menstruatie begint, tot de dag waarop je weer opnieuw ongesteld wordt. De eisprong is 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Als we dus het gemiddelde nemen van de menstruatiecyclus van 28 dagen, dan is de eisprong waarschijnlijk rond dag 14. Jouw meest vruchtbare dagen zijn die dag en de twee dagen daarvoor.

Onregelmatige menstruatiecyclus?

Misschien merkte jij het al op, maar bovenstaande is niet toepasbaar voor alle vrouwen. Er is namelijk een regelmatige cyclus voor nodig. Maar ook als jij een minder regelmatige cyclus hebt, kun je erachter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Ook hier is het weer belangrijk te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Hier kun je een ovulatietest voor halen. De uitslag van de test wordt ongeveer twee dagen voor je ovulatie positief. De daaropvolgende dagen heb je werk te verrichten. Zonder test kun je de ovulatie herkennen aan verschillende symptomen. Zo verandert het slijm uit je baarmoederhals tijdens de vruchtbare dagen. Het is helder, doorzichtig, elastisch, terwijl het meer wit of gelig en brokkeliger is als je niet vruchtbaar bent. Je libido verhoogt deze dagen en je borsten worden gevoeliger. Daarnaast stijgt je lichaamstemperatuur. Meet je dus elke dag je temperatuur op hetzelfde tijdstip, dan kun je jouw ovulatie ontdekken zodra je een verschil ziet.

Niet alles valt te berekenen

Natuurlijk zijn bovenstaande berekeningen geen garantie om zwanger te worden. De ene vrouw is de andere niet. Was het bij jouw vriendin in één keer raak? Bij jou kan het zomaar eens maanden tot jaren duren. Er zijn namelijk verschillende factoren die jouw vruchtbaarheid beïnvloeden. Gedeeltelijk heb je deze zelf in de hand: ongezond eten, overvloedig alcoholgebruik, stress, roken en het gebruik van drugs. Niet erg bevorderlijk voor je vruchtbaarheid, dus let daar mee op. Het kan echter ook dat je eicelproductie niet werkt zoals gewenst. En vergeet natuurlijk ook jouw partner niet. Hoe sterk is zijn zaad? En hoe versterkt hij zijn zaad? Heb je P.C.O.S? Dat kan alles net wat lastiger maken. Gelukkig kun je zelf je kans op een zwangerschap vergroten! Hoe geef je jouw vruchtbaarheid een boost? Nou, zo!