LaLieLoe - Born to be Wild
Ontdek hier welke zwangerschapscursus bij jou past!

Ontdek hier welke zwangerschapscursus bij jou past!

Ontdek hier welke zwangerschapscursus bij jou past!

Ik kan me goed voorstellen dat...

je het bos door de bomen niet meer ziet als het gaat om het uitkiezen van een geschikte zwangerschapscursus. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten zwangerschapscursussen, en ze worden ook nog eens door een enorme hoeveelheid aan partijen aangeboden. Stap 1 heb je inmiddels voltooid, want je weet dat je een zwangerschapscursus wilt volgen. Nu volgt stap 2: het uitzoeken van een geschikte zwangerschapscursus, of misschien wel meerdere. Maar laten we eerst een stapje terug doen, want waarom is een zwangerschapscursus zo waardevol?

Waarom een zwangerschapscursus volgen?

De meeste zwangere vrouwen schrijven zich in voor een zwangerschapscursus ter ondersteuning van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Deze cursussen leren jou als preggo bijvoorbeeld hoe je weeën eenvoudiger kunt opvangen en hoe je bepaalde zwangerschapskwaaltjes kunt voorkomen, maar geven ook advies over het moederschap. En laat dit nou meteen de reden zijn waarom deze cursussen zo waardevol zijn: ze zijn heel nuttig, omdat ze je kennis verbreden, je skills verbeteren, en mogelijk je angsten verminderen.

Maar hier eindigt het niet. Want het is ook nog eens reuze gezellig om via deze cursussen in contact te komen met andere pregnant ladies. Je kunt je hart uitstorten en klagen over die ellendige zwangerschapskwaaltjes, en elkaar steunen in jullie bumpy journey. Ik weet zeker dat het gevoel van herkenning een steun zal zijn. Bovendien kunnen jullie van elkaar leren door elkaar advies te geven en tips en tricks uit te wisselen. Heb je er ook over nagedacht dat je misschien wel goede vriendschappen overhoudt aan deze cursussen? Wie weet heb je op deze manier ook wel al een vriendje of vriendinnetje voor jouw baby gescoord! Een koffie date voor de mama’s, en een play date voor de kids ;)

Soorten zwangerschapscursussen

Om jou een handje te helpen om een geschikte zwangerschapscursus uit te zoeken, hebben wij een aantal diverse zwangerschapscursussen op een rijtje gezet. Welke ga jij volgen?

HypnoBirthing (bevalling)

Zie jij enorm op tegen je bevalling, en is het spreekwoord “duizend angsten uitstaan” helemaal van toepassing op jou? Dan is HypnoBirthing wellicht een geschikte zwangerschapscursus voor jou. Deze cursus is ontstaan omdat (net als jou) heel wat vrouwen bang zijn voor hun bevalling. Waar deze angst vandaan komt? Bevallingsverhalen van andere vrouwen spelen hier een rol in, maar ook de media. Ik denk dat je enorm je best moet doen om een film of een serie op te noemen waarin een bevallende vrouw niet de longen uit haar lijf schreeuwt en veel pijn lijdt.

Deze cursus gaat uit van het idee dat het vrouwenlichaam gemaakt is om een kind te baren en dat dat de bevalling een natuurlijk proces is. HypnoBirthing zal jou daarom ook leren wat er allemaal gebeurt tijdens een normale bevalling. Wat kun je nog meer verwachten? Je zult een aantal ademhalingstechnieken leren die je kunt toepassen om de weeën eenvoudiger op te vangen, net zoals een aantal houdingen waarin je kunt bevallen. Heel wat vrouwen zijn jou voorgegaan in deze cursus, en evalueerden hun bevalling als een positieve gebeurtenis erna!

Mensendieck (lichaam)

Je kunt tijdens je zwangerschap behoorlijk lastiggevallen worden door lichamelijke klachten, zoals lage rugpijn of bekkenpijn. Een belangrijke oorzaak van deze klachten is jouw groeiende buik (no surprise), maar ook de bijbehorende verandering in jouw houding. Oefentherapie Mensendieck is er juist op gericht om deze vervelende lichamelijke klachten te voorkomen. Hoe dit gedaan wordt? Deze zwangerschapscursus leert jou hoe je op een goede manier kunt lopen, zitten en bukken. Daarnaast is deze cursus ook waardevol als voorbereiding op jouw bevalling, aangezien je leert hoe je het beste kunt ademhalen, puffen en persen tijdens je bevalling, maar ook welke houding je het beste kunt aannemen om de weeën zo goed mogelijk op te vangen.

Zwangerschapsgymnastiek (lichaam)

Zwangerschapsgym behoort tot de zwangerschapscursussen die al heel lang bestaan. Door de jaren heen zijn er heel wat andere zwangerschapscursussen bij gekomen, maar zwangerschapsgym blijft een klassieker. Wil jij lichamelijk fit blijven en je lichaam voorbereiden op de bevalling? Schrijf je dan in voor zwangerschapsgym. Ook nog eens gezellig, aangezien je oefeningen in een groep met mede-preggo’s uitvoert. Ook is zwangerschapsgymnastiek van informatieve waarde, aangezien je heel wat tips en tricks voor de zwangerschap en de bevalling krijgt. Denk bijvoorbeeld aan manieren om efficiënt te persen en weeën op te vangen.

Zwangerschapsyoga (lichaam en geest)

Behoefte aan een cursus waarbij er aandacht besteed wordt aan zowel het lichaam als de geest? Dan is het een goed idee om je in te schrijven voor zwangerschapsyoga. Tijdens deze zwangerschapscursus komen er oefeningen en technieken aan bod die jou bijvoorbeeld helpen om jouw bekken te versterken en jouw houding te optimaliseren. Naast een lichamelijke impact, heeft een zwangerschap ook invloed op jouw geest. Daarom hecht zwangerschapsyoga ook waarde aan de mentale gesteldheid van preggo’s. Ademhalingsoefeningen en oefeningen die jou helpen om heel bewust naar jezelf te luisteren zullen jou helpen om te ontspannen tijdens deze spannende periode. Time to relax, it’s going to be all right!

Haptonomie (contact baby)

Yes, deze zwangerschapscursus volg je samen met jouw partner! De focus van deze zwangerschapscursus ligt op het contact tussen de baby en jou en je partner als aanstaande ouders. Bij zwangerschapshaptonomie wordt dit contact gelegd door jouw zwangere buik aan te raken met jullie handen. Jullie kindje kan dit voelen, en kan vervolgens naar jullie handen toe bewegen. Dit zal zeker heel speciaal voor jouw partner zijn, aangezien hij jullie kindje natuurlijk niet in zijn buik draagt en hierdoor maar weinig van de baby voelt.

Naast dit baby-ouder contact ligt de focus van zwangerschapshaptonomie tevens op de voorbereiding voor de bevalling, waaronder het opvangen van de weeën, en de vernieuwde relatie tussen jou en je partner na de bevalling.

Zwangerschapszwemmen (lichaam)

Was jij voor jouw zwangerschap al een echte meermin? Dan heb ik goed nieuws, want tijdens je volledige zwangerschap kun je blijven zwemmen. Heb je heel wat andere favoriete sporten (tijdelijk) moeten opgeven? Op naar het zwembad! Zwemmen tijdens je zwangerschap kan heel fijn zijn, aangezien het water ondersteuning biedt voor jou en je zwangere buik. Precies, dat geeft jou een gevoel van gewichtsloosheid. Het doel van zwangerschapszwemmen is om jouw conditie en spierkracht te verbeteren aan de hand van drijf-, zwem- en ontspanningsoefeningen.

Zwemmen met jouw partner? Bij sommige zwembaden is dit toegestaan! Hoe dan ook, zwangerschapszwemmen doe je altijd in een groep met andere preggo’s.

Borstvoedingscursus (borstvoeding)

Deze zwangerschapscursus bereidt jou als aanstaande moeder voor op de kraamtijd, aangezien deze cursus in het teken staat van borstvoeding geven als een pro. Deze cursus wordt gegeven door een lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding. Wat je zoal leert tijdens een borstvoedingscursus? Houdingen waarin je je baby het beste borstvoeding kunt geven, technieken om jouw baby aan te leggen, maar ook welke pijntjes je mogelijk zou kunnen voelen. Je kunt maar beter voorbereid zijn op deze pijntjes, toch?